Zodia şi constelaţia Fecioarei: Legendă şi mit

A doua constelaţie ca întindere din bolta cerească (după Hydra), Fecioara include Spica (sau Alpha Virginis, Spica având în latină semnificaţia de "spic de grâne"), una dintre cele mai strălucitoare stele din cerul nopţii, şi punctul corespunzător echinoxului de toamnă, situat în apropierea stelei Beta Virginis.

Zodia şi constelaţia Fecioarei sunt de obicei asociate cu Dyke, zeiţa greacă a justiţiei, fiica lui Zeus şi a titanei Themis. Ea este înfăţişată, de cele mai multe ori, cu aripi asemănătoare celor de înger, şi cu un mănunchi de spice de grâu în mâna stânga, marcat de steaua Spica. Constelaţia Fecioarei este învecinată cu cea a Balanţei (reprezentând balanţa justiţiei).
Zodia şi constelaţia Fecioarei

Conform miturilor greceşti, Dyke a trăit în Epoca de aur a omenirii. Născută ca muritoare, a fost desemnată să vegheze asupra dreptăţii oamenilor. Epoca de aur a fost una a prosperităţii şi păcii, în care domnea numai primăvara şi fiinţele umane nu ştiau ce înseamnă bătrâneţea. Când Zeus a împlinit o veche profeţie şi l-a răsturnat de pe tron pe tatăl său, a început pentru umanitate Epoca de argint, care nu mai era atât de fericită. Zeus a instaurat cele patru anotimpuri, iar oamenii nu au mai fost la fel de onoraţi precum zeii. Dyke s-a adresat întregii rase umane, avertizând faţă de pericolele renunţării la idealurile predecesorilor şi atrăgând atenţia că încă nu se petrecuse pe pământ ceea ce era mai rău. Apoi, a zburat către munţi, întorcând spatele omenirii. Atunci când au sosit Epocile bronzului şi fierului, şi fiinţele umane au început să se războiască între ele, Dyke a părăsit pământul şi s-a înălţat la ceruri.

Femeia Fecioară - Iubita, prietenă, soţie şi mamă 

Dyke a fost cunoscută uneori şi ca Astraea, fiica lui Astreus, considerat tatăl stelelor, şi a lui Eos, zeiţa zorilor.

Din perspectiva anticilor, zodia Fecioarei avea o semnificaţie aparte printre constelaţii întrucât în perioada când soarele parcurge teritoriul acesteia, pământul era pârjolit de razele solare şi vegetaţia se usca, nu se mai poate dezvolta.

În alte legende, constelaţia Fecioarei este identificată cu Demeter, zeiţa porumbului, Atargatis, zeiţa siriană a fertilităţii şi Erigone, fiica lui Icar, care s-a spânzurat după moartea acestuia. În această ultimă versiune a mitului, Icar este corelat cu constelaţia Boarului, iar steaua Procyon din Canis Minor îi reprezintă câinele credincios, Maera.

Istoricii Eratosthenes şi Hyginus asociază constelaţia Fecioarei cu Tyche, zeiţa norocului, chiar dacă aceasta este descrisă ţinând în mâini un corn al abundenţei şi nu spice de grâu.

Bărbatul Fecioară - Dragoste şi cucerire

În Egipt, Fecioara apărea în zodiacurile din Denderan şi Teba, fiind văzută drept Isis, zeiţa cu o mie de nume, purtând spice de grâu pe care le arunca apoi în ceruri creând astfel Calea Lactee.
Zodia şi constelaţia Fecioarei: Legendă şi mit Zodia şi constelaţia Fecioarei: Legendă şi mit Reviewed by Diana Popescu on august 07, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.