Superstiţii despre ghiocei

Cele mai iubite flori ale primăverii, probabil şi datorită faptului că înfloresc cele dintâi, ghioceii nu aveau cum să nu fie înconjuraţi de o aură de superstiţii şi credinţe în diferite regiuni ale lumii.

Vederea primilor ghiocei înfloriţi în primăvară semnifica adeseori destrămarea necazurilor, supărărilor, o reîmprospătare ori o renaştere asemeni celei aduse naturii de primăvară. În diverse religii, ei sunt semne prin care divinitatea vesteşte sosirea unor timpuri mai fericite, mai norocoase. Astfel, într-o poveste creştină, un înger a transformat fulgii de nea ce cădeau spre pământ în ghiocei, flori ce au avut menirea de a le insuflă speranţă, alinare lui Adam şi Evei după alungarea lor din grădina Edenului.
ghiocei

Cu toate acestea, în anumite zone folclorice, ghioceii sunt asociaţi cu ghinionul, nenorocul şi moartea, poate şi din cauză că înfloresc frecvent în cimitire sau isi fac aparitia intr-un sezon asociat cu numeroase boli şi decese. Potrivit unei superstiţii, se spune că atragi o nenorocire pe capul tău dacă aduci ghiocei în casă. În acest fel, poţi invita moartea să-ţi treacă pragul, să se pogoare asupra unei persoane îndrăgite din familie. De asemeni, se zice că nu este bine să-i dăruieşti ghiocei cuiva bolnav.

Îndeosebi în occident, exista şi credinţa că aceste flori fac să se strice ouăle din casă. Tot acolo, se spunea că este cu ghinion să culegi ghiocei, în special dintr-un cimitir.

Pentru unii catolici, ghioceii, numiţi, şi "clopoţeii Întâmpinării Domnului," nu erau de bun augur să fie aduşi în locuinţe pe 2 februarie, ziua Întâmpinării Domnului. Pe de altă parte, prezenţa acestor flori în casă pe 14 februarie, ziua Sfântului Valentin, vestea că nu te vei căsători vreme de un an!

În "The Handbook of Folklore" (Ghidul folclorului), publicat în 1913 în Marea Britanie, se menţiona şi superstiţia că ghioceii din locuinţe pot face apos laptele vacilor şi au capacitatea să strice culoarea untului.

În acelaşi timp, în unele regiuni din Anglia, precum Shropshire şi Herefordshire, exista obiceiul de a se "curăţa" cu ghiocei casa la sosirea primăverii, într-o ceremonie numită "purificarea albă."



Totodată, pentru mulţi oameni, primele flori ale primăverii nu erau în nici un caz corelate cu moartea ori ghinionul, ci reprezentau însemne ale înfrângerii adversităţilor, vitregiilor, şi erau văzute ca vestitori ai vieţii eterne.

În "Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World" (Enciclopedia superstiţiilor, folclorului şi ştiinţelor oculte ale lumii) din 1903, se specifică:

- Este de rău augur să-ţi împodobeşti camerele cu ghiocei.

- Ghioceii înfloresc întotdeauna în ziua Întâmpinării Domnului.

- Ghiocelul are calitatea de a asigura puritatea gândurilor celor care îl poartă asupra lor.

- Dacă o fată mănâncă cel dintâi ghiocel pe care îl întâlneşte primăvara, faţa nu îi va fi arsă de soarele verii.

În tradiţia românească, de Dragobete, fetele culegeau florile proaspete ale primăverii, printre care şi ghiocei, pe care le aşezau la icoanele din casă până de Sânziene, atunci când le azvârleau în apele curgătoare sau le utilizau în farmece de dragoste.


Postări din acelaşi domeniu în Blogul Dianei:

Câţi copiii vei avea? – Superstiţii şi semne

Semnificaţia semnelor din naştere – Superstiţii şi legende

Floarea de ghiocel – Legendă, mit, simbol
Superstiţii despre ghiocei Superstiţii despre ghiocei Reviewed by Diana Popescu on februarie 28, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.