Marea petrecere - Romanul lui Petre Barbu asteptat cu sufletul la gura

Daca va exista cu adevarat un autentic eveniment literar spre sfarsitul anului  2014, acesta nu poate fi decat lansarea romanului lui Petre Barbu, "Marea petrecere." Asa cum il stiu eu pe Pierre (numele de culise al lui Petre Barbu), titlul nu se poate referi atat la o petrecere ad litteram, cat o la pe-trecere, adica o trecere pe/peste.

Marea petrecere - Petre Barbu
Marea petrecere - Un nou roman de Petre Barbu
In caz ca nu stii de unde "sa-l iei" pe Petre Barbu, poate ca articolele sale , spontane, neconventionale si iscatoare de controverse din Adevarul si, mai recent, Forbes, cartile sale sale anterioare (Tricoul portocaliu fara numar de concurs, Dumnezeu binecuvanteaza America, Ultima tresarire a submarinului legionar, Blazare, Pana la capatul liniei, Primul an de publicitate), precum si piesele lui de teatru (Dumnezeu binecuvanteaza America, La stanga tatalui, Tatal nostru care esti in supermarket) iti vor da cateva (semnificative) sugestii.  Scrisul lui Petre este departe de jocurile de artificii al popularitatii vane si cu orice pret, avand nu numai ambitia, ci si darul de a ne dezvalui  adancimile motivatiilor noastre individuale si parcursul adeseori aberant al societatii romanesti contemporane. Cu toate acestea, harul sau iese la iveala nu prin complicate si inabordabile scriituri, ci printr-un concret savuros, ce ne poarta uneori catre magic. Nu intamplator, marile sale surse de referinta sunt vechii romancieri rusi si prozatorii contemporani americani.

Intr-o recenta discutie sau intr-un interviu informal de acum cateva zile, Petre Barbu mi-a dat cateva indicii atat despre "Marea petrecere," roman ce a aparut deja la editura Polirom, cat si despre scrisul sau, in general.

Cel mai mare soc mi-a fost furnizat de declaratia lui Pierre ca noua sa carte este un "roman de dragoste"! Mi-a marturisit ca nu este vorba despre acea tipologie de proza intalnita in vechea colectie "Romane de dragoste," si (desigur) nici in cea de genul Sandra Brown. Nu a trebuit sa-l mai intreb daca noul sau roman are ceva de a face cu stilul Mircea Cartarescu, pentru ca stiu cu siguranta ca nu s-ar putea petrece asa ceva, desi nu garantez ca volumul sau nu va starni furori de aceeasi amploare ca si "De ce iubim femeile!"

Potrivit zgarcitelor declaratii ale lui Petre Barbu, este vorba despre un dureros impact dintre vechi si nou, dintre moralitatea veche, cea noua si cea autentica, despre felul cum s-au nascut afaceristii de astazi din Romania, despre impactul publicitatii agresive si al marfurilor de tip supermarket (materiale si spirituale) asupra sufletului nostru si a existentei noastrei cotidiene. Probabil ca vom regasi in romanul sau si o anume obsesie fata de scurgerea inexorabila a timpului, dar si una legata de necesitatea de a trai mereu cu dragostea in inima.

Aici poti gasi un fragment din noul roman al lui Petre Barbu: Marea petrecere

Astept cu nerabdare, cu sufletul la gura, comentariile voastre despre aceasta carte!


Poti achizitiona online acesta carte aici: Marea Petrecere, de Petre Barbu


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Cum a scris Stephen King romanul Carrie

Alice Munro - Baieti si fete | O traducere in limba romana

Luigi Pirandello despre calculatoare si internet
Marea petrecere - Romanul lui Petre Barbu asteptat cu sufletul la gura Marea petrecere - Romanul lui Petre Barbu asteptat cu sufletul la gura Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 02, 2014 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.