Superstiţii despre foarfece

Fiindcă este făcut din metal, are scopul te a tăia, a despărţi ceva, foarfecele este înzestrat cu o putere aparte în superstiţiile lumii, cu abilităţi atât pozitive, cât şi negative. Trebuie să fie mânuit cu o grijă, atenţie deosebită, deoarce poate să înlesnească ori, din contra, să împiedice norocul oamenilor!

Dacă scapi pe jos un foarfece, este un semn rău, mai ales când acesta se înfinge în podea! Potrivit unor credinţe din folclorul european, acest lucru prevesteşte fie că moartea curândă a cuiva apropiat, fie o nuntă ce avea loc peste puţin timp. Dacă o fată, o femeie necăsătorită, scăpa pe jos un foarfece, i se semnala că iubitul îi era necredincios!
Superstiţii foarfece

Oricum, se spune că după ce un foarfece ţi-a căzut din mână, de pe masă, nu este de bun augur să-l recuperezi tu însuţi. Că să fii ferit de necazuri ori să nu ajungi să te cerţi cu cel care ţi-l dă în dar, este necesar ca acesta să fie ridicat de pe jos de un prieten ori de un om apropiat! Unii pretind că poţi să-l iei chiar tu de pe podea, dar numai după ce păşeşti peste el şi apoi îl încălzeşti în mâinile tale înainte de a-l folosi din nou. Exista credinţa că până şi a te aşeza, fără să îţi dai seama, pe un scaun pe care se afla un foarfece îţi anticipa nenoroc!

Nu este bine să primeşti un foarfece drept cadou. Ca să fii ferit de ghinion, se recomandă să-i dai celui care ţi-l oferă o plată simbolică, cel puţin o monedă de mică valoare. În caz contrar, relaţia cu cel care ţi-l dăruieşte riscă să fie ameninţată!

O superstiţie ciudată din Africa ne sfătuieşte să nu închidem ori deschidem un foarfece în decursul sărbătoririi unei nunţi, ca nu cumva mirele să rămână impotent!

În Egipt, se considera că nu este bine să umbli cu un foarfece, să-l deschişi şi închizi, dacă nu aveai vreo treabă de făcut cu el.

Foarfecele era înzestrat şi cu puterea de a oferi protecţie, siguranţă. Odinioară, în Occident era amplasat sub preşul de la intrarea în casă pentru a ţine departe vrăjitoarele, duhurile rele şi fantomele. În această tradiţie, era desfăcut sub forma unei cruci.

Inelele în superstiţiile lumii

Ruperea unui foarfece era cu ghinion. Dacă se rupea numai una din lame, însemna că va fi o ceartă în familie. Dacă se rupeau amândouă, se anunţa un mare necaz în relaţiile cu cei dragi!

În timpul furtunilor, foarfecii erau bine ascunşi în casă, astfel încât aceasta să fie apărată de fulgere.

Dacă foloseai un foarfece în ziua de Anul Nou, îţi "tăiai" norocul!

Un foarfece aşezat sub perna unei femei pe cale să nască sau a unui bolnav avea, se zice, capacitatea de a micşora durerile.

La români, se credea că nu este bine să pui foarfecele pe masă sau să ţi-l bagi în gură ca să nu faci limbar!


Surse: 
- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions 
- Max Cryer: Superstitions: and why we have them 
- Mona A Radford, Edwin Radford: Encyclopedia of Superstitions 
- William Carroll: Superstitions: 10,000 You Really Need 
- Artur Gorovei: Credinţi şi superstiţii ale poporului român 

Superstiţii despre cusut, ace şi foarfeci
Superstiţii despre foarfece Superstiţii despre foarfece Reviewed by Diana Popescu on octombrie 20, 2017 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Buna ziua am o intrebare ! ... daca mi-a scapat sub frigider cum pasesc peste ea ?
    Multumesc !

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.