Soarele în superstiții, tradiții și legende

 Prezent într-o sumedenie de tradiții, credințe, superstiții, legende și mituri, soarele era văzut odinioară drept o ființă cu o personalitate aparte, care guverna destinul oamenilor sau avea un rol hotărâtor în modelarea, desfășurarea acestuia.
 
 În insulele Egee exista o superstiție ciudată despre soare. Se spunea că atunci când acesta dispărea în vest, în fiecare seară, se reîntorcea de fapt în imensul lui regat subpământean, unde își avea sălașul într-un vast castel. Mama sa îl întâmpina acolo cu 40 de pâini pentru a-i potoli foamea. Dacă nu avea ce mânca, înfometarea îl putea preschimba într-un canibal ce îl făcea să-și înfulece întreaga familie. Când răsărea în nuanțe de roșu, insularii aveau credința că își mâncase mama!
 
 În alte legende, se zice că tonalitățile roșii de la asfințit sunt provocate de sângele țâșnind din zeul Soare care se sinucide sau de faptul că înainte de a dispare își îndreaptă privirea către focurile iadului, iar acestea îl iluminează în cerul amurgului.
Superstiții despre soare
 
 Grecii considerau că soarele era condus spre răsărit în fiecare dimineață de maica Domnului. De altfel, ei apreciau soarele ca un simbol al frumuseții perfecte, și obișnuiau să-l picteze pe obrajii mireselor. Multe biserici sunt încă închinate Fecioarei Maria frumoase asemeni soarelui și există numeroase legende despre fete care s-au lăudat a fi mai mândre decât soarele și au fost pedepsite amarnic pentru astfel de ofense.
 
 Tot în Grecia, sfera solară era un ochi atoatevăzător din fața căruia nu se putea ascunde nici un om.
 
 Finlandezii era convinși că razele binecuvântătoare ale soarelui puțeau pătrunde și în tărâmul subteran al morților. Întrucât era înzestrat cu capacitatea de a-i zări pe toți oamenii, i se încredințau mesaje către membrii absenți, îndepărtați ai familiei, pe care le transmitea oriunde se aflau aceștia.
 
 Una din cele mai populare superstiții ale lumii este cea că soarele dansează când răsare în ziua de Paște. În unele părți din Irlanda, țăranii se trezeau devreme în dimineața de Paști pentru a urmări acest "fenomen" prin care astrul anunța învierea lui Hristos. În Anglia, fetele care erau treze în zorii aceleiași zile aveau șansa de a zări în cer mielul și steagul lui Iisus ce apăreau în centrul discului solar cu această ocazie!
 
 Svabii credeau că soarele sărea de trei ori în ceruri în dimineața de Paști!
 
 Jocurile și sărbătorile specifice sărbătorii Beltane din unele regiuni scoțiene aveau o puternică semnificație solară. De altfel, cuvântul "Beltane" derivă din "Baal" (termenul fenician pentru soare) și "tein" ("foc" în galeaza).
 
 O altă tradiție din Scoția constă din ocolirea de trei ori a unei persoane în sensul mișcării soarelui în scopul de a trage spre ea binele, norocul. Mergerea în cerc în sens contrar avea potențialul de a o sorti răului, nenorocului.
 
 Conform unei Saga din Islanda, o femeie care umbla în jurul unei case în sens contrar soarelui fluturând în acest timp o eșarfă putea provoca o alunecare de teren peste acea locuință, iar în Yorkshire, Anglia, se spunea că dacă cineva dădea ocol unei case la miezul nopții, în sens invers celui al mișcării solare, și se uită apoi într-o oglindă, putea distinge în ea fața diavolului!
 
 Vederea trei sori pe cer era un semn de război. Se pretindeau că puteau fi deslușiți numai în zori și că aveau mărimi diferite. Se spunea că cei trei sori au apărut chiat înainte ca Napoleon să-și înceapă campania dazastruoasă din Rusia.
 
 În Mexic, se recomanda să nu îți amplasezi capul patului către răsărit pentru a fi ferit de dureri de cap, chiar tulburări mentale. De asemeni, ori de câte ori îți cădea un dinte sau îți era  extras, se recomanda să-l arunci din toate puterile către soare. O altă credință stranie mexicană statuează că bolnavii nu pot zări sfera solară.
 
 Soarele în citate, maxime, aforisme
 
 Într-o tradiție germană, de ziua Sfântului Ioan, pentru a fi infailibili în doborârea prăzilor, vânătorii trag cu pușca cu soarele în spate. Conform altei superstiții din Germania, cine trage cu pușca înspre soare de ziua Sfântului Ioan este condamnat să vâneze pentru totodeauna, asemeni lui Odin, vânătorul etern!
 
 O altă credință ciudată este cea a hotentoților Namaqua, ce-și închipuiau că soarele este o bucată de șuncă pe care oamenii din vasele de pe mare o trăgeau în jos și, cu ajutorul farmecelor, își tăiau o parte din ea înainte de a-i da drumul înapoi pe cer!
 
 În unele zone ale lumii există o tradiție neobișnuită, asociată cu influența soarelui asupra fetelor care intră în viața adultă. Acestea nu au voie să lase soarele să străluceasca deasupra capetelor lor și nici să atingă pământul când astrul solar este pe cer. În Fiji, după ce erau tatuate, miresele erau ascunse de razele solare, iar, într-o tradiție populară din Grecia, Ursitoarele avertizau o prințesă în vârstă de 15 ani să se ferească de soare ca să nu se transforme într-o șopârlă. Într-o legendă tiroleză, se povestește că o fată frumoasă era sortită să ajungă iubita unui balaur în caz că era atinsă de o rază de soare!
 
 În Marea Britanie, se zice că cu atât strălucește mai tare soarele în Candlemas Day (ziua de Întâmpinarea Domnului) cu atât va ninge mai mult în luna mai.
 
 Dacă soarele strălucește din plin în ziua de Paști, la fel va face și în Whitsunday (duminica Rusaliilor).
 
 În Vinerea Mare soarele jelește răstignirea, și nu strălucește până la 3 după amiază.
 
 Atunci când plouă cu soare, vrăjitoarele își coc prăjiturelele.
 
 Mexicanii spun că ploaia cu soare anunță că o lupoaică naște sau că un mimcinos nu își plătește datoriile.
 
 Floarea soarelui în legende , mituri, simboluri și semnificații 
 
 Soarele care apune roșu prezice că a doua zi va fi senină. Soarele ce apune în nuanțe de gri prevestește o zi ploioasă!
 
 Când Soarele nu strălucește sunt deschise toate comorile îngropate în pământ.
 
 Soarele este obligat să strălucească cel puțin o scurtă durată în fiecare duminică astfel încât Maica Domnului să-și usuce vălul!
 
 Trei sâmbete pe an, atunci când Maica Domnului își jelește Fiul, soarele își pierde strălucirea!
 

 Soarele în superstiții, credințe și legende românești  

 
 În folclorul românesc soarele este scaunul lui Dumnezeu (cei care se pot uita la soare la amiază îl pot zări pe Domnul!), ochiul lui Dumnezeu pe timp de zi, în vreme ce Luna este ochiul Său în decursul nopții. Totodată, soarele era văzut ca fața lui Hristos, mai ales că deși exista de mult, a început a lumina și încălzi numai după ce El a apărut pe lume!
 
 Când copilul privește direct către soare este un semn că va fi preaiubitor! Pe de altă parte, dacă te uiți direct în soare poți atrage o iarnă aprigă peste tărâmurile tale!
 
 Nu era bine să scoți afară un copil mic după apus ca nu cumva să i se întâmple o nenorocire! Nici hainele unui bebeluș nu aveau ce căuta pe afară după amurg astfel încât aceasta să nu capete spaimă ori să nu vâre zânele boale în ele! Un copilaș scăldat după apus se alegea cu plânsori și nu mai putea adormi peste noapte!
 
 Cine mătura duminica dimineață înaintea soarelui risca să-i pângărească fața! Nici o treabă nu este cu spor dacă este începută când se amurgește!
 
 
 Surse: 
-Artur Gorovei: Credinți și superstiții ale poporului român 
-Elena-Niculiță Voronca: Datinile și credințele poporului român 
-William Carroll: Superstitions: 10,000 You Really Need  
-Cora Linn Daniels,  C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of World 
-William Tyler Olcott: Sun Lore of All Ages: A Collection of Myths and Legends 
-E. A. Wallis Budge: Amulets and Superstitions
 
 Eclipsa de soare în superstiții, mituri și legende
Soarele în superstiții, tradiții și legende  Soarele în superstiții, tradiții și legende Reviewed by Diana Popescu on septembrie 14, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.