Roșiile în superstiții, legende și vise


rosii


Superstiţiile şi legendele despre roşii, tomate ori pătlăgele roşii nu au cum să înceapă, din punctul meu de vedere, decât cu ciudatul lor nume ştiinţific, acela de "Lycopersicon esculentum".


În tradiţiile izvorâte din străvechiul folclor german, se credea că plantele, adeseori otrăvitoare, din familia Solanum, în rândul cărora, pe lângă mătrăgună sau beladonă ("belladonna"), erau incluse şi roşiile, erau folosite de vrăjitoare pentru a da naştere vârcolacilor sau a strânge aceste fiinţe magice în adunările lor din păduri.
Din această pricină, cuvântul din germana veche, ce desemna roşiile ori tomatele, avea traducerea literală de persică ori fructul lupului.
Linnaeus, iniţiatorul sistemului de denumiri ştiinţifice bazat pe nomenclatura binomială, a preluat acesta legendă, intitulând pătlăgeaua roşie drept Lycopersicon esculentum, având semnificaţia de piersică a lupului comestibilă.

Cultivate, mai întâi, de azteci şi incaşi, încă din anii 700 d.Hr. , tomatele îşi au originea în America. Exploratorul spaniol Cortez a cucerit oraşul aztec Tenochtitlan, numit mai târziu Mexico City, în anul 1521.
Se poate presupune, aşadar, că roşiile sau seminţele acestora şi-au făcut drum dincolo de oceanul Atlantic la scurt timp după aceea, odată cu întoarcerea în Europa a exploratorilor spanioli.

Numele tomatei derivă din tomatl, cuvânt ce are înţelesul de "roşie" în limbajul Nahuatl al aztecilor. Multe din aceste fructe abia apărute pe continentul european erau de culoare galbenă, din această cauza, ajungând să fie cunoscute drept manzanas- mere) şi pomi d'oro-mere de aur. Ele erau considerate a fi otrăvitoare, fiind totuşi apreciate pentru frumuseţea lor. Da, potrivit superstiţiilor din Evul Mediu occidental, pătlăgelele roşii erau malefice şi mortale!

În ciuda asociaţiei cu vrăjitoarele şi magia neagră, străduinţele timpurii de a comercializa roşiile nu au fost încununate cu succese. Chiar şi în Salem din Massachusetts, oraşul american cel mai adesea asociat cu vrăjitoria, un pictor ce spera să facă un ban în plus, vânzând aceste legume, nu a reuşit să convingă decât puţini oameni să guste din ele.

Conexiunea cu moartea a nevinovatelor tomate s-a făcut apoi remarcată în Europa.
În anul 1873, în vremea Revoluţiei franceze, cetăţenii republicani din Paris purtau berete roşii drept semn al adeziunii lor faţă de Republică. Deşi, principala lor preocupare consta în a omorî nobili ori aristocraţi, ei trebuiau, totuşi, din când în când, să şi mănânce..!
Un zelos conducător al lor le-a sugerat că ar trebui să mănânce numai hrană de culoare roşie pentru a-şi dovedi, în acest fel, devoţiunea faţă de revoluţie. Din această pricină, deşi erau populare în variate părţi sudice ale continentului, tomatele au ajuns să nu fie deloc apreciate de aristocraţia franceză, ele semnificând pentru nobili hoardele revoluţionarilor însetaţi de sânge. Pe de altă parte, roşiile au devenit extrem de binevenite pe mesele marilor mase republicane, fiind mâncate atât ca garnitură, precum și ca salate de vara.
La un moment dat, roşia era văzută drept un afrodisiac minune, câştigându-şi renumele de "măr al dragostei".

Superstiții despre roșii


În superstiţiile, de demult, din vestul Europei, se spune că, dacă aşezi o roşie pe pervazul ferestrei, poţi alunga spiritele rele.
Puse deasupra căminului, tomatele sunt înzestrate cu darul de a aduce prosperitate în casă.
Dacă lipești pieliţa unei roşii de uşa de la intrare, se zice că vei câştigă numeroşi bani în decurs de patru zile.
Unii sunt de părere că, frunzele uscate de roşii atârnate deasupra unei ferestre au potenţialul de a izgoni insectele înaripate.
O altă credinţă occidentală pretinde că sucul de roşii frecţionat de pielea capului are capacitatea de a face părul să crească mai repede.
Şi mai şi, se spune că, o persoană căruia îi plac peste măsură tomatele, are în trup "sânge cancerigen", apetitul ei pentru roşii nefăcând altceva decât să-i grăbească evoluţia bolii.
Visele în care vezi roşii simbolizează fericire şi armonie familială.
Într-o altă varianta de interpretare, ele reprezintă starea de satisfacţie izvorâtă din viaţa obişnuită sau preferinţă pentru o existenţa lipsită de mari evenimente şi aventuri.
Dacă te visezi manacand roşii, ţi se prevesteşte, de obicei, o bună stare de sănătate.
Visul în care pătlăgelele roşii cresc ori se coc semnifică, de asemenea, o atmosfera de familie plină de satisfacţii.
Atunci când o tânăra femeie necăsătorită se visează culegând roşii coapte, i se prezice un mariaj fericit.

Copyright © diane.ro. 2013

Articole din acelasi domeniu :

Supa de rosii cu orez - Retete simple si sanatoase

Patrunjelul in superstitii, legende, mituri

Salata de rosii - O reteta indiana
Roșiile în superstiții, legende și vise Roșiile în superstiții, legende și vise Reviewed by Diana Popescu on iunie 11, 2015 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Foarte interesant articolul si bine documentat. Mi-a placut si am aflat catvea lucruri noi si utile din el. Nu stiam de simbolistica rosiei in vise. Inca nu am visat rosii, dar imi plac foarte mult si concum de fiecare data cand am ocazia. Multumesc de articol si o seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar nu mi-ar fi trecut prin cap atatea despre rosii...Sunt legume gustoase, ba chiar pot spune ca le ador, insa de fiecare data m-am oprit la aceasta idee culinara.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am visat o gradina cu multe roșii și erau ff mari, și coapte, ce înseamnă

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.