Rumi: Povestea celor trei peşti

Există o poveste de demult despre un lac şi trei peşti care îşi aveau lăcaşul în el, unul dintre ei isteţ, al doilea pe jumătate isteţ, iar al treilea prostănac pe de-a întregul.

Rumi: Povestea celor trei peşti
Într-o zi, câţiva pescari au venit pe malul lacului, cu o mulţime de plase, având de gând să prindă îndeajuns de mulţi peşti pentru a se îmbogăţi. Cei trei peşti i-au băgat de seamă. Peştele cel isteţ s-a hotărât pe dată să plece, să facă un drum lung şi istovitor către ocean. El s-a gândit, "Nu are rost să mai stau de vorbă cu ceilalţi doi semeni ai mei. Ei nu ar face decât să-mi înmoaie voinţa de a fugi de aici, pentru că le place prea mult locul ăsta. Ei se gândesc la el ca la casă lor. Ignoranţa lor îi va ţine ca într-o temniţă aici."

Peştele isteţ le-a spus, aşadar, confraţilor săi, "Eu părăsesc acest lac. Voi faceţi ce vreţi!"

Peştele isteţ pe jumătate a cugetat, "Tovarăşul meu mai înţelept s-a îndepărtat deja de mine. Ar fi trebuit să plec împreună cu el, dar nu am făcut-o, aşa că nu mai am nici o şansă să scap. Cât de mult îmi doresc să mă fi alăturat lui!" El a jelit câtva timp absenţa peştelui mai isteţ, apoi s-a gândit, "Ce pot face pentru a scăpa teafăr şi nevătămat de aceşti oameni şi plasele lor? Poate că ar fi bine să mă prefac că sunt mort.
Mă voi ridica cu burta în sus la suprafaţă şi voi purtat de ape asemeni unor alge, lăsându-mă cu totul în voia curenţilor. Ar fi ca şi cum aş muri înainte să mor." Drept urmare, a urmat această cale. A plutit în sus şi în jos, neajutorat, chiar în faţa pescarilor. "Uită-te la ăsta!" a exclamat unul din ei. "Cel mai bun şi mai mare peşte a dat ortul popii!" Un tovarăş de-al sau, a prins acest peşte de coadă, l-a scuipat şi l-a azvârlit pe mal. El s-a rostogolit, puţin câte puţin, pe furiş, până a reuşit să ajungă din nou în apă.

Între timp, al treilea peşte, cel prostănac, s-a tot agitat, sărind din apă şi scufundându-se în adâncuri, încercând să-şi găsească salvarea prin iuţimea mişcărilor sale. Desigur, în cele din urmă, a fost prins într-o plasă, şi, în timp ce zăcea într-o înspăimântătoare tigaie cu ulei, a cugetat, "Dacă reuşesc să scap de asta, nu voi mai rămâne nici o clipă pe cuprinsul acestui lac. Data viitoare, mă voi repezi spre ocean! Infinitatea lui îmi va fi casă!"

Această poveste are un înţeles profund, ce transcede graniţele lumii şi ale timpului, dar şi unul mai puţin adânc, legat de soarta românilor care aleg sau nu să plece din ţară. "Dă-i Doamne românului, mintea de pe urmă!"


Articole din acelaşi domeniu în Blogul Dianei:

Elefantul din întuneric | O poveste de Rumi 

Rumi: Poezii de dragoste

Pictorii chinezi şi cei anatolieni | O poveste de Rumi
Rumi: Povestea celor trei peşti Rumi: Povestea celor trei peşti Reviewed by Diana Popescu on septembrie 22, 2015 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Tu de ce nu pleci din tara, Diana?

    RăspundețiȘtergere
  2. Diana cînd va apărea horoscopul racului pentru 2016? astept cu nerabdare.,,

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu e lapte si miere nicaieri in lumea asta ! Plecatul din tara implica multe sacrificii , mai ales pentru familisti ! Sunt in Germania de aproape 2 ani . Jumatate din venit palesc pe chirie , cealalta jumatate merge la cheltuieli cu mancare si transport . DOAR SUPRAVIETUIESTI ! Nu-ti vine nimeni la usa sa te intrebe cum te descurci , sau sa-ti ofere loc de munca . Angajatorii de aici , SUNT FIX CA CEI DIN TARA . Nici o diferenta !!! Oamenii sunt la fel de barfitori si pusi pe dat in gat la politie , copilul la scoala mi-e marginalizat , invatamantul lor e un dezastru . Acum am inteles de ce sunt asa de multi asistati sociali in randul nemtilor . Sunt puturosi , inculti si nu se preteaza la munca de jos. GERMANIA NU MAI E CEEA CE A FOST ODATA . O spun chiar ei nemtii in varsta , care CLAR se deosebesc de generatia de astazi . MARELE LOR NOROC sunt cei ca de-al de noi , veniti din alte tari , care le slugaresc nemtilor , facandu-le munca de jos . Nemtoaicele stiu doar sa faca copii unul dupa altul , pentru ca DA , singurele lucruri bune in DE sunt SISTEMUL DE ASIGURARI SOCIALE si SISTEMUL DE SANATATE . Deja nemtii se revolta, pentru ca refugiatilor li se acorda mai multe drepturi banesti decat lor . Plecatul din tara , nu e o solutie. ....Din povestea ta , IL ADOR MAXIM pe pestisorul al II-lea . Istetul care stie sa se descurce !....

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.