miercuri, 22 mai 2013

Placinta cu branza si cirese | Retete cu cirese

Placinta cu branza si cirese este un desert nu numai delicios, ci si foarte aspectuos, care poate lasa gura apa unor invitati simandicosi la o masa festiva sau chiar celor dragi, nepregatiti pentru o astfel de mareata infatisare si intima gustaceala. Asta daca ai destula rabdare sa o prepari circa jumatate de ora si sa o supraveghezi in cuptor cam 50 de minute!

Ingrediente pentru reteta:

- 0, 600 kg crema de branza
- 0, 400 - 0, 500 grame de cirese fara samburi
- 200 de grame aluat fraged
- 2 oua proaspete ( de preferinta, de tara)
- 2 linguri de faina de grau
- 50 de grame unt
- 250 grame de zahar tos (200 de grame pentru umplutura, 50 de grame pentru glazura)
- 1 lingurita de vanilie

Cum se prepara pacinta cu branza si cirese

Ungi o forma de cozonac cu unt pana ce acesta se topeste de-a binelea in anticiparea placerilor ce il asteapta, si asterni cu grija si delicatete pe fundul tavii un strat uniform de aluat. Apoi bati cu sarg branza, vanilia si zaharul tos intr-un castron cu propria-ti manuta (sau recurgi la tehnica moderna , si le omogenizezi intr-un mixer), dupa care repeti aceasta zdravana procedura adaugand ouale si  faina alba. Acest amestec il asterni cu grija, cat mai egal impartit, cu o lingura, peste aluatul din forma de cozonac, avand grija sa il uniformizezi apoi cu ajutorul unei spatule.

Dupa aceea, introduci forma de cozonac intr-un cuptor electric reglat la 160 grade Celsius ori intr-unul pe gaz ajustat la 140 de grade Celsius, si lasi sa se coaca acolo compozitia vreme de 50 de minute, pana cand capata o stralucire aurie pe de laturi. Lasa acesta minunata delicateta sa se raceasca molcom, apoi arunc-o fara mila intr-un frigider, pana isi pierde cu totul pulsul si se raceste de-a binelea.

In timp ce amestecul sta la racoare, reteta iti recomanda sa presari cele 50 de grame de zahar tos destinate glazurii intr-o tigaita, si sa le lasi pe foc destoinic pana se caramelizeaza. Arunca apoi, fara zabava, ciresele dezghiocate in tigaie, si lasa-le acolo sa-si lepede o parte din sange in zahar, cam 3-4 minute, pana cand se se alcatuieste un suc lipicios. Ai grija, totusi, sa nu le permiti a-si istovi toata seva in foc! Alina apoi ciresele la racoare, si dupa ce s-au linistit nitel, strecoara-le printr-o sita, astfel incat sa se desparta de sucul lor rosiatic. Acest suc are rostul sau, caci se pune musai inapoi in tigaie si e chinuit pe un alt foc mare pana ce se micsoreaza la jumatate si se ingroasa in aceeasi masura. Pentru a-l dragali, lasa-l inca o data sa se racoreasca.

Inainte de a le da musafirilor sa se infrupte din aceasta minune, scoate cu mare precautie aluatul bine copt, imbranzit, indulcit si vanilat din forma de cozonac, in asa fel incat sa nu se destrame, si lasa-l sa sada intr-un platou de gala, la temperatura odaii, aproximativ jumatate de ceas. Chiar mai inainte de a fi servit, pune cu rabdare ciresele peste el, stropeste-le cat mai molcom cu sucul lor ingrosat, si taie placinta in portii potrivite poftei si nesatului oaspetilor.

Pofta mare si da-mi si mie de stire cum ti-a iesit placinta cu branza si cirese!


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Florile de cires , legenda si simbol

Supa de rosii cu orez - Retete simple si sanatoase

Ciresele - Superstii si sursa de sanatate

4 comentarii:

  1. Arata intr-un mare fel ! Ce bine ca am femei in casa carora sa le dau reteta sa o puna in aplicare... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. mmmmmmmmmmmmmmmmmm clar o sa incerc reteta

    RăspundețiȘtergere
  3. arata bine ...
    vreau si euuuuu !!!

    RăspundețiȘtergere

Postare prezentată

Sfântul Nicolae – Tradiții și obiceiuri din Europa

În cele mai multe părti ale Europei, Sfântul Nicolae, sărbătorit în ziua de 6 decembrie, este cunoscut ca cel mai darnic personaj religios ...