Semnificatia cocosului din Barcelos, Portugalia

Cocosul din Barcelos este un suvenir aducator de noroc si unul dintre simbolurile nationale din Portugalia.

Simbol cocos Barcelos
Semnificatia cocosului din Barcelos
Legenda spune ca in timpul unui ospat dat de un mare mosier din Barcelos, a disparut un obiect pretios din argint. Unul dintre oaspeti, un pelerin, a fost acuzat si trimis in fata judecatii pentru furt. Contrar dovezilor puternice care il incriminau, acesta insista sa isi afirme nevinovatia, iar judecatorul i-a acordat o ultima sansa de a si-o dovedi. In acel moment, acuzatul a vazut in apropierea lui un cocos asezat intr-un cos de nuiele, si a proclamat: "Daca sunt nevinovat, cocosul acesta o va marturisi!"
In acel moment cocosul a incepu sa strige "Cucurigu!
", iar acuzatul a fost eliberat.

Conform unei alte legende, din secolul al XIV-lea, locuitorii orasului Barcelos erau terifiati de o crima ramasa nerezolvata. Intr-o buna zi, un pelerin care traversa orasul in drumul sau catre St-Jacques-of-Compostelle a fost suspectat de savarsirea acestei grozavii, si apoi judecat si condamnat la moarte prin spanzurare. In drumul catre spanzuratoare, barbatul a cerut sa il vada pe omul care il condamnase la moarte. Cererea fiindu-i aprobata, a fost dus in fata judecatorului, care benchetuia in aceasta vreme impreuna cu mai multi oaspeti. In fata ochilor neincrezatori ai mesenilor, incercand pentru ultima data sa isi pledeze nevinovatia, acuzatul a aratat un cocos fript asezat pe o tava, si a spus ca acesta va incepe sa cante in momentul in care va fi spanzurat. In mijlocului rasetelor generale, pelerinul a fost scos din incapere; desi mesenii nu ii dadusera crezare, nici unul dintre ei nu a indraznit sa se atinga de apetisantul cocos. La un moment dat, cocosul fript a saltat pe masa si a inceput sa cante. Plin de perplexitate, judecatorul a dat fuga la locul de executiei si l-a gasit pe condamnat cu streangul pus, cu funia nereusind insa sa se stranga inca in jurul gatului. Pelerinul a fost eliberat imediat si lasat sa isi continue drumul.

In amintirea acestui episod, cativa ani mai tarziu, a fost inaltat in Barcelos un mic monument, gazduit in zilele noastre de muzeul de arheologie de aici. Orasul Barcelos este situat in provincia Braga, in apropierea localitatii Porto. Simbolizand trimful dreptatii atunci cand oamenii se lupta pentru implinirea acesteia, infatisat intr-o multitudine de forme, cocosul din Barcelo a devenit o parte integranta a vietii cotidiene din Portugalia.


Articole asemanatoare din blogul Dianei:

Simbolurile Sfantului Petru

Cat valoreaza o perla? | O poveste cu talc

Horoscop chinezesc 2015 - Cocos
Semnificatia cocosului din Barcelos, Portugalia Semnificatia cocosului din Barcelos, Portugalia Reviewed by Diana Popescu on decembrie 06, 2008 Rating: 5

5 comentarii:

  1. Multam fain. Foarte bun articolul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc. Am fost in Portugalia si vedeam cocosul pretutindeni, mai mult, mi-am cumparat o serie de suveniruri cu acest simbol. Acum m-am lamurit care e semnificatia lui. Mai ramane sa se arate si norocul...

    RăspundețiȘtergere
  3. cumpar suveniruri portugalia 0744196024

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.