Biografia lui Barack Obama , primul presedinte de culoare al SUA

Daca cineva ar fi afirmat acum 50 de ani ,in America , ca Statele Unite vor avea un presedinte de culoare , probabil ca in 9 din 10 cazuri respectivul s-ar fi ales cu o chelfaneala pe cinste.Acum 10 ani , soarta ar fi fost mai blanda cu el : ar fi fost luat , pur si simplu , in ras.Aclamat sau contestat , Barack Obama a devenit unul din cei mai influenti oameni din lume .Iata de ce , cunoasterea biografiei sale nu este numai un simplu exercitiu de curiozitate , ci si un element necesar al intelegerii viitoarelor sale decizii , care vor afecta soarta umanitatii.
Barack Hussein Obama s-a nascut la 4 august 1961 in Honolulu , Hawai. Tatal sau , Barack Obama Senior , de origine etnica Luo , a vazut lumina zilei in regiunea Nyanza din Kenia.Desi a crescut printre musulmani , Barack Obama Senior , intr-o anumita perioada a vietii sale , a devenit ateu.
Mama lui Obama , Ann Dunham , a copilarit in Wichita , Kansas.Tatal ei , lucrator in extractia de petrol in timpul depresiunii economice , s-a inrolat in armata dupa atacul de la Pearl Harbor , marsaluind prin Europa in corpul militar comandat de generalul Patton.Mama lui , Ann , a lucrat in aceasta perioada la liniile de asamblare ale unor bombardiere.Dupa razboi , sotii Dunham au profitat de "Legea G.I" (act normativ care permitea soldatilor intorsi de pe front sa studieze gratuit , le oferea o alocatie baneasca timp de un an de zile , si le facilita diverse imprumuturi , inclusiv pentru achizitii imobiliare) pentru a-si completa studiile , si au cumparat o casa in Hawai , cu sprijinul "Programului Federal pentru locuinte".
In momentul nasterii sale , parintii lui Obama erau studenti la Centrul Est-Vest al Universitatii din Manoa , Hawai.

Parintii lui Obama s-au despartit atunci cand acesta avea 2 ani , pentru ca ulterior sa divorteze.Tatal sau a plecat la Harvard pentru a-si lua doctoratul in filozofie , reintorcandu-se apoi in Kenia.

Mama lui Obama s-a recasatorit cu Lolo Soetoro , student din Indonezia la aceasi Centru Est-Vest al Universitatii din Manao.In 1967 , familia s-a mutat la Jakarta , loc in care s-a nascut sora vitrega a lui Obama , Maya Soetoro–Ng .Oabama a urmat mai multe scoli din Jakarta , cu predare in limba indoneziana.

Patru ani mai tarziu , Obama s-a intors in Hawai , pentru a locui impreuna cu bunicii sai din partea mamei , Madelyn si Stanley Dunham , si mai tarziu impreuna cu mama sa , care a murit datorita cancerului ovarian in anul 1995.

In Hawai , Obama s-a inscris la prestigioasa Academie Punahou , pe care a absolvit-o cu rezultate excelente in 1979 , Barack fiind unul dintre cei trei elevi de culoare care au frecventat aceasta scoala.In aceasta perioada Obama a devenit constient de rasism si de conditia de a fi afro-american.

In memoriile sale , Barack Obama a descris felul in care a incercat sa reconcilieze perceptia sociala a mostenirii sale multirasiale .Si-a revazut tatal biologic ( decedat in urma unui accident de masina in anul 1982) o singura data , in 1971 , dupa ce parintii sai s-au despartit.Totodata , in paginile cartii sale autobiografice , Obama recunoaste ca , in timpul adolescentei , a facut uz alcool , marihuana , si cocaina.

Dupa liceu , Barack Obama a studiat timp de doi ani la Occidental College din Los Angeles , transferand-se apoi la Columbia University din New York , unde a absolvit ,in 1983 , stiintele politice.

Dupa ce a lucrat la Business International Corporation ( companie care furniza unor corporatii informatii despre piata internationala ) si la NYPIRG , Obama s-a mutat in 1985 la Chicago.Aici s-a angajat ca organizator/lucrator social pentru Comunitatea Roseland pentru persoanele cu venituri mici , si la institutia Altgeld Gardens de dezvoltare a locuintelor publice din sudul orasului Chicago.
In aceasta perioada , Obama , care conform spuselor sale " nu fusese crescut intr-o traditie religioasa' , s-a alaturat Bisericii Unite Trinitatea (Trinity United Church of Christ) . Tot acum Obama si-a vizitat rudele din Kenia , oprindu-se si la mormintele tatalui si bunicului sau.

Obama a inceput sa studieze la Facultatea de drept din Harvard (Harvard Law School ) in anul 1988.In februarie 1990 a fost ales cel dintai editor de culoare al revistei juridice Harvard Law Review.Obama a absolvit facultatea din Harvard in 1991 , cu titlul magna cum laude.

Dupa terminarea dreptului , Obama s-a reintors in Chicago , unde a practicat ca avocat de drepturi civile in cadrul firmei Miner, Barnhill & Galland , predand in acelasi timp cursuri de drept la Chicago Law School.In 1992 a participat la inregistrarea votantilor in cadrul campaniei prezidentiale a lui Bill Clinton.

In 1995 Obama a publicat o carte autobiografica intitulata "Vise ale tatalui meu.O poveste despre rasa si mostenire" (Dreams From My Father: A Story of Race and Inheritance) , castigand un premiu Grammy pentru versiunea audio a cartii.

Munca in avocatura l-a indreptat pe Barack Obama catre candidatura pentru Senatul Statului Illinois , fiind ales in cadrul acestui for in 1996 , in circumscriptia din sudul Hyde Park.
In cursul acestor ani , Obama a lucrat , alaturi de democrati si de liberali , la alcatuirea unor proiecte legislative privind moralitatea , extinderea serviciilor medicale , programe de educatie a copiilor proveniti din familii sarace.De asemenea a creat un credit de stat pentru platirea taxelor din venituri pentru persoanele cu mici posibilitati financiare.Dupa ce un numar de condamnati la moarte au fost dovediti a fi nevinovati , Obama a colaborat cu oficiali juridici guvernamentali la recuperarea casetelor video cuprinzand interogatoriile si declaratiile din cazurile juridice soldate cu pedeapsa capitala.

In anul 2000 , Obama a avut o prima tentativa esuata de accede la un loc in camera reprezentantilor din Statele Unite.

Dupa atacurile din 11 septembrie , Obama a devenit unul dintre primii adversari ai razboiului impotriva Irakului , initiat de presedintele George W.Bush.In calitatea sa de senator statal ,la un miting organizat in octombrie 2002 la Federal Plaza din Chicago , el s-a exprimat impotriva rezolutiei care autoriza utilizarea fortei contra Irakului . El declara : "Eu nu ma opun tuturor razboaielor , ci numai razboaielor prostesti"."Este un tip rau " , astfel il caracteriza Obama pe Saddam Hussein. " Lumea si poporul irakian ar putea sa o duca mai bine fara el.Dar , totodata , stiu ca Saddam nu reprezinta o amenintare iminenta si directa pentru Statele Unite , sau pentru vecinii sai ; stiu ca economia Irakului se clatina , ca armata Irakului este numai o particica din ceea ce a fost odata , si ca , impreuna cu comunitatea internationala , Saddam poate fi combatut , pana cand , asemeni altor dictatori triviali , se va prabusi in lada de gunoi a istoriei".
"Stiu ca chiar si un razboi victorios impotriva Irakului va necesita o ocupatie a Statelor Unite pentru o perioada nedeterminata , cu un cost nedeterminat , si cu consecinte nedeterminate" a continuat Obama."Stiu ca o invazie a Irakului fara o analiza rationala , si fara sprijin international , nu va face decat sa toarne gaz pe foc in Orientul Mijlociu , si ca a actiona in ceea ce este mai rau in loc de a o face in ceea este mai bine , va impulsiona lumea araba si va intari forta armata a organizatiei al-Qaeda".

Razboiul din Irak a inceput in 2003 , an in care Obama s-a decis sa candideze pentru un loc vacant in Senatul SUA , lasat vacant de catre republicanul Peter Fitzgerald.In 2004 , in alegerile primare ale Partidului Democrat , a obtinut 52% din voturi , invingandu-i astfel pe omul de afaceri multimilionar Blair Hull si pe supervizorul financiar Daniel Hynes.

In vara lui 2004 Obama a fost invitat sa tina discursul principal in sprijinul lui John Kerry , la Conventia Nationala a Partidului Democrat din Boston.El a subliniat importanta unitatii , si a adresat critici voalate la adresa administratiei Bush.

Dupa conventie , Obama a revenit la preocuparea sa legata de alegerea in Senat.Adversarul sau din alegerile generale urma sa fie republicanul Jack Ryan , un fost bancher in investitiile imobiliare , insa acesta s-a retras din cursa in urma unui scandal sexual.
In august 2004 , diplomatul si fostul candidat la presedintie Alan Keyes, de asemenea afro-american , a fost desemnat de partidul republican pentru a-l inlocui pe Jack Ryan.In cele trei dezbateri televizate care au urmat , Obama si Keyes si-au exprimat opinii divergente referitoare la cercetarile asupra celulelor stem , controlul asupra armelor , voucher-ele scolare , si reducerea taxelor.
In noiembrie 2004 , in cadrul alegerilor generale , Obama a castigat detasat cu 70% din voturi , cea mai categorica victorie electorala din istoria statului Illinois.Obama a devenit astfel cel de-al treilea senator de culoare al SUA , dupa perioada reconstructiei.

Instalat in functia de senator pe data de 4 ianuarie 2005 , Obama , impreuna cu senatorul republican de Indiana , Richard Lugar , a pus la punct o lege care extindea eforturile de distrugere a armelor in masa din Europa de Est si din Rusia. In colaborare cu Tom Corburn , senator republican de Oklahoma a creat un website de depistare a tuturor cheltuielilor federale.

Obama a fost cel dintai care a tras un semnal de alarma in senatul SUA , in ceea ce priveste gripa aviara , a pledat in favoarea victimelor uraganului Katrina , a militat pentru dezvoltarea energiilor alternative , si a sprijinit cresterea beneficiilor pentru veteranii de razboi.

A doua sa carte , "Cutezanta sperantei .Ganduri despre refacerea visului american"(The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream) , a fost publicata in octombrie 2006.

In februarie 2007 , Obama a aparut pe prima pagina a tuturor ziarelor , atunci cand a anuntat candidatura sa pentru nominalizarile prezidentiale ale Partidului Republican pentru anul 2008.A fost antrenat intr-o lupta inclestata cu fosta prima doamna si actuala senatoare de New York , Hillary Rodham Clinton, pana cand a devenit prezumptivul nominalizat , in 3 iunie 2008.

Obama si-a intalnit viitoarea sotie , Michelle , in 1988 , cand era asociat de vara al firmei de avocatura din Chicago , Sidley & Austin. Cei doi s-au casatorit in octombrie 1992 , si sunt stabiliti in Kenwood , in partea de sud a orasului Chicago , impreuna cu fiicele lor , Malia (nascuta in 1988) si Sasha (nascuta in 2001).
Biografia lui Barack Obama , primul presedinte de culoare al SUA Biografia lui Barack Obama , primul presedinte de culoare al SUA Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 05, 2008 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.