Spirala: Simbol şi semnificaţie

Unul din cele mai vechi simboluri spirituale ale lumii, spirala apare în încrustaţii în piatră, datate cu mii de ani în urmă, în era neolitică, pe toate continentele. Descoperită şi în morminte antice, pare să fi avut o semnificaţie asociată cu soarele, care se înscrie în decursul traiectoriei sale în câte o spirală o dată la trei luni. Pe de altă parte, spirala este asociată cu şarpele, cu schimbarea pielii sale, drumul de la întuneric la lumină, ciclul etern al naşterii, morţii şi renaşterii, cu evoluţia, numărul de aur, şi macrocosmosul. 

Dacă în Grecia reprezenta infinitatea, la celţi simboliza naşterea, dezvoltarea şi expansiunea. Mersul într-un labirint într-o spirală constituia în unele triburi de americani nativi un ritual al evoluţiei, în vreme ce dansul în spirală practicat de dervişi oglindea dansul cosmic al universului.

Spirala poate semnifica relevarea lentă a lucrurilor ascunse, dar şi ajungerea oamenilor în acelaşi punct al vieţii lor, pătrunşi de o înţelegere mai adâncă, mai profundă a destinului lor. Spirala tinde să ne îndemne să fim flexibili, să avem încredere în schimbări, în noi înşine când suntem puşi înaintea unei transformări.

Chiar de la începuturile omenirii, spirala reprezenta schimbarea şi simboliza energia, fertilitatea feminină.

Conectată cu cercul, reflectă modul cum evoluează universul şi chiar omul, atât la nivel individual, cât şi colectiv. Prin prisma spirituală, înfăţişează calea ce ne duce de la conştientizarea exterioară (ego, percepţie exterioară) către interioritatea sufletului (iluminare, esenţă nevăzută, nirvana, conştiinţă cosmică), sau relaţionarea dintre lumea interioară (intuitivă, inteligibilă) şi cea din afară (materie, manifestare).
Spirala: Simbol şi semnificaţie

Spirala este şi un simbol al evoluţiei, dezvoltării, înţelegerii că suntem parte a unui întreg, a conexiunii cu Dumnezeu şi energia cosmică, a mişcării de revoluţie a timpului, stelelor şi planetelor. Madame de Stael observa că "mintea umană progresează continuu, dar progresul ei are loc în spirală." În astrologie, această figură geometrică denotă perceperea universului ca fiind într-o continuă mişcare, transformare.

Cercul: Simbol şi semnificaţie

Împletită, asemeni lui Yin-Yang, spirala dublă este corelată cu relaţia dintre concepte opuse dar întrepătrunse, dintre lumea spirituală şi cea materială, dintre un plan pământean şi unul mistic, dintre evoluţie şi involuţie, dezvoltare şi subdezvoltare.

Soarele, care moare şi reînvie în fiecare zi, este un simbol al reînvierii şi, din acest motiv, spirala triplă reprezintă o conexiune între simbolismul solar şi cele nouă luni ale gestaţiei umane.

Spirala este, totodată, în Wicca, simbolul spiritului şi o emblemă a Zeiţei.

În Reiki, spirala este folosită ca un instrument al reenergizarii, revitalizării.

În natură, spirala este regăsită în diverse aspecte, în plante precum viţa de vie, în trunchiurile împletite ale copacilor, în cochiliiile melcilor, în forma unui şarpe încolăcit şi în coarnele unor animale precum berbecii.

Surse: 
- Katalin Koda: Sacred Path of Reiki: Healing aş a Spiritual Discipline 
- Theresa King: The Spiral Path: Explorations în Women's Spirituality 
- J. E. Cirlot: A Dictionary of Symbols 

Semnificaţia formelor | Despre o gramatică vizuală
Spirala: Simbol şi semnificaţie Spirala: Simbol şi semnificaţie Reviewed by Diana Popescu on martie 22, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.