Sfantul Nicolae si nasterea lui Iisus Hristos

Aceasta legenda este inca o dovada a mitologiei nastrusnice din folclorul romanesc, ce trece cu nonsalanta peste cronologie pentru a se focaliza asupra personajelor de prima marime din crestinism. Desigur, biserica nu a fost si nu poate fi, nici in ruptul capului, de acord cu astfel de "erezii." In randurile de mai jos, desprinse din cartea Elenei Niculita-Voronca, "Datinele si credintele poporului roman", Sfantul Nicolae este un personaj anterior sosirii pe pamant a lui Iisus Hristos, care, intr-o misiune incredintata de Dumnezeu, il forteaza pe diavol (Nifartache) sa marturiseasca in cel fel mortii pot trece de sub nelegiuita lui stapanirea in cea binevoitoare a Domnului.

Dumnezeu a facut contract cu Nifartache, ca cei vii sa fie ai lui Dumnezeu si cei morti ai lui Nifartache. Dar vazand Dumnezeu ca e rau, a trimes pe Sfantul Neculai sa intrebe cine poate lua contractul acela de la el. Il vede Nifartache si trimite pe un dracusor la dansul, sa-l intrebe ce vra. Cand a ajuns dracusorul aproape, Sfantul Neculai l-a facut praf. "Ei, da manios ii," zice Nifartache. "Ian du-te tu, dara sa nu te apropii de el," a zis altui drac. Acesta l-a intrebat pe departe si Sfantul Neculai i-a spus. Atunci Nifartache a raspuns: "Numai acel ce se va naste din duh sfant va putea sa-l ia." Dumnezeu a trimis duhul sau de s-a nascut Domnul Hristos. Cand a fost Domnul Hritos de 30 de ani, a mers si l-a luat si de atunci au ramas oamenii sa fie judecati dupa pacatele lor. Atunci a luat si piatra lui Adam.


Alte articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei:

Sfantul Nicolae – Traditii si obiceiuri din Europa

Mesaje de Sfantul Nicolae | Felicitari ,urari si SMS-uri

Sfantul Nicolae in superstitii si traditii romanesti
Sfantul Nicolae si nasterea lui Iisus Hristos Sfantul Nicolae si nasterea lui Iisus Hristos Reviewed by Diana Popescu on 22:09:00 Rating: 5

2 comentarii:

  1. buna Diana ai o problemela mare privid materialul depre Dumnezeu si sf nicolaie postat de tine pe Blog al personal , Dumnezeu nu ai inchiat niciun contract cu satana , sa stii Dumnezeu nu-i plac acesta erzii , eu iti zic sa te pocaiesti ca pedeapsa vine sine : sfatul meu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru sfat. Cum mai pot sa se pocaiasca oare generatiile de romani care au scos la iveala o astfel de poveste populara?

      Ștergere

Un produs Blogger.
-->