Superstitii despre nume, prenume, denumiri

Numele, prenumele, denumirile au fost inconjurate dintotdeuna de o aura sacra sau niste semnificatii avand la baza vechi si uneori, neintelese inca, superstitii. In acest prim articol legat de acest subiect, incerc sa scot la iveala numai cateva aspecte asociate cu acest fapt. Astept din partea inteligentilor mei cititori, noi si, poate nebanuite, sugestii legate de superstitiile despre nume si prenume.

Dolores (nume avand in limba spaniola semnificatia de "durere") este un prenume nenorocos. Se spunea ca fetele sau femeile care il purtau erau urmarite de ghinion, necazuri si mari dificultati. La fel, intr-o veche superstitie, orice urmasa a Evei purtand numele de Agnes era inevitabil condamnata  sa fie atinsa de aripile nebuniei.

Pe de alta parte, prenumele Raphael / Rafael era vazut drept extrem de norocos pentru purtatorul sau in Europa occidentala.

In Franta, prenumele Maria era pretuit ca fiind auspicios din pricina ca forma frantuzeasca a acestuia, Marie, reprezenta o anagrama a verbului "aimer" (in limba franceza, "a iubi").

Jane era un nume de rau augur printre nobilii din Marea Britanie. Iata cateva motive: Lady Jane Grey a fost decapitata pentru tradare, Jane sau Joan Beaufort (sotia regeluiu James I al Scotiei) a fost ucisa fara mila si cu salbaticie. Jane de Burgundia (sotia lui Philippe Le Long) a fost incarcerata pentru adulter in anul 1314.Exemplele pot continua, dar ma rezum la acestea. In mod asemanator, John nu este un nume de bun augur pentru regi.

Barbatii al caror nume si prenume erau formate din 13 litere trebuiau sa adauge unuia din ele inca o litera astfel incat sa alunge din preajma lor ghinionul lui 13.

Potrivit unei stravechi superstitii, daca doi barbati se aflau intr-o competitie de orice fel, era sortit sa castige acela dintre ei al carui  nume era format din mai multe litere.

Se spunea ca o persoana in al carei nume era inclusa litera J avea parte de mare noroc in tot ce intreprindea in viata.

Pitagora afirma ca, in  functie de numarul par sau impar de litere dintr-un nume, cineva era sortit orbirii, schilozirii, paraliziei sau unui altfel de accident in partea dreapta, respectiv cea stanga a trupului.

Intr-o alta credinta, numarul par de vocale din numele cuiva prevestea probleme de sanatate cu partea stanga a trupului acestuia. In mod corespunzator, un numar impar de vocale dintr-un nume prefigura unele imperfectiuni sau slabiciuni asociate cu partea dreapta a corpului.

O superstitie adesea intalnita in Europa iti dadea de veste ca esti extrem de norocos daca initialele numelui si prenumelui tau alcatuiau un cuvant (substantiv comun).

Indienii Chinook isi schimbau intotdeuna numele daca acesta coincidea cu cel al unei persoane de curand decedate.

Indienii nativi americani credeau ca orice cuvant avea o insusire ori o putere magica, ce putea fi folosita in ritualurile vrajitoresti. Unii dintre ei erau de parere ca numele reprezenta o parte a fiintei lor, precum ochii ori mainile, din acest motiv temandu-se ca, daca il dadeau de gol, riscau sa isi piarda o dibacie personala.

Cei din tribul Navajo evitau cu incapatanare sa isi marturiseasca numele lor indiene, avand credinta ca acest lucru le poate aduce ghinion. Ei preferau, in schimb, sa dea glas corespondentului numelor lor in limba spaniola.

Printre kafirii din Africa de Sud, se  considera ca era cu ghinion ca o femeie sa pronunte numele vreunei rude a barbatului ei din linie ascendenta, sau chiar orice cuvant ce debuta cu sau includea silabe din aceste nume.

In randurile indienilor Obijway se credea ca este nemaipomenit de nenorocos ca sotul si sotia sa se apeleze unul pe celalalt folosind adevaratele lor prenume. De asemeni, era incetatenita credinta  potrivit careia repetarea de catre copii, cu glas tare, a numelor lor, ii impiedica sa mai creasca.

In unele parti ale lumii, nu este cu nici un prilej pomenit numele unui mort, mai ales al unuia din familie, din pricina superstitiei ca, in acest fel, moartea ar putea pune stapanire si asupra persoanei care l-a rostit.

Chiar si in zilele noastre, unii oameni se feresc sa dea glas numelui unei persoane sau unui lucru pe care il considera nenorocos sau neplacut. Potrivit unei astfel de credinte, "Daca spui pe nume raului, nu faci altceva decat sa il chemi la tine." Astfel, printre grecii antici, unul din cuvintele "interzise" era "post."

Chinezii nu dadeau niciodata vreun sfat  unei persoane care avea un pronume diferit de al lor. In acelasi timp, scrierea ori pronuntarea numelui imparatului, ori al unui alt nume corespunzator acestuia, era considerat a fi de rau augur. Pe de alta parte, era lipsit de auspicii a se vorbi despre moarte sau sicrie, acestea fiind numite cu alte cuvinte. Pana si glasuirea vorbei "foc" era vazuta drept inoportuna.

Tot in Asia, se credea ca daca rosteai in mod gresit numele cuiva, aveai ghinion in speculatiile financiare din acea zi.

Conform traditiei chinezesti, folosirea, in mod repetat, a unor cuvinte auspicioase are darul de aduce intr-o sporita masura norocul de partea celui care le pronunta.

Folosirea cuvantului chinezesc "hung", avand semnificatia de "gol, neprofitabil, rau, crud", era de rau augur in cele mai multe cazuri. Astfel, daca o casa oferita spre inchiriere ce era etichetata drept "hung" (goala), existau putine sanse de a gasi niste oameni dispusi sa locuiasca in ea.

In Japonia, multe fete erau botezate cu nume de copaci, ca urmare a traditiei folclorice ce asocia arborii cu longevitatea, fericirea, credinta si norocul.

Intr-o superstitie populara occidentala, se zicea ca daca initialele numelui cuiva citite invers (de la dreapta spre stanga) formeaza un nume ori un cuvant,  acea persoana este marcata de numeroase oportunitati in viata. Intr-un fel asemanator, un om al carui nume ori prenume numara sapte litere avea un destin plin de fagaduinte.

Daca pentru un ziar, un magazin ori  o revista schimbarea numelui aducea ghinion, rebotezarea unui hotel era vazuta drept benefica pentru prosperitatea acestuia.

Turcii au raspandit si in Europa estica credinta ca vorbele nebunilor dau glas unor supreme adevaruri.

In India nu era recomandat ca un tanar sa-si alega o iubita avand numele unei constelatii, creaturi inaripate, unui rau, unui popor barbar, rau, copac, sarpe sau sclav.

In Grecia antica, superstitiile le dictau locuitorilor unei cetati sau unui oras sa isi schimbe denumirea asezarii lor chiar daca aceasta includea cel putin o silaba a unui nume cosiderat a fi malefic ori ghinionist

Romanii antici erau cat se poate de grijulii vizavi de numele norocoase ori de rau augur. Atunci cand Iulia, sotia imparatului Severus, s-a dovedit a fi malefica prin blestemul desfranarii ce zacea asupra capului ei, barbatul ei s-a consolat cu ideea ca numele ei era de vina, ajungand sa creada ca orice cetatetana romana ce purta il purta nu putea fi decat de rele moravuri.

Cuvantul evreiesc "Mizpah" este considerat adeseori a fi benefic in amintirea si inchegarea prieteniilor, fiind, din acest motiv, gravat pe inele. Semnificatia lui este "turn de veghe". Este mentionat mai multe locuri din Vechiul Testament, in special atunci cand se face vorbire despre perioada de glorie a tribului lui Benjamin. Un alt cuvant regasit de multe ori in textele sacre este "Kismet." De origine orientala, intalnit in turca, araba, persana si hindu, are intelesul de "mult", dar si acela de "implinire a destinului", fiind utilizat ca gravura pe inele mai cu seama cu semnificatia de "a iubi."

Exista unele nume din familii regale ce par a fi inconjurate de o aura de nenoroc. In Franta, numele de Henry pare a fi incarcat de ghinioane. Henry I a fost otravit, Henry al II-lea a fost ucis intr-un turnir, Henry al III-lea si Henry al IV-lea si-au gasit sfarsitul prin asasinare, iar Henry al V-lea a murit in conditii cat se poate de misterioase. La fel, in Scotia, numele de Stuart era apreciat drept unul al nenorocirilor si blestemului.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu :

SEMNIFICATIA SI ORIGINEA NUMELUI.DICTIONAR DE PRENUME DE LA A LA Z

Semnificatia secreta a numelui in numerologie

Numele, o pecete a destinului ?

Superstitii despre nume, prenume, denumiri Superstitii despre nume, prenume, denumiri Reviewed by Diana Popescu on iulie 08, 2013 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.