DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera C

C

-CALAMINA – Pudra de culoare roz , produsa din oxid de zinc si un mic procent de oxid feric , utilizata pentru producerea de linimente , unguente , si lotiuni , cu efect de calmare si vindecare a pielii.Un amestec de calamina naturala si aloe vera constitue un tratament eficient pentru arsuri , iritatii , si intepaturi de insecte.
- CAMFOR – Substanta organica , incolora ,obtinuta din arborele “Cinnamonum camphora” , utilizata contra iritatiilor pielii.
-CAOLIN – Folosit in cosmetica la obtinerea unor produse de acoperire a pielii si a unor pudre.
-CANDIDOZA – Boala produsa de bacteria patogena Candida , care populeaza pielea , cavitatea bucala , tractul digestiv sau vaginul.Bacteria poate deveni infectioasa atunci cand antibioticele sau alti factori provoaca o supradezvoltare a acesteia.
-CARAMEL – Solutie concentrata de zahar ars sau glucoza, folosita in cosmetica ca si colorant si ca agent de calmare sau relaxare in lotiunile pentru piele.
-CARBOMER 934 , 940 , 961, 960 , 941 – Folositi ca agenti de ingrosare (marire a vascozitatii) pentru unele cosmetice si paste de dinti. Poate produce iritatia ochilor.
-CARBONAT DE CALCIU – Apare in mod natural in sarurile unei specii de lamaie (in engleza “lime” ; Citrus aurantifolia) , in var , si in marmura.Pigment , sau agent de prelungire a pigmentarii , fara efecte toxice cunoscute.
- CARBONAT DE SODIU – Folosit in cosmetica ca umectant si agent de alcalinizare.
-CARCINOM CU CELULE BAZALE- Tip de cancer de piele provocat de expunerea la soare , care apare sub forma unei umflaturi perlate la gat , ureche sau pe fata , sau sub forma unei leziuni brune plane pe piept sau pe spate.
-CARCINOM CU CELULE SCUAMOASE – Tip de cancer de piele , usor de vindecat in faza incipienta , caracterizat prin aparitia unei mici zone plate , asemanatoare unei cruste , pe fata , urechi , brate sau gat , sau printr-un nodul tare , de culoare rosie , pe fata , gat , urechi , brate , palme.
-CARMIN – Colorant natural rosu obtinut prin uscarea si strivirea femelelor de carabus Dactylopius coccus ; folosit pentru luciu de buze , rujuri , si ale produse cosmetice.
-CAROTENOIDE - Produse colorante naturale , precursoare ale vitaminei A , din plante sau animale vegetariene.
- CARTOF – Utilizat pentru tratarea pielii uscate , crapate , lipsita de elemente nutritive a mainilor , sub forma de balsam de cartof (din extract de cartof).De asemenea , eficient pentru ingrijirea pielii cu riduri si pori dilatati , sau in tratamentul contra cosurilor.
- CASTRAVETE – In cosmetica, utilizat pentru efectul de calmare a tenului , si ca agent de mentinere a hidratarii pielii.
-CEARA DE CANDELILLA – Ceara din planta candelilla (Euphorbia antisyphilitica) , este utilizata la producerea rujurilor de buze , si a cremelor.
- CEAI ALB – Ceai produs din frunze tinere de ceai si din boboci nedeschisi ai plantelor de ceai.Foarte bogat in antioxidanti , are o mare eficienta contra radicalilor liberi ; minimizeaza semnele de imbatranire.Gustul ceaiului alb este apropiat de cel al ceaiului verde , cu diferenta ca cel dintai este putin mai dulce si mai delicat.
- CEAI ROOIBOS – Ceai decafeinizat natural , puternic aromat , provenit dinr-un tufis de culoare verde –stralucitoare , cu spini , din Africa de Sud. Excelent antioxidant , poate fi folosit ca tonifiant al pielii , pentru reducerea rosetii , in special in jurul ochilor.
-CEAI VERDE – (Camellia Sinensis) Este folosit ca antioxidant in cosmetica.Totodata , micsoreaza nivelul total de colesterol din organism si impiedica dezvoltarea celulelor canceroase.
-CEARA DE ALBINE – Cu actiuni terapeutice antitoxice si antiinflamatorii , este folosita in cosmetica la prepararea de balsamuri , conservanti , unguente.
-CELULITA – Consta in modificarea coloratiei pielii , mai ales pe coapse , solduri, fese si abdomen , datorata depozitelor de grasime subcutanata si a tesuturilor fibroase.
-CELULOZA – Fibra din peretele celular al plantelor , din care se fabrica o guma utilizata ca emulsifiant , stabilizator si liant in industria cosmetica.
- CERAMIDE – Grasimi naturale aflate in mare concentratie in interiorul celulelor membranei. Prin formarea unei bariere protectoare , ele permit ca pielea sa retina umezeala.
-CETEARIL ALCOOL- Subsatnta naturala sau sintetica folosita in majoritatea lotiunilor ; agent de ingrosare (crestere a vascozitatii), liant pentru alte ingrediente cosmetice.
-CHERATINA – Proteina fibroasa insolubila care se gaseste in piele , dinti , par sau unghii. Bogata in sulfuri , cheratina este foarte rezistenta , fiind insa sensibila la penetrarea chimica.
- CHIROPRACTICA – Metoda de ingrijire a sanatatii al carui obiect este legat de interferenta dintre micsorarea nealinierilor coloanei vertebrale si sistemul nervos.Chiropracticienii cred ca problemele de sanatate pot fi rezolvate prin intermediul ajustarii coloanei vertebrale.
-CHISTURI (DERMOIDE) - Tumoare benigna , constand din mici formatiuni nedureroase , fine si rotunde , care se pot misca sub piele. Apar la gat , scrot , sprancene.
-CHISTURI MIXOIDE – Noduli fini , cu consistenta asemanatoare cauciucului , transparenti sau de culoarea pielii , care apar in zona degetelor picioarelor sau la capetele degetelor mainii. Determina , de asemenea , aparitia unei forme de santulet la partea superioara a unghiei , fiind uneori durerosi.
- CHYPRE – Aroma de parfum incluzand bazele de labdanum (rasina uleioasa a carei culoare variaza intre brun inchis si verzui , cu miros parfumat , obtinuta sub forma de suc din anumite specii de trandafir salbatic) , muschi de stejar , si pergamuta.
- CICLOMETICON – Agent de reconditionare derivat din silice , aderent la piele ; emolient pentru ten.
-CITRAT DE SODIU – Sare cristalina utlizata in produsele cosmetice ca agent de fixare si factor de alcalinizare.
-CLAVI – Straturi de piele moarta galbuie (datorate presiunii si frecarii) , uneori dureroase , aparute la baza talpii piciorului , in zona de sprijin a greutatii corporale.
-CLOASMA UTERINA (GRAVIDICA) - Semn ale graviditatii , care manifesta prin aparitia unor pete delimitate clar , neregulate , cu coloratie diversa (bruna , cenusie , galbena) in zona barbiei , pometilor , fruntii , pleoapelor.
- CLORURA DE CALCIU – In cosmetica , folosita ca emulsificator si agent de texturizare.
- CM-GLUCAN – Substanta de elasticizare a pielii , hidratare, protectie contra razelor ultraviolete si a radicalilor liberi , reinnoire celulara si combatere a ridurilor.
-COENZIMA Q 10 – Antioxidant natural , de protectie a pielii impotriva radicalilor liberi , agent favorizant al sintezei de colagen , este utilizata in produsele cosmetice antirid.
-COJIRE CHIMICA – (Peeling chimic) Folosire a unei solutii chimice pentru indepartarea straturilor exterioare de celule moarte de pe pielea faciala.Se utilizeaza fenol ,acid tricloracetic , acid alfahidroxil pentru diminuarea defectelor tenului , inlaturarea ridurilor si uniformizarea pigmentarii pielii.
- COLAGEN- Proteina care reprezinta aproximativ un sfert din tesutul conectiv al organismului (constituent al oaselor , cartilajelor , tendoanelor) , avand o structura lunga , fibroasa , care , in principal , sprijina tesuturile , si ofera celulelor o structura exterioara. Circa 70% din tesutul conectiv al dermei este alcatuit din colagen. Dermatologhii au descoperit ca procesul de imbatranira a pielii are loc la nivelul colagenului.Folosit in chirurgia estetica , printre altele , pentru ameliorarea buzelor ( introdus in buze prin injectarea cu un ac , cu efect temporar , de circa 3- 6 luni).
-COLONIE – Apa de colonie este un parfum usor , continand 2-5% uleiuri esentiale , cu o baza de etanol diluat. Cele mai multe colonii se bazeaza pe uleiuri citrice , pergamot , grapefruit , lamai , “lime” , neroli (ulei preparat din florile portocalului dulce sau amar) , portocale , tangerine .
-COLONIE PENTRU BARBATI – Cea mai concentrata forma de parfum pentru barbati , amestec al unor ingrediente intre care : alcool , uleiuri esentiale , arome naturale sau sintetice.
-COMEDOANE – (Punctele negre) Au o deschidere mai mare decat cea a foliculelor normale , se formeaza prin infundarea porilor , a canalelor de evacuare a glandelor sebacee , capatand culoarea neagra ca rezultat al procesului de oxidare a melaninei.
-COMEDOGENIC – Termen referitor la factori care tind sa provoace sau sa agraveze acneea. Cauzele formarii punctelor negre si albe , sunt de natura comedogenica.
-CONDILOAME GENITALE EXTERNE – (Condyloma acuminata) Boala de piele , caracterizata prin aparitia unor umflaturi asemanatoare unor negi fini (veruci ango-genitale) pe organele genitale. Boala cu transmitere sexuala , care provoaca tumori ridicate , tari , avand culoarea pielii .
-CONDITIONATORI – Se utilizeaza in fabricatia sampoanelor , avand rolul de a imbunatati aspectul si textura parului.Terminatiile hidrofilice ale conditionatorilor adera la par , comportandu-se ca o noua suprafata a parului.
-CONDRODERMATITA NODULARA CRONICA A URECHII- (Chondrodermatitis Helicis) Nodul dureros al pavilionului urechii , leziunile avand forma ovala si variind in culoare de la rosu la gri. Apare in general dupa varsta mijlocie , mai ales la barbati , si se indeparteaza prin excizie chirurgicala.
-CONDYLOMATA ACUMINATA – (Condiloame genitale externe) Boala de piele , caracterizata prin aparitia unor umflaturi asemanatoare unor negi fini (veruci ango-genitale) pe organele genitale. Boala cu transmitere sexuala , care provoaca tumori ridicate , tari , avand culoarea pielii .
-CONSISTENTA – In cazul fabricarii unui singur tip de produs cosmetic , consistenta se refera la finetea acestuia.
-CORNROWS – (“randuri de porumb”) Tip african de stilizare a parului , in care acesta este impletit foarte aproape de piele (scalp) ; stilizare preferata de unii datorita intretinerii usoare .In mod traditional , la aceasta pieptanatura , se adauga margele sau cochilii mici de scoica (ghioc).
-COSMETICA CORPORALA – Tehnica de ingrijire si infrumutesare a corpului.
-COSMETICA DENTARA – Tehnica de impodobire (infrumutesare) a dintilor.
-COSMETICA FACIALA – Tehnica de intretinere , ingrijire , si infrumutesare a fetei.
-COSMETICE AMELIORATE /IMBUNATATITE – Produse cosmetice care ofera beneficii suplimentare legate de protectia contra razelor solare , liposomi nanoscalari de ameliorare a proprietatilor hidratante ale cremelor , sau antioxidanti precum ibedenon.
- COSMETICE NATURALE – Cosmetice din produse naturale , fara solventi sau conservanti , si care nu provoaca efecte secundare precum iritatii sau mancarimi.
-COSMETICE ORGANICE – Cosmetice produse din ingrediente naturale , care promoveaza si amelioreaza biodiversitatea , echilibrul sistemelor ecologice naturale.
-CREMA ANTIIMBATRANIRE – Crema de prevenire a aparitiei semnelor de imbatranire.
-CREMA ANTIRID – Crema de impiedicare a aparitiei ridurilor.
- CREMA ANTIROSEATA – Produs cosmetic de inlaturare/combatere a inrosirii tenului.
-CREMA ANTIVERGETURI - Produs de prevenire a fragilizarii fibrelor de colagen si elastina care determina aparitia vergeturilor.
-CREMA CONTUR OCHI – Crema de ingrijire a tenului din jurul ochilor.
- CREMA CRONOACTIVA – Crema care actioneaza asupra pielii o perioada de timp relativ mare.
-CREMA DE BRONZAT – Produs cosmetic de bronzare a corpului fara exunerea la razele solare.
-CREMA DE NOAPTE - Crema care se aplica pe piele inainte de culcare.
-CREMA DE OCHI – Produs cosmetic diversificat : pentru piele uscata sau sensibila , pentru netezirea liniilor/incretiturilor fine , pentru reducerea pungilor ochilor ,
-CREMA DE ZI – Crema de prevenire a efectelor mediului exterior aupra tenului.
-CREMA DEPIGMENTANTA – Crema de depigmentare a pielii (de combatere a pistruilor) . O varianta a acestui produs cosmetic este crema depigmentanta pentru conturul ochiului.
-CREMA DERMO-DECONTRACTANTA – Crema de decontractare a pielii , impotriva formarii ridurilor de expresie.
- CREMA FONDANTA - Produs cosmetic de ameliorare a capacitatii de aparare a pielii sensibile si uscate.
-CREMA FORIFIANTA – Produs cosmetic de marire a capacitatii de aparare a pielii sensibile si uscate.
-CREMA HIDRATANTA – Crema de combatere a tenului uscat.
-CREMA MATIFICANTA – Crema de realizare a unei suprafete mate , uniforme a pielii.
- CREMA PROTECTOARE - Produs cosmetic de protectie a pielii uscate (intolerante).
-CRIOCHIRURGIE – Chirurgie folosita pentru vindecarea unor boli de piele , prin utilizarea temperaturii scazute (prin folosirea , in genere , a hidrogenului lichid) in scopul indepartarii unor tesuturi anormale sau bolnave. Implica dureri minime pentru pacient.
-CRIZANTEMA TIBETANA – Ingredient al produselor de ingrijire a pielii , cu calitati antiinflamatorii si usor anesteziante. Bogata in minerale si aminoacizi , racoreste si calmeaza corpul.
-CUPEROZA –Afectiune a pielii caracterizata prin dilatarea ( si , in acest fel iesirea in evidenta a ) unor vinisoare ale pielii .Nu se recomanda expunerea pielii la abur sau la soare.
-CUTICULA – Strat protector superficial , rezistent al suprafetei unei celule epiteliale , Cuticulele sunt straturi de celule moarte care incadreaza baza si laturile unghiilor.
-CUTTER DE CUTICULA – Instrument folosit in manichiura si pedichiura.


Copyright © diane.ro

 Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei :

DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera A 

DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera B 

DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera D
DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera C DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera C Reviewed by Diana Popescu on octombrie 29, 2008 Rating: 5

2 comentarii:

Un produs Blogger.