Ochiul norocului / ochiul rău, simbol turcesc

Pe parcursul întregii istorii a umanității, ochiul a fost considerat un simbol puternic, având funcția de a proteja împotriva forțelor malefice. Această tradiție universală a căpătat o nouă valență în arta sticlăriei, veche de 3000 de ani, din Anatolia, Turcia, când un meșter sticlar a îmbinat puterea simbolică a ochiului cu forța focului, și a dat naștere unui talisman deosebit, numit "Ochiul răului".


ochiul raului
 "Ochiul norocos" sau "Ochiul răului" este o amuleta car, în credință poporului turc, protejează împotriva ochiului rău sau deochiului, un tip de forță negativă sau de putere malefică care printr-o doză conștientă sau inconștientă de invidie sau de resentiment se poate ascunde chiar și în cele mai binevoitoare complimente sau priviri.

Această amuleta are rolul de a atrage și a distruge energia negativă direcționată către o persoană. Numele turcesc al acestui talisman este "Nazâr Boncuk". El poate fi văzut în Turcia atârnând deasupra intrărilor din case, agățat la geamul din spate al mașinilor, purtată la gât de către multe persoane și, mai ales, prins de îmbrăcămintea copiilor nou-născuți. Femeile îl poartă agățat pebrățări, cerceisau pe un lănțișor în jurul gâtului.

În Cabala, conform unei credințe străvechi, un fir de ață roșu înfășurat de șapte ori în jurul mormântului lui Rasela, este investit cu puteri mistice. Legând firul de încheietura mâinii, purtătorul se crede că va fi ferit de forța destructivă a ochiului rău, fiind astfel aparat contra bolilor, sărăciei sau accidentelor.

Ochiul Rău este cunoscut sub diferite nume în tradiția unor diverse popoare: "Ayin Harsha" în limba arabă, "Mauvais Oeil" în franceză , "Evil Eye" în engleză , "Mal Occhio" în italiană , "Jettatore" în dialectul sicilian , "Mal Ojo" sau "El ojo" în spaniolă , "Ayin ha'ra" în ebraică , "Büsen Blick" în germană , și "Oculus Malus" în latină.


Copyright © diane.ro

Din aceeasi categorie de articole, te poate interesa :

SIMBOLURI OCULTE PAGANE

Simbolurile animalelor in Feng Shui 

Simbolurile zodiacale chinezesti. Semnificatia semnelor din horoscopul chinezesc

Simboluri norocoase, talismane si amulete

Ochiul norocului / ochiul rău, simbol turcesc Ochiul norocului / ochiul rău, simbol turcesc Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 07, 2008 Rating: 5

28 de comentarii:

 1. foarte interesant :)
  chiar nu stiam :|
  am si eu un medalion cu acest ochi primit de la o turcoaica si chiar voiam sa stiu ce inseamna :)

  RăspundețiȘtergere
 2. f interesant, am primit si eu o bratara cu ochiul, dar sper sa nu intre in contradictie cu crestinatatea...

  RăspundețiȘtergere
 3. interesant , oare se poate asemana cu traditia romaneasca ( sa porti rosu .. etc) ?!

  RăspundețiȘtergere
 4. Stiam ca acest ochi se mai numeste si ochiul fatimei, fiica profetului.

  RăspundețiȘtergere
 5. Nu este oare vorba si de DEOCHIUL nostru? Cred ca legatura este evidenta

  RăspundețiȘtergere
 6. exact ceea ce voiam sa aflu

  RăspundețiȘtergere
 7. ochiul asta te apara de prostie deci toti mintiti ca aveti ochiul asta acasa.

  RăspundețiȘtergere
 8. eu stiu ca acest ochie este rau ...daca o sa scrieti evil eye o sa vedeti poate ati vazut primadite cu un ochi in mijloc...nu stiu ca acest ochi este rau nci de cum bun....daca o sa scrieti pe google "iluminati'' o sa intelegeti....

  RăspundețiȘtergere
 9. eu stiu ca acest ochie este rau ...daca o sa scrieti evil eye o sa vedeti poate ati vazut primadite cu un ochi in mijloc...nu stiu ca acest ochi este rau nci de cum bun....daca o sa scrieti pe google "iluminati'' o sa intelegeti....

  RăspundețiȘtergere
 10. Sunt crestina ortodoxa dar ma intereseaza si ma fascineaza istoria si obiceiurile altor religii,Turcia in mod special.
  Ma repet sunt ortodoxa ,dar nu am prejudecati cu respect la religia altor tari-

  RăspundețiȘtergere
 11. Interesant,dar uni nu au nevoie de acel ochii,eu am ochii mei care vrajesc...multa lume!

  RăspundețiȘtergere
 12. interesant am si eu acest ochi si poarta mult noroc.

  RăspundețiȘtergere
 13. este ochiul cel mai sfant si cel mai puternic te protejeaz de rau este bine sa l aveti la voi sa nu l dati la nimeni pe mine ma protejat purtati l la gat va protejeaza

  RăspundețiȘtergere
 14. este ochiul lui dumnezeu

  RăspundețiȘtergere
 15. Este chiar ce voice sa aflu.Mereu il port la gat si am avut numeroase bratari,dar din nefericire s-au rupt....Stiam ca este Ochiul Lui Allah.

  RăspundețiȘtergere
 16. Multumesc pentru informatii, am tot cautat pe internet, nu stiam ce inseamna si in sfarsit am aflat.Felicitari pentru articol!

  RăspundețiȘtergere
 17. eu am la lantisor si intr-o zi l-am gasit pe jos.aveam lantul la gat intreg si ochiul la fel era intreg.poate cineva sa imi dea o explicatie logica cum a iesit ochiul de la lant fiind amandoua intregi.....eu cred ca m-a aparat de ceva rau

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna, stiu ca este tarziu , vreau sa te intreb daca ochisorul este din aur? acelasi lucru mi se intampla si mie l-am purtat la, lanturi diferite si mi-a cazut de 5-6 ori. lanturile nu au fisuri si nici ochisorul, zaua de care este prins este lipita.

   Ștergere
 18. da si eu am 2 ochii pusi in hol la oglinda dar numi aduc nici un noroc din contra am numai ghinioane

  RăspundețiȘtergere
 19. Poate Ochiul va invata si gramatica lb romane...la un moment dat!!

  RăspundețiȘtergere
 20. Mda...articolul este destul de interesant....dar nu tot ce se spune este si adevarat...lol

  RăspundețiȘtergere
 21. Eu am bratari asa.Dar acest ochi se mai numeste si Ochiul lui Allah. Eu sunt ortodoxa

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ochiul ese un simbol stravechi cu semnificatii si in religia crestina. Un ochi (adeseori incadrat intr-un triunghi) in icoanele vechi il reprezinta pe Sfantul Duh!

   Ștergere

Un produs Blogger.