Descoperiri științifice inspirate de vise

În ciuda scepticismului unor rationalisti, s-a dovedit că visele ne pot stimula imaginația, creativitatea, ne pot înlesni revelații extraordinare despre viața reală, indicii prețioase furnizate poate de lumea noastră subcoșntientă, atunci când zona noastră conștientă ajunge într-un impas. Iată câteva descoperi științifice majore ce și-au avut originea în vise...

Dimitri Mendeleev: Tabelul periodic al elementelor


Dimitri Mendeleev (1834-1907) și-a dorit să organizeze cumva cele 65 de elemente chimice cunoscute pe vremea sa. Întrezărea că există o anumită corelație între ele, și că aceasta avea de a face cu masa lor atomică, însă nu reușea să și-o ilustreze clar în minte. Potrivit mărturisirii sale, la un moment dat, a visat un tabel în care toate elementele chimice se ordonau într-un fel potrivit, coerent. După ce s-a deșteptat, a configurat-o pe o bucată de hârtie. Cuvintele lui Mendeleev au fost consemnate în "Întrebări despre creativitatea științifică", o carte a cărui autor a fost chimistul rus B. M. Kedrov.
Descoperiri științifice inspirate de vise

În acest mod a apărut pe lume tabelul elementelor chimice. Aranjamentul acestora, zărit de Mendeleev în vis, a fost atât de corect încât a relevat că unele din ele nu aveau o masă atomică apreciată corespunzător.

Niels Bohr: Modelul atomic


Niels Bohr (1885-1962) a declarat că și-a dezoltat modelul despre atom bazându-se pe un vis în cadrul căruia stătea pe soare, în vreme ce toate planetele șuierau în jurul lui pe traiectorii micuțe!

Albert Einstein: Viteza luminii


Reverendul John W. Price spunea într-un interviu cu John H. Lienhard, profesor emerit de inginerie mecanică și istorie la Universitatea Houston, că "Einstein i s-a confesat că întreaga lui carieră a reprezentat o meditație extinsă pornită de la un vis pe care-l avusese în adolescență... El a visat că mergea pe o sanie pe o vale abruptă, înzăpezită, cu o viteză ce se apropia de cea a luminii, în vreme ce culorile din jurul său se contopeau într-una singură. Și-a petrecut o mare parte din viață reflectând la ce se întâmplă când se atinge viteza luminii". Albert Einstein a trăit între anii 1879 și 1955.

Friedrich August Kekule: Structura moleculară a benzenului


Friedrich August Kekule (1829-1896) a elaborat o teorie revoluționară, ce a deschis drumul dezvoltării chimiei organice, una asociată cu ordinea de legare a atomilor într-o moleculă. El a avut un vis revelator, "Mă întorceam acasă cu ultimul autobuz, pe traseul său obișnuit, de-a lungul străzilor pustii ale orașului...

Hipnagogia, starea dintre somn și cea de veghe, este cheia creativității?

Am căzut într-o reverie și, deodată, atomii se mișcau în fața ochilor mei. Ori de câte ori mi se înfățișau aceste mici particule, erau mereu în mișcare. Am observat astfel frecvent cum doi atomi se uneau într-o pereche, cum cel mai mare îi ingloba pe cei mai mici. Cum cel mai mare încorpora trei sau chiar patru din cei micuți, în vreme ce totul se invartea într-un fel de dans rapid. Am văzut cum atomii mai mari formau un lanț, trăgându-i pe cei mai mici după ei, dar numai la capetele lanțurilor. Strigătul șoferului autobuzului, "Strada Clapham!", m-a trezit din vis, însă am petrecut apoi o parte din noapte punând pe hârtie schițe ale acestor lucruri visate".

Elias Howe: Mașina de cusut


Elias Howe (1819-1867) este acreditat de unii ca inventator al mașinii de cusut deși, în realitate, el a îmbunătățit semnificativ modelele acesteia și a obținut primul patent din SUA pentru mașina de cusut mecanică. Înainte să fie inspirat de un vis, nu reușea să rezolve problema locului de amplasare a ochiului acului...

Într-o istorie a familiei sale se povestește, "El ajunsese aproape la sapă de lemn înainte să descopere unde trebuie să fie poziționat ochiul acului mașinii de cusut... Ideea lui inițială era de a adopta modelul acului de cusut obișnuit. Nu îi trecuse nicicând prin cap să-l pună aproape de vârf. A visat că "un rege i-a acordat un răgaz de 24 de ore pentru a crea o mașină de cusut funcțională. Dacă nu își îndeplinea sarcina, urma să fie condamnat la moarte. A lucrat, s-a chinuit din răsputeri, dar, în cele din urmă s-a dat bătut. Apoi, a fost luat pentru a fi executat. A observat că soldații care îl escortau aveau lănci găurite către vârf. Într-o clipită, și-a dat seama de soluționarea problemei sale și s-a trezit. Era patru dimineață. A sărit din pat, a fugit către atelierul lui și, la ora nouă, a terminat de făurit un ac cu o gaură apropiată de vârful său. După aceea, i-a fost tot mai ușor să-și finalizeze mașina de cusut".

Parabola visului fluturelui a lui Zhuangzi / Chuang-tzu
Descoperiri științifice inspirate de vise Descoperiri științifice inspirate de vise Reviewed by Diana Popescu on septembrie 16, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.