Regulile draconice ale lui Einstein in casnicie

Geniul sau prejudecatile unui barbat pot justifica inrobirea femeii iubite (candva)? Va las pe voi sa raspundeti la aceasta intrebare dupa ce aflati cate ceva despre regulile draconice ale lui Einstein in casnicie sau viata de familie. Albert Einstein a curtat-o cu o pasiune iesita din comun, impotriva vointei familiei sale, pe Mileva Maric, prima sa sotie. Relatia furtunoasa, dar de o mare profunzime intelectuala, dintre cei doi este sugerata de expresivele lor scrisori de dragoste. Unii istorici considera ca Mileva Maric (avand si ea pregatire in domeniul fizicii) si-a adus contributia la lucrarile timpurii ale lui Einstein.

Corespondenta amoroasa dintre Albert si Mileva - datata intre 1897 si 1903, si descoperita abia in anul 1987- scoate la iveala o serie de detalii inedite, necunoscute, despre casatoria lor. Pe masura ce relatia dintre soti se deteriora din ce in ce mai mult, cei doi incercand totusi sa pastreze aparentele de dragul copiilor lor, Einstein a ajuns sa scrie o lista de conditii dure ce trebuia acceptate de sotia sa in schimbul revenirii sale in sanul familiei...

CONDITII

A. Te vei ingriji:

1. ca lenjeria si hainele mele sa fie tinute curate si in ordine;
2. sa primesc trei mese regulate pe zi in camera mea;
3. ca dormitorul meu si camera mea de lucru sa fie mentinute in ordine si, in special biroul meu sa fie rezervat numai pentru folosinta mea.

B. Vei renunta la toate relatiile tale personale cu mine atata timp cat nu sunt necesare din punct de vedere social. Mai precis, nu-mi vei pretinde:

1. sa stau acasa cu tine;
2. sa ies afara ori sa calatoresc cu tine.

C. Te vei conforma urmatoarelor puncte in relatia cu mine:

1. nu te vei astepta la nici un fel de intimitate cu mine, si nici nu imi vei face reprosuri de vreun fel;
2. vei inceta sa-mi vorbesti de indata ce iti cer acest lucru;
3. vei parasi dormitorul meu sau biroul meu imediat si fara nici un protest atunci cand iti voi cere asta.

D. Vei avea grija sa nu ma denigrezi in fata copiilor nostri, fie prin cuvinte, fie prin comportament.

Desi poate pare nedrept sa judeci caracterul unei persoane numai prim prisma celor mai mari defecte ale sale, nu poti citi randurile de mai sus fara sa te cutremuri. Desi Einstein a incercat sa isi salveze casnicia, dupa ce sotii s-au despartit definitiv, el nu a tanjit dupa pierderea Milevei prea mult timp. Manjit Kumar povesteste in cartea sa "Cuantum: Einstein Bohr, si mare dezbatere asupra realitatii," ca "Mileva a fost de acord cu conditiile sotului ei, iar Einstein s-a intors acasa. Acest lucru nu a durat mult. La sfarsitul lui iulie, dupa ce au stat impreuna trei luni in Berlin, Mileva si baietii s-au intors la Zurich. In timp ce statea pe peron fluturandu-si mana in semn de adio, Einstein a plans, daca nu din pricina Milevei si a amintirilor pe care le aveau impreuna, cel putin din cauza plecarii celor doi baieti ai sai. Cu toate acestea, in numai cateva saptamani, s-a simtit fericit sa traiasca singur "in apartamentul meu mare, intr-o liniste netulburata de nimic.""

Einstein pretuia foarte mult singuratatea. Un alt eveniment la vietii sale subliniaza dificultatile intampinate in relatiile lui personale. Dupa ce s-a indragostit de verisoara sa Elsa si a divortat in cele din urma de Mileva pentru a se casatori cu ea in anul 1919, a urmat un alt mariaj nu tocmai fericit. Elsa a murit in 1936, curand dupa ce se mutasera in Statele Unite ale Americii. La putina vreme dupa moartea ei, Einstein scria, "M-am obisnuit sa ma simt foarte bine aici. Traiesc ca un urs in barlogul meu... Ursuzenia mea a crescut dupa moartea femeii ce mi-a fost tovarasa, care se descurca mai bine cu ceilalti oameni decat mine."

Esecurile din viata personala a lui Einstein nu au fost prea mult luate in seama, el ajungand sa fie, asemeni eroului sau favorit, Ghandi, inaltat la statutul unui "sfant secular." John Stachel, bun cunoscator al vietii genialului savant, spunea totusi, "Einstein a fost transformat intr-o prea mare masura intr-un idol. El nu este un idol, el este uman, si acest lucru il face cu mult mai interesant."


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Ghicitoarea lui Einstein - Test de inteligenta

Casnicia inseamna DRAGOSTE ADEVARATA?

Einstein a dovedit existenta lui Dumnezeu?
Regulile draconice ale lui Einstein in casnicie Regulile draconice ale lui Einstein in casnicie Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 01, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.