Superstiţii despre căscat

În credinţele şi superstiţiile străvechi, căscatul era considerat a fi atât păcătos, cât şi periculos.
Se credea că acesta apărea dintr-un loc rău din inimă care era dornic să găzduiască spiritele rele sau că dădea cale liberă ieşirii sufletului din trup.

În Evul Mediu, într-o superstiţie răspândită, se spunea că diavolul aştepta mereu o ocazie pentru a intra în corpul unui om şi a-l poseda. Satana obişnuia să pătrundă în oameni îndeosebi pe gură; când i se punea pata pe cineva şi aştepta prea mult timp că respectiva persoană să-şi deschidă gură, o făcea să caşte şi se azvârlea de îndată prin gâtul sau. Din această cauză, atunci când dădeau să caşte, oamenii se protejau faţă de diavol făcând semnul crucii deasupra gurii.
Superstiţii căscat

Acest lucru s-a menţinut într-o superstiţie din Estonia, potrivit căreia, atunci când caşti şi nu îţi acoperi gura, îl inviţi pe diavol să-ţi fure sufletul.

În mod asemănător, persanii vedeau strănutul şi căscatul ca semne ale posesiunii satanice. Printre musulmani, atunci când un tânăr cască, îşi acoperă gura cu dosul palmei, zicând: "Îmi caut refugiu la Alah din faţa lui Satana, cel blestemat!"

Aşa cum consemna, în 1923, Pierre Saintyves, în Islam, căscatul era un semn al lui Satana intrând în trup, în vreme ce strănutul era unul al Satanei ieşind din corp. Assas-bou-Malek, un învăţat musulman, scria, "Profetul a spus că Satana se străduieşte să îl distragă pe cel credincios de la  rugăciune. Acesta este modul prin care Allah îi pune la încercare pe oameni. Pe de o parte, Satana îl distrage pe credincios dominându-i gândurile, infiltrându-se în mintea lui în timpul rugăciunii. Pe de altă parte, Satana îi răpeşte concentrarea în rugăciune făcându-l să caşte. Profetul ne-a spus că actul de a căsca este provocat de Satana şi ne-a poruncit să-l evităm ori de câte ori este posibil. Când devine inevitabil, trebuie să ne acoperim gura cu mâna."

De ce cască oamenii? 

La turci, gura care cască trebuie să rămână închisă. Se consideră că o persoană care îşi permite să caşte cu gură deschisă îi spune "Ezan" diavolului sau se închină acestuia.

Pentru hinduşi, căscatul semnala apropierea unui pericol. Pentru a se proteja atunci când căscau, ei plesneau de trei ori din degete, şi invocau cu voce tare numele unei divinităţi.

Şi în superstiţiile din India, spiritele, ("bhut"), preferau să între în trupul omenesc prin gură. Căscatul era, drept urmare, periculos, fiindcă din cauza lui, fie spiritele îşi găseau sălaş în tine prin gât, fie întrucât o parte a sufletului tău putea să-ţi scape din corp. Deoarece îţi era foarte greu să-l recapeţi, era indicat să-ţi pui mâna la gură şi să spui, "Marayan!"(Bunule Dumnezeu!), fie să plesneşti din degete.

Pentru unii, căscatul dovedeşte dezamăgire, iar pentru alţii semnalează un rău pe cale să vină.

Cele mai răspândite superstiţii din lume

Potrivit unei superstiţii amoroase, dacă cineva cască, persoană sa iubita va cască şi ea degrabă. De altfel, se zice că nu poţi cască în prezenţa cuiva care îţi displace!

Atunci când doi oameni cască simultan, înseamnă că unul din ei se va îmbolnăvi în curând. În folclorul italian, acest lucru prezicea că cei doi vor muri în acelaşi timp! În alte superstiţii ale lumii, când cineva cască după un altul, cel din urmă dovedeşte că nu are nici o intenţie rea faţă de cel dintâi.

Într-o superstiţie orientală, căscatul reprezintă un semn bun, vestind recuperarea, însănătoşirea fie a unui om, fie a unui animal bolnav.

Printre creştini există credinţa că pentru a reţine un căscat este necesar să îţi faci semnul crucii în dreptul gurii.

În unele ţări din America Latină, Asia de Sud şi Africa Centrală, căscatul însemna că cineva te bârfeşte sau vorbeşte despre tine.

Mâncărimile de pe corp - Superstiţii şi credinţe

În Grecia, un căscat repetat este un semn că ai fost afectat de ochiul rău (deochi).

Pe tărâmurile chinezeşti, dacă faci greşeala să caşti la o masă, dai de înţeles că bucătarul sau cel care a preparat mâncarea este la baie...

Surse: 
- Diagram Group - Superstitions 
- Cora Linn Daniels,C. M. Stevans - Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World 
- Astra Cielo - Signs, Omens and Superstitions
Superstiţii despre căscat Superstiţii despre căscat Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 02, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.