Superstiţii despre somn şi pat

Superstiţiile despre pat, somn, dormit cuprind în întreaga lume o largă gama de semne pozitive şi negative ţinând de copii, căsătorie, dragoste, viaţă, moarte şi sănătate.

Oglinda îţi poate fură sufletul! Nu o aşeza în faţa patului întrucât, potrivit unei superstiţii, sufletul tău adormit în timpul nopţii va intra în oglindă şi nu va mai fi capabil să revină dimineaţa în trupul tău!

Se spune, de asemeni, că oglinzile atrag spirite rele, nedorite, care pot atrage asupra ta ghinionul pe când eşti cufundat în somn. Conform altei opinii populare, dacă dormeai şapte nopţi la rând înaintea unei oglinzi, îţi puteai distinge în somn viitorul partener de cuplu.

Dacă e să ne luăm după o superstiţie din Boemia, când oamenii adorm, sufletele lor iau uneori forma unei păsări, a unui șarpe ori a unui animal.

Sufletul, se crede, ne părăseşte corpul în timp ce dormim, aşa că un somnambul nu trebuie niciodată să fie trezit, ca nu cumva suflatul său să nu se mai poată întoarce în trupul lui.
Superstiţii despre somn, dormit şi pat

Nu-ţi pune pălăria pe pat! Italienii aveau credinţa că duhurile rele îşi fac sălaş în păr, pătrunzând în acest fel şi în pălărie. Aşezându-ţi-o pe pat, ele se strecoară în acesta şi îţi bântuie visele!

Este periculos să te culci însetat deoarece sufletul tău îţi va părăsi corpul în căutare de apă; şi, dacă trupul tău se trezeşte brusc, sufletul nu va fi în stare să revină la timp în el, şi vei muri!

Experţii în Feng Shui recomandă să te ridici din pat pe partea stânga a acestuia, fiindcă această parte este asociată cu banii, puterea şi sănătatea în tradiţiile chinezeşti. Dacă părăseşti patul pe partea dreaptă, rişti să îndrepţi către tine moartea şi disperarea!

Alţii pretind că trebuie să te aşezi pe pat şi să te ridici din el pe aceeaşi parte pentru a te pune la adăpost de ghinioane. Dacă faci, totuşi această greşeală, de a coborî din el pe partea greşită, poţi îndrepta acest lucru punându-ţi ciorapul şi pantoful pe piciorul drept înainte de cel stâng!

Se zice că este indicat să dormi cu capul înspre nord, astfel încât să-ţi aliniezi trupul cu undele magnetice ale pământului şi să ai, în acest mod, un somn liniştit. Cu toate astea, în Japonia, se consideră că dormitul cu capul către nord este de rău augur fiindcă în acest fel sunt poziţionate trupurile decedaţilor în funeraliile buddhiste. Această credinţă poartă numele de "Kita-Makura" ("kita" înseamnă "nord," iar "makura" semnifică "pernă").

Un sfat al bătrânilor din Occident statua că dacă dormi cu faţa către vest, vei fi însoţit de nenoroc.

Un ucigaş nu poate dormi niciodată cu faţa către răsărit întrucât soarele îi va trezi la viaţă conştiinţa încărcată. După opinia altora, oricine doarme cu capul către est va fi amenințat de ghinioane. Până la urmă, probabil că fiecare dintre noi poartă în suflet un simţământ de vinovăţie!

După hinduşi, când dormi orientat cu faţă înspre nord ţi se scurtează viaţa; dimpotrivă, somnul cu faţa către sud îţi dăruieşte longevitate!

Ruşii nu se culcau cu capul către nord, fiind încredinţaţi că din acea zona a cerurilor vin toate relele. Ungurii şi polonezii aveau aceeaşi prejudecată. În Madagascar, cine se culca cu capul înspre nord dovedea că este un vrăjitor/o vrăjitoare!

Conform principiilor Feng Shui, patul trebuie să fie cât mai departe posibil de uşa dormitorului şi să nu fie amplasat în dreptul acesteia. Se crede că având patul îndreptat direct către uşă te expui la prea multă forţă vitală (energie chi), fiind predispus din această pricină îmbolnăvirii. De asemeni, fanii Feng Shui tesfătuiesc să ai un perete solid în spatele patului şi să fii capabil să-ţi vezi întreagă cameră atunci când eşti culcat pe el.

O regulă majoră "chi" este să nu laşi niciodată patul nefăcut, în dezordine. Un pat cu așternuturile vraişte stagnează şi erodează chi-ul, la fel ca o cameră în care lucrurile sunt aruncate claie peste grămadă.

Atunci când faci patul nu lăsa pe nimeni să te întrerupă, în caz contrar riscând să fii răscolit de coşmaruri peste noapte!

Într-o superstiţie occidentală, întoarcerea saltelelor într-o zi de sâmbătă îi face pe oamenii care dorm în ele să aibă vise urâte vreme de o săptămână.

Saltelele din puf, pene, prelungesc agonia unui muribund!

În multe ţări europene, se pretindea că atunci când o femeie necăsătorită dormea cu o felie dintr-un tort de nuntă sub pernă, avea posibilitatea să-şi vadă în vis viitorul soţ.

Pe de altă parte, dacă o femeie necununată se apucă să facă un cearşaf, este musai să-l termine ca nu cumva să rămână fată bătrână!

Dacă o fată se culcă încălţată cu pantofii cumpăraţi chiar în acea zi, i se spunea că aceştia îi vor fi luaţi peste noapte de viitorul ei soţ!

Inelul de logodnă în simboluri, superstiţii şi tradiţii

Pentru a te asigura că nu vei fi pe veci necăsătorit, este indicat ca atunci când îţi faci patul să începi cu partea de jos (dinspre picioare) a acestuia.

În ajunul Sfântului Valentin, există obiceiul ca un flăcău să adune cinci frunze de dafin, şi, înainte să se culce, să amplaseze patru din ele în colțurile pernei sale, şi pe a cincea în centrul acesteia. Dacă visa peste noapte o fată, i se prevestea că se va căsători în decurs de un an.

În noaptea nunţii, care dintre miri adoarme primul, este sortit să moară cel dintâi.

Este cu ghinion ca aşternuturile de pe pat să fie puse/aranjate de mai mult de două persoane deodată!

O pană de lebădă introdusă de o femeie în perna soţului ei îi garantează fidelitatea acestuia!

Pentru a nu asuda în somn, există remediul de a dormi cu o frunză sau cu scoarţa de cedru sub pernă.

Potrivit unei zicale, "visele de noapte sunt deliciul diavolului, iar cele de dimineaţă poartă cu ele poveţele îngerilor." Se crede, totodată, că dacă ai de trei ori la rând acelaşi vis, acesta va deveni realitate. În mod asemănător, ceea ce visezi într-un pat străin este pe cale să se împlinească în starea de veghe.

Dacă este să ne luăm după o altă zicală europeană, cine doarme pe o pernă din pene de porumbel nu are cum să moară!

Unii sunt de părere că atunci când te culci fără a-ţi scoate ciorapii, nu ai cum să ai cârcei la picioare.

În eventualitatea că visezi urât, trezeşte-te imediat, ridicăte pe pat şi înalţă-ţi mâna dreaptă de câteva ori deasupra capului. Prin această "tehnică" ţi se furnizează un somn lipsit de probleme!

Ca să ai un somn liniştit, relaxant, amplasează-ţi deasupra patului o "capcană de vise" şi ciocăneşte în uşă când te afli într-un dormitor străin (pentru a izgoni spiritele malefice).

În caz că te trezeşti dimineaţa obosit sau cu dureri în corp, iar salteaua ta dă semne de uzură, înseamnă că a sosit timpul să o înlocuieşti!

O vază cu maci aşezată în dormitor te ajută să dormi ca un prunc!

Dacă un bebeluş râde, zâmbeşte în somn, se spune că stă de vorba cu îngerii. În alte tradiţii, aşezarea unui cuţit în apropierea unui copil adormit era de bun augur!

Un copil nu creşte dacă doarme în acelaşi pat cu un bătrân. Pentru a împiedica asta, se punea o pernă între cei doi.

Dacă adormi într-un scaun, persoana care te găseşte şi te trezeşte are mari şanse să se îmbogăţească! În acelaşi timp, somnul care te cuprinde pe un scaun dă de veste despre un musafir neaşteptat.

Când cineva adoarme cu ochii deschişi este un semn că va muri înecat.

Oamenii care obişnuiesc să doarmă cu mâinile încrucişate sub cap nu au o viaţă lungă!

Superstiţii româneşti despre somn şi pat 


Omul pe care-l apucă soarele în pat nu are cum să facă avere.

Dacă cerni pe pat, atragi în casă o boală sau vei avea o droaie de copii.

Când apare popa de Crăciun într-o gospodărie, trebuie cu tot dinadinsul să stea pe pat astfel încât să se aşeze cloştile pe ouă şi să facă pui.

Cine umblă seara cu foc în mână, face pipi în pat!

Cine se încalţă în pat îi mănâncă lupii porcii sau se îmbolnăvesc de brâncă.

Superstiţii despre mătură şi măturat

Dacă o pisică îşi face nevoile sub pat ori după uşă, înseamnă că nu este curăţenie în casă.

Când dai cu mătura prin pat, aduci moartea copiilor tăi ori atragi uliul la găini.

Dacă cineva nu poate să moară, să se dea jos din pat şi să se întindă pe jos, şi îşi va da degrabă sufletul.

După ce un om moare şi este dus la îngropăciune, se pune în locul său în pat pâine, sare, un pahar cu vin şi un șomoiog de lână nespălată.

Nu re recomandă ca mamele să întoarcă pe dos cămăşile copiilor lor, pentru că aceştia să nu se sperie noaptea în somn.

Într-o casă cu un copil mic, trebuie să fie astupate ferestrele ca să nu-i fure cineva somnul.

Copiii lăsaţi să aţipească în vremea asfinţitului nu pot dormi noaptea. Oricum, oricine adormea la amurg era căutat de boale.

Dacă râd copiii în somn, se spune că îi mângâie Maica Domnului, o zăresc pe ea sau pe Dumnezeu. Unii ziceau că atunci când copii zâmbeau în somn, îngerii îi vesteau că le vor lua tatăl; când scânceau, îngerii le dădeau de veste că le vor lua mama.

Nu este indicat să fie sărutaţi copiii când dorm, ca să nu li se ia somnul.

Să nu se aşeze sub patul unei femei gravide sfredel şi funie, ca să nu aibă chinuri la naştere.

Când te urci pe pat şi îţi pică un papuc pe dos, ţi se vesteşte că vei fi vizitat de un neam.

Sub patul pe care este culcat un bebeluş să se pună în cele dintâi săptămâni un hârb cu păcură, astfel încât atunci când femeia necurată păşeşte în casă, necurăţeniile ei să se ducă la hârb, şi nu la copilaş.

Copiilor cu probleme de somn trebuia să li se pună sub pernă balega unei scroafe cu purcei fără ca aceasta să simtă că este luată. Ţâncilor care plâgeau în somn li se cânta "lupuşor, lupuşor," şi se făcea de trei ori deasupra lor semnul crucii.

Pentru ca un bebeluş să-şi recapete somnul, era recomandat să i se pună la uscat scutecele sub stele sau să fie scăldat cu stroh (strat de paie care serveşte de culcuş pentru animale).

Atunci când un om aţipeşte în vremea liturghiei, un drac îi ţine umbrela, iar un altul îi suflă cu flori ca să poată dormi mai bine.

Nu este de bun augur să dormi în ziua de Paşti (ca să nu-ţi fure dracul pasca) ori cu ocazia altor sărbători mari(Sfântul Vasile, Sfântul Gheorghe), ca nu cumva să fii somnoros tot anul.

Oamenii cu somn uşor sunt ageri la minte. Cei care dormeau prea mult erau predispuşi să se îmbolnăvească de gălbinare.

Ca să ai un somn liniştit, fără vise urâte, este de bun augur să faci de trei ori semnul crucii pe pernă înainte de a te culca.

Tresăritul în somn este un semn că dracul se apropie de tine. De asemeni, nu este auspicios să dormi pe partea stângă ori cu faţă în sus, astfel încât să nu se urce diavolul peste tine şi să te apese cu o greutate straşnică, în stare să te imobilieze. Ca să scapi de năpasta asta nu ai altă şansă decât să-ţi faci de trei ori semnul crucii cu limba în gură!


Surse: 
- Astra Cielo: Signs, Omens and Superstitions 
- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions 
- William Carroll: Superstitions: 10,000 You Really Need 
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World 
- Artur Gorovei: Credinţi şi superstiţii ale poporului român 

Superstiţii despre sforăit
Superstiţii despre somn şi pat Superstiţii despre somn şi pat Reviewed by Diana Popescu on septembrie 23, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.