8 iulie: Ziua Matematicii 2.0

 Ziua Matematicii 2.0 din 8 iulie este o sărbătoare anuală care comemorează impactul combinației matematicii cu tehnologia. Ziua aceasta a fost creata pentru celebrarea împlinirilor realizate prin împletirea domeniului matematic cu cel tehnologic, și modului în care acestea aduc beneficii lumii în prezent și în următorii ani. Asta înseamnă că fară matematică ar fi fost imposibil pentru noi să avem la îndemână diferite modalități de a călători și a ne distra de care profităm în zilele noastre.


Ziua Matematicii 2.0 a fost inițiată în 2009 de Math Interest Group (Grupul de Interes Matematic), un grup având scopul de a promova și abilita utilizarea matematicii online. Acest lucru este esențial de vreme ce matematica este critică pentru avansarea tehnologiei, științei și educației. Math Interest Group colaborează, totodată, la cercetarea de dezvoltare de proiecte care se focalizează pe educația matematica necesară în finanțe, inginerie, medicină și chiar în științele sociale.     

          

8 iulie: Ziua Matematicii 2.0

Matematica a contribuit la cele mai multe descoperiri în decursul secolelor. De exemplu, Pitagora a creat teorema pitagoreană care a ajutat la studiul planetelor. În secolul al XVII-lea, Johannes Kepler a utilizat calcule matematice pentru a explica natura cometelor și orbitelor planetare. Isaac Newton a folosit, de asemeni, calculele pentru a dezvolta teoria atracției universale, în 1080. Mai departe, William Rowan Hamilton, la începutul secolului al XIX-lea, a muncit în demersuri responsabile pentru evoluția mecanicii cuantice. Acest lucru a fost urmat de "Teoria dinamica a câmpului electromagnetic" a lui Clerk Maxwell, în 1865. El și-a creat teoria prin evaluarea ecuațiilor care guvernează electromagnetismul. 


7 iulie: Ziua Internațională a Păcii și Dragostei


Una dintre cele mai mari descoperiri, care a ajutat probabil la sfârșirea mai grabnică a celui de-al doilea război mondial, a fost făcută tot prin intermediul matematicii. Alan Turing, un matematician englez, a formulat mai multe calcule dificile pentru a crea o mașină ce putea sparge codurile militare germane. Mai târziu, el a dezvoltat știință teoretică a computerului, incluzând algoritmi și inteligență artificiala. Apoi, a fost creată o formulă de prezicere a vremii de către matematicianul și meteorologul american Edward Norton Lorenz, la mijlocul anilor 1950.


Repere din istoria Zilei Matematicii 2.0


- Anii 3.000 î.Hr.: Numărarea se face prin marcaje crestate pe oasele animalelor.

- Anii 1.200 î.Hr.: În China, este inventat abacul.

- Anii 520 d.Hr.: Matematicienii hinduși Aryabhata și Yaramihara inventează valoarea numerică zero.

- 1557: Robert Recorde introduce semnul egalității (=).


8 iulie: Ziua Coca Cola

8 iulie: Ziua Matematicii 2.0 8 iulie: Ziua Matematicii 2.0 Reviewed by Diana Popescu on iulie 07, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.