Florile de tei | Ceaiul de tei

A venit din nou acea vreme a anului cand parfumul patrunzator al florilor de tei se insinueaza in respiratia si sufletul tau, iar babele si tiganii isi bat joc de arborii de tei, le rup crengile si viitorul, pentru a-si face provizii de iarna pentru ceai sau a vinde la piata aceste flori nestapanite de nimeni altcineva decat de Dumnezeu. Aroma patrunzatoare a teilor infloriti isi face mereu loc catre mine in luna mai, gratie batranilor si mereu reintineritilor pomi din preajma casei mele. Inca de cand eram mica, florile de tei erau stranse cu grija si sfintenie in casa, lasate sa se usuce, si asezate cu grija in saculeti ce adastau atarnati prin prea inmiresmata camara.

Ceaiul din flori de tei este vestit in a combate racelile, avand nemaipomenite proprietati antiinflamatorii si antiseptice. Inglobeaza acetilcolina, colinina, saponine, flavonoide si uleiul volatil ce ii daruieste aroma puternica, de neconfundat. Eu beau ceai de tei atunci cand sunt obosita sau trista. Dupa aia, pot infrunta iarasi viata, cu un sporit optimism si imbold interior.

Obisnuiesc sa culeg si eu flori de tei, incercand, totusi, sa nu le aduc mare paguba copacilor ce imi pun la indemana aceste daruri. Potrivit unui obicei din batrani, le strang fie dimineata devreme, fie spre seara, atunci cand racoarea pogoara catre ele. Chiar daca dupa ceea le pun la uscat, isi pastreaza - se zice - o mai patrunzatoare mireasma si calitati vindecatoare.

Atunci cand iti prepari un ceai de tei, trebuie sa pastrezi in minte ca aceste flori uscate nu trebuie sa fie puse nicicand la fiert, intrucat, in acest mod, isi pierd proprietatile terapeutice caracteristice. Un astfel de ceai se face oparind florile cu apa fierbinte, dupa care e musai sa asezi un capac peste bolul sau cana in care le-ai pus, astfel incat sa licoarea sa se innabuse si sa se infrumuteseze, vreme de 10 minute,  intr-o nuanta aurie. Dupa aceea, trebuie sa strecori ceaiul printr-o sita fina, si sa-l bei fara zabava, chiar atunci. Daca il lasi sa adaste (mai mult de jumatate de ceas), isi schimba nu numai gustul si culoarea, devenind caramiziu, ci si calitatile, ajungand sa iti provoace probleme pentru sanatate.

Pe langa faptul ca are o actiune eficace contra racelii si gripei, in general, ceaiul de tei desfunda nasul, este recomandat pentru afectiunile bronsitice ce ingreuneaza respiratia, pentru febra si eliminarea flegmei ce se iveste odata cu tusea (efect expectorant). Este, de asemeni, utilizat pentru scaderea ritmului cardiac, marii tensiuni vasculare, sangerarii excesive, tensiunii nervoase, spasmelor/ febrei musculare, problemelor asociate cu insomnia (mai mult de trei cesti consumate pe zi dintr-un un astfel de ceai provoaca efecte contrarii! Nu numai insomnie, ci si palpitatii si agitatie.) , incontinenta vezicii urinare, nervozitatii si stresului intelectual. Frunzele de tei au un efect apropiatde cel al florilor, provocand transpiratia si marirea fluxului urinar. Pentru gingivita, dureri in gat, raguseala, afectiuni ale mucoasei bucale, se recomanda ca ceaiul de tei sa fie baut caldut, si nu clocotit.

Baia cu apa in care s-au fiert flori de tei (inainte de culcare) este indicata ca un remediu pentru oboseala (cronica), insomnie, migrene si  excesiva stare de iritare nervoasa. Se utilizeaza o cana cu flori de  tei fierte ce se amesteca in apa din cada. Indicata pentru tenul cu pori dilatati, baia in apa cu flori de tei (continand un decoct de 500 de grame flori in doi litri de apa) are potentialul de a catifela pielea.

Compresele imbibate intr-o infuzie de flori de tei sunt excelente pentru ochii incercanati, iritati ori obositi.

Scoarta teiului este folosita pentru preparate contra afectiunilor ficatului, infectiilor si umflaturilor de sub piele (celulite). Carbunele facut din lemn de tei este recomandat pentru probleme intestinale.


 Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Ceaiul dr.Ming te ajuta sa slabesti ?

Totul despre ceaiul verde (I)

Teiul in legende , mituri si superstitii
Florile de tei | Ceaiul de tei Florile de tei | Ceaiul de tei Reviewed by Diana Popescu on mai 26, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.