Casnicia inseamna DRAGOSTE ADEVARATA?

Am scris DRAGOSTE ADEVARATA  cu majuscule pentru ca "asa o vedem ori ne-o inchipuim, picand intr-o uriasa eroare, in adolescenta si chiar la catva timp dupa aceea". Cuvintele dintre ghilimele mi-au fost spuse cu emfaza si o fierbinte parca dorinta de a fi contrazisa de o veche prietena de-a mea, cu care m-am intalnit alaltaieri, dupa multi ani in care destinele nu ni s-au mai intersectat. Tocmai trecuse printr-un dureros si plin de tambalau divort, ce nu avea cum sa-i redeschida luminoase perspective asupra unei autentice relatii dintre un barbat si o femeie.

Am incercat sa o consolez cat am putut eu mai bine, dar nu am reusit deloc sa o desprind de pesimismul care ii incalzea molcom sufletul, la fel ca o egoista pisica cocotata la piept, torcand zgomotos si nitel feroce. Trebuie sa-mi fac mea culpa si sa recunosc ca nu am suportat niciodata matele din pricina impresiei ca sunt ipocrite si nu-ti sunt alaturi decat atunci cand ti-e bine si ai cum sa le faci pe plac (o impresie probabil gresita, subiectiva, dar de care nu am reusit pana acum sa ma desprind!)

Pana la urma, ce inseamna, de fapt, o DRAGOSTE ADEVARATA? Desi definitia poate avea nenumarate variante, o putem totusi reduce la absurdul unor imposibile asteptari si sperante. Maturizarea ne impune sa acceptam intristatoare lucruri, dar cinismul ei inerent ocoleste cu incapatanare idealul DRAGOSTEI ADEVARATE, chiar si atunci cand suntem deja casatoriti, avem copii ori chiar si nepoti?!

Poate ca ne agatam de idealuri imposibile, nu vedem mai departe de varful nasului si nu reusim astfel sa ne dezvaluim fericirea ce ne invaluie intr-o statornica relatie de cuplu. Dragostea are la fel de multe infatisari precum lumina filtrata prin picaturile de apa din vazduh in multitudinea de culori ale curcubeului. Dragostea, atasamentul reciproc, tandretea dintr-o casnicie poate lua surprinzatoare si unice forme. Imi aduc aminte de o povestire a lui Graham Greene, in care un batran cuplu casatorit se sicana in continuu, intr-un joc sarcastic de-a rasul-plansul, ce ii unea mai mult decat le permitea sa afle gandirea si afectivitatea.

Ei bine, asa ceva nu pot nicicand intelege psihologii, oameni de stiinta ce tin cu incapatanare sa vada sufletul omenesc drept o masinarie mai mult sau mai putin complexa, o pianina mecanica (vezi piesa lui Cehov) cantand mereu o piesa neteminata a iubirii, dezmagirilor si deceptiilor amoroase.

Un studiu recent al unor astfel de ceasornicari ai simtamintelor a scos la iveala ca 73% din oamenii casatoriti intervievati declara ca relatia lor de cuplu continua sa fie viabila pentru ca DRAGOSTEA ADEVARATA s-a destramat de mult din inimile lor. Aceeasi cercetare ne spune ca, in medie, fiecare dintre noi are ocazia sa ii sfaraie calcaiele in amor de numai doua ori si trece printr-o deceptie in iubire o singura data in viata. 70% suta dintre subiectii studiului nu s-au sfiit, de asemeni, sa jure cu mana pe inima ca si-au intalnit sufletele pereche prea tarziu, atunci cand deja erau implicati intr-o casnicie.

Asa sa fie? Tu ce crezi? Poate exista sau nu o DRAGOSTE ADEVARATA intr-o lunga si stabila casnicie?


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Dragoste la prima vedere

Aforisme, citate, maxime despre casatorie

Dragostea din vis | Interpretarea si semnificatia viselor
Casnicia inseamna DRAGOSTE ADEVARATA? Casnicia inseamna DRAGOSTE ADEVARATA? Reviewed by Diana Popescu on octombrie 13, 2013 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Poate exista numai daca ambii parteneri vor asta cu adevarat, deoarece este foarte greu de pastrat. Ca ea sa dainuiasca trebuie depus mult efort. Este ca si cum ai construi o casa, iar temelia este deosebit de importanta, altfel totul se va narui in timp. Temelia presupune reciprocitate, incredere, sustinere, prietenie, respect, etc. Daca exista macar o parte din astea, pe urma este un pic mai usor s-o intretii. Orice casa necesita reparatii si intretinere, inevitabil de-a lungul timpului apar fisuri si altfel de probleme; asa ca depinde de cei ce locuiesc in ea daca o vor ingriji sau o vor lasa sa se darame.
    Asta este cam greu de realizat, avand in vedere ca traim intr-o lume in care egoismul si superficialitatea sunt in floare, iar incercarile de a crea ceva frumos si pur sunt privite ironic. Chiar si de cei in care investim sentimente.
    In afara de astea, ca sa il putem intelege si accepta pe cel de langa noi, trebuie in primul rand sa ne intelegem si sa ne acceptam pe noi insine. Iar asta este partea cea mai grea, sa te lupti cu proprii demoni.
    Dar sa speram ca sunt destule cazuri fericite. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu exista dragoste decat in mintile noastre... Totul e o iluzie, singurul principiu ce guverneaza viata este procrearea speciei si de aici pleaca toate aceste elemente care ni se par frumoase .....dragoste, iubire ...bla bla....

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu exista asa ceva decat in filme!Probabil unul din parteneri iubeste dar in mod sigur de aproape 100% celalalt profita.
    Nu va amagiti si ramaneti cu garda sus permanent.Bucurativa de tot ce primiti frumos si nu suferiti cand sa terminat,oricum nu ne apartine nimic.
    Usor de spus,greu de facut,dar....nu uitati:"Nu sti nimeni ca patitul nici canta ca necajitul":)))

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.