23 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

In ziua de 23 noiembrie sunt pomeniti Cuviosul Antonie de la Iezerul-Valcea, Sfantul Ierarh Amfilohie, Sfantul Clement I, Papa Mucenic, Sfantul Columban, Abate, si Sfanta Lucretia, Mucenita.

Sarbatori, traditii si obiceiuri crestin - ortodoxe pe 23 noiembrie

Cuviosul Antonie de la Iezerul-Valcea

Sfantul Antonie de la Iezerul-Valcea, presupus a fi la origine aroman, provenit din Ianina, Grecia,  si-a dus viata in vremea lui Matei Basarab si a lui Constantin Brancoveanu. A devenit calugar la Iezerul de Valcea si, mai apoi, a incercat sa capete acordul episcopului Ilarion, pentru a pleca la Muntele Athos. Ilarion l-a indrumat sa ramana in tara, gandind ca exemplul sau spiritual este mai mult de folos aici. In preajma anului 1690, Cuviosul Antonie s-a izolat in muntele Iezeru, unde si-a facut chilie intr-o pestera. Cu timpul, a sapat in piatra un paraclis (sfintit mai tarziu de episcopul Ilarion), astfel incat sa aiba un loc sfant de rugaciune si meditatie. Aceasta umila biserica i-a servit Cuviosului Antonie de la Iezerul-Valcea drept loc de impartasire cu Domnul atat timp cat a trait pe acesta lume.
Cuviosul Antonie a murit la varsta de 92 de ani, pe data de 23 noiembrie 1719, dupa ce a fost sihastru vreme de 28 de ani. A fost confirmat ca sfant pe 20 iunie 1992. Moastele Sfantului Cuvios Antonie sunt pastrate in biserica Schitului Iezer, o parte din ele putand fi gasite in zilele noastre la Schitul Darvari din Bucuresti.

Sfantul Ierarh Amfilohie

Vecin prin nastere si prieten cu Sfantul Vasile cel Mare si alti mareti sfinti din secolul al IV-lea, Sfantul Ierarh Amfilohie s-a retras de timpuriu din lume, traind in singuratate, intr-o pestera pe durata a 40 de ani. Dupa ce tronul episcopal din Iconium a ramas vacant, Sfantul Amfilohie a fost ales sa il ocupe cu cinstea-i binestiuta. A fost un dedicat pastor al credinciosilor din regiunea sa, un mare aparator al crestinismului, si a luat parte la Sinodul Ecumenic din anul 381. A luptat cu indarjire inpotriva lui Macedonius, a arienilor si a lui Eumonie. L-a implorat pe Teodosie cel Mare sa ii alunge pe arieni din fiecare oras al imperiului roman, insa imparatul nu a fost de acord cu acest lucru. Dupa cateva zile, Sfantul Amfilohie a venit din nou in fata imparatului. Atunci cand a intrat in sala tronului, imparatul era insotit de fiul sau, Arcadius, impreuna cu care impartasea conducerea imperiului. Sfantul Amfilofie s-a plecat in fata lui Teodosie, dar nu l-a bagat in seama pe Arcadius. Infuriat, cel dintai  a cerut ca sfantul sa fie alungat de acolo. Amfilohie i-a spus lui Teodosie: “Nu vezi, imparate, cum nu suporti sa iti fie jignit fiul? In acelasi fel, Dumnezeu Tatal nu ingaduie sa ii fie dezonorat Fiul, intorcandu-se cu vrasmasie catre cei care il ponegresc, si cu manie spre erezia ariana”. Auzind acestea, imparatul a inteles gestul aparent nerespectuos al sfantului fata de fiul sau, si s-a minunat de atata intelepciune si indrazneala.
Dupa ce a scris numeroase lucrari in slujba lui Hristos, Sfantul Amfilohie a intrat in imparatia Domnului in anul 395, la o varsta inaintata.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  crestin – ortodoxe rit / stil vechi pe 23 noiembrie

Sfintii Apostoli din cei saptezeci: Olimp, Rodion, Sosipatru, Erast si Cvart; Sfantul Mucenic Orest; Sfantul Mucenic Mil episcopul; Sfintii  Mucenici Caliopie, Nir si Orion; Cuviosului Parintele nostru Nonnos, care a botezat pe Sfanta Pelaghia.
Vezi Traditii si sarbatori 10 noiembrie

Sarbatori, traditii si obiceiuri  romano - catolice pe 23 noiembrie

Sfantul Clement I, Papa Mucenic

Sfantul Clement I, supranumit Clement al Romei (Latin Clemens Romanus), se presupune a fi nascut la Roma, fiind cel dintai parinte apostolic, succesor al Sfantului Petru, guvernand ca papa intre anii 88 si 97, ori intre 92 si 101. Conform istoricului crestin Tertullian, a fost numit papa de catre Sfantul Petru. Mucenicia lui a fost legendara, fiind identificat de unii cu acel Clement mentionat in Filipeni 4:3.

Sfantul Columban, Abate

Recunoscut pentru mareata sa lucrare misionara, Sfantul Columban a intemeiat mai multe centre monastice in Franta, Elvetia si Italia. A fost calugar la manastirea Bangor din nordul Irlandei, fondata de Sfantul Comgall. A fost pretuit aici pentru sfintenia si invatatura sa, devenind invatator la scoala manastirii.
Sfantul Colombam s-a nascut in Leister, traind apoi la Cluain Inis. Dupa 30 de ani petrecuti la Bangor, a primit invoire de la Sfantul Comgall pentru a propavadui Evanghelia in Europa. Impreuna cu 12 tovarasi, s-a stabilit in Galia, unde atacurile barbarilor pusesera capat vietii civile si religioase. Invitat de regele merovingian Childebert, a intemeiat o manastire la Annegray din Burgundia, si alte doua la Luxeuil si Fontaines.
Stapanit de o adevarata inspiratie, a atacat viata imorala de la curtea regilor merovingieni, taxele locale ale clericilor si a introdus pe continent procedura de penintenta irlandeza. Dupa ce a condamnat un rege pentru viata lui destrabalata, Sfantul Columban a fost alungat din Burgundia, asa ca a traversat Franta si Germania, stabilindu-se la o vestita manastire din Italia. A murit la Bobbio, Italia, pe 23 noiembrie 615, si a fost inmormantat in cripta bisericii Sfantului Columban de aici.

Sfanta Lucretia, Mucenita

O sfanta fecioara din vestul Spaniei, Lucretia a primit cununa de mucenita in anul 306, in localitatea Merida, in vremea prigoanei romane impotriva crestinilor.

Sarbatori, traditii si obiceiuri  greco - catolice pe 23 noiembrie

Sfantul Episcop Amfilochie; Sfantul Episcop Grigore


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

21 noiembrie– Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

22 noiembrie - Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase

Nascut pe 23 noiembrie – Horoscop general Profil astrologic
23 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase 23 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 22, 2012 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Intotdeauna mi-am dorit sa ajung pe muntele Athos. Au fost cativa prieteni si mi-au spus ca este ceva de vis.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.