Zodia şi constelaţia Racului: Legendă şi mit

Zodia Racului sau a Cancerului, asociată cu constelaţia cu aceleaşi nume, sau cea a Crabului, lui Karkinos, ori Carcinus, îşi are originea în mitul celor 12 munci ale lui Hercule/Heracles (reprezentat de constelaţia Hercules).

În acesta legendă, Hera trimite crabul pentru a-l distrage pe Hercule în vreme ce eroul se lupta cu Hidra, o creatură asemănătoare unui şarpe, cu mai multe capete şi cu o respiraţie otrăvitoare, regăsită pe bolta cerească în constelaţia Hydra. Atunci când crabul a încercat să-l omoare, se spune că Hercule l-a aruncat cu o lovitură de o forţă uriaşă înspre ceruri.

Într-o altă versiune a mitului, crabul este zdrobit de erou, iar Hera, o inamică declarată a lui Hercule, îl amplasează în cer onorandu-l astfel pentru eforturile sale. Cu toate astea, ea aşează crabul/racul într-o regiune cerească lipsită de vreo stea strălucitoare întrucât, în ciuda străduinţelor lui, nu reuşise să-şi îndeplinească sarcina încredinţată. Constelaţia Racului, poziţionată în emisfera nordică, nu include nici o stea foarte strălucitoare!
Zodia şi constelaţia Racului

Simbol al unei strângeri, încleştări foarte puternice, Racul este totuşi cea mai puţin intensă ca luminozitate din cele 12 constelaţii zodiacale! Catalogată pentru întâia oară de astronomul grec Ptolemeu, în secolul al II-lea d.Hr., are drept vecini constelaţiile Canis Minor, Gemini (Gemeni), Hydra, Leo (Leu) şi Lynx.

Calităţile şi defectele celor născuţi în zodia Racului 

Potrivit filosofiei caldeene şi platonice, constelaţia Racului era "Poarta oamenlor," prin care sufletele coborau din paradis găsindu-şi sălaş în trupurile oamenilor. Zodia/constelaţia opusă, cea a Capriconului, reprezenta "Poarta zeilor," prin care sufletele plecate de pe pământ urcau înapoi în paradis.

Alvin Boyd Kuhn, în cartea sa "The Lost Light"(Lumina pierdută) explică: "în semnul Racului, crabul iese din apă, iar în Capricorn, capra (jumătate capră sau animal terestru, jumătate peşte ori vieţuitoare marină) este în apă. Crabul trăieşte când în apă, când pe pământ. În constelaţia Racului mai sunt configurati doi măgari, stelele Asellus (gamma, Asellus Borealis, şi alfa, Asellus Australis), flancând un grup de stele numit Iesle (Praesaepe). Unii cred că aceasta poate fi originea, aşa cum este văzută în picturile înfăţişând naşterea lui Hristos, a amplasării unui măgar în spatele ieslelor. Copilul sfânt născut în iesle poate fi asociat cu Racul ca "Poartă a oamenilor."

Femeia Rac – Iubită, prietenă, soţie şi mamă

Racul se mişcă într-o parte, părând că merge înapoi, la fel cum ni se pare că parcurge soarele cerul până ajunge în punctul corespunzător solstiţiului de vara.

În Egipt, Racul era corespunzător Scarabeului. În astrologia egipteană din anii 2.000 i.Hr., constelaţia Racului era descrisă ca fiind a Scarabeului, o creatură sacră şi un simbol al nemuririi. Scarabeul era conectat în mitologia egipteană cu Khepri (Khepera, Kheper, Chepri, Khepra) pentru că îşi rula bălegarul în praf, făcând din el biluţe în care îşi depunea ouăle. Egiptenii credeau că scarabeul era numai de gen masculin, asemănându-se astfel zeului Khepri, ce se crease pe el însuşi din nimic.
Zodia şi constelaţia Racului: Legendă şi mit Zodia şi constelaţia Racului: Legendă şi mit Reviewed by Diana Popescu on august 05, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.