Daca versi sarea ai ghinion!

O straveche superstitie europeana, aciuata si pe plaiurile mioritice ne avertizeaza ca varsatul sarii pe masa aduce ghinion sau este un semn rau. Aceasta credinta pare sa se fi nascut din legenda potrivit careia Iuda
Iscariotul ar fi varsat sarea la la cina in cadrul careia Iisus i-a marturisit lui Iuda Iscariotul ca are cunostiinta despre tradarea sa. In celebra pictura a lui Leonardi da Vinci purtand purtand numele "Cina cea de taina", Iuda este infatisat rasturnand o solnita.

O alta explicatie a acestei superstitii provine din vremurile antichitatii, atunci cand sarea era extrem de pretuita, ajungand sa simbolizeze increderea si prietenia. O zicala germana spune ca "cine varsa sarea atrage asupra sa dusmania". Potrivit lui Charles Nodier, printre "salbatici", varsatul intentionat al sarii indica refuzul lor de a acorda protectie sau ospitalitate unor straini ce erau suspectati a fi hoti sau ucigasi.

Sarea este utilizata pentru prepararea apei sfintite in ritul Bisericii Romano-Catolice, reprezentand, din acesta pricina, un simbol al sfinteniei, fiind asociata si cu exorcismul. Din aceasta cauza se credea ca la sabaturile vrajitoarelor se gasea numai mancare nesarata. Sarea este si simbolul pastrarii valorii sanctitatii in referirea la Iisus ca "sare a pamantului." O emblema, asadar, a sfinteniei si protectiei, parea cat se poate de nepotrivit sa versi sarea ori sa o risipesti, acest lucru fiind interpretat ca prevestind un ghinion sau ca un semn rau.

In lume, exista numeroase metode de a indeparta relele auspicii aduse de varsarea sarii. Una dintre acestea recomanda sa apuci intre degete niste sare si sa o arunci in spate, peste umarul stang, in fata diavolului care te pandeste nevazut de nimeni. In lucrarea "Hieroglyphica" a lui Piero Valeriano Bolzani, aparuta in anul 1556, se consemna ca "sarea a fost altadata un simbol al prieteniei din cauza calitatii ei de a se pastra nealterata in timp. Ea face substantele mult mai compacte si le conserva mult timp. Din acest motiv, se obisnuia sa se puna sarea pe masa invitatilor inainte de a se aduce mancarea, semnificandu-se astfel marea putere a prieteniei. Aceasta este pricina pentru care multi considera drept semn rau varsarea sarii pe masa, si drept un semn bun, norocos, varsarea vinului, in special neamestecat cu apa, pe masa."

In multe parti ale Europei varsatul sarii prevesteste o cearta, mai cu seama una in familie sau in casa.

Desigur, unii oameni extrem de rationali nu s-au putu abtine sa nu ia in ras aceasta superstitie. Herbert Spencer scria :" O constiinta in care traieste ideea ca varsatul sarii este urmat de ceva rau este evident asociata cu constiinta salbaticului, plina de credinte in semne si farmece, care gazduieste si alte credinte asemanatoare celor ale salbaticului."



Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu:

Mancarea in proverbe, expresii si zicale romanesti

Iti place sarea ? Pune-ti creierul la saramura!

Fasolea in legende si superstitii
Daca versi sarea ai ghinion! Daca versi sarea ai ghinion! Reviewed by Diana Popescu on august 03, 2013 Rating: 5

Un comentariu:

  1. "unii oameni extrem de rationali nu s-au putu abtine sa nu ia in ras aceasta superstitie"? Singurul motiv pentru care se oamenii extrem de rationali iau in ras supertitiile e pentru ca exista pe planeta oameni extrem de tampiti care cred in ele

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.