Personalitatea si temperamentul uman.Cine sunt eu cu adevarat ?

Intrebarile privind propria personalitate , predestinarea de a apartine unei anumite categorii de oameni sau de caractere , caile de a pune in valoare datele congenitale sau de a-ti perfectiona sinele , modul in care interactionam cu alti oameni, ne preocupa in adolescenta , dar si pe parcursul unei maturitati in care cautam , intr-un fel sau altul , afirmarea sau succesul.
De vreme ce metodele de evaluare nu sunt atotcuprinzatoare sau sunt limitate datorita exclusivismului abordarii , o enumerarea prin care putem interfera diversele interpretari asupra personalitatii mi se pare a fi nu numai interesanta , ci si benefica.
Intrucat personalitatea poate fi definita ca o individualitate unica , avand o matrice aparte de gandire , simtire si comportament , o vom putea vedea analizata din punct de vedere psihobiologic , psihanalitic , dispozitional si comportamental.

ABORDAREA PSIHOBIOLOGICA

Conform acestei metode personalitatea este determinata de functiile biologice , temperamentul fiind considerat a fi starea emotionala caracteristica a unui individ , dezvoltata in primul stadiu al copilariei sau aparuta de la nastere.

I- Clasificarea lui Hipocrate .Conform medicului grec , temperamentul este determinat de nivelul a patru fluide ale corpului numite "umori".

1.Sangele este asociat cu un temperament plin de vioiciune sau sanguin.
2.Flegma este corespunzatoare unui temperament calm sau flegmatic.
3.Bila neagra caracterizeaza un temperament depresiv sau melancolic.
4.Bila galbena defineste un temperament nervos sau coleric.

II- Frenologia si fizionomia

1.Frenologia consta in studiul proeminentelor craniului , acestea fiind asociate , in secolul XIX , cu personalitatea sau intelectul unui individ.

2.Fizionomia reprezinta studiul trasaturilor fetei , fiind bazata pe convingerea ca personalitatea unei persoane se releva in constructia fetei sale.

III.Corpul si personalitatea.

Conform teoriei constitutionale a lui William Sheldon , exista mai multe tipuri de corp sau somatotipuri , existand o legatura directa intre acestea si o anumita personalitate.

1.Tipul ectomorf , corpul slab , firav , care tradeaza un temperament timid , interiorizat si introspectiv , numit cerebrotonia.

2.Tipul mezomorf , un corp puternic , muscular , caracteristic unui temperament indraznet , impunator si energic , numit somatotonia.

3.Tipul endomorf , un corp masiv dar moale , nemuscular , definind un temperament relaxat , sociabil si adaptabil , numit viscerotonia.

IV.Ereditatea si personalitatea.

Studiul relatiei dintre ereditate si comportament este numit genetica comportamentala.Conform acestei teorii :

1.La o varsta frageda , copilul nu are cand sa invete un anumit fel de comportament , el purtandu-se in acord cu personalitatea sa innascuta.

2.Studiile lui Bouchard demonstreaza ca doi gemeni identici , crescuti separat , in medii diferite , dau dovada de multe similaritati comportamentale .

ABORDAREA PSIHANALITICA

I.Teoria psihosexuala a structurii personalitatii -Freud

1.Id (sinele) contine impulsuri biologice specifice innascute , cauta satisfacerea imediata , si actioneaza conform principiului placerii (cautand satisfacerea impulsurilor).

2.Ego (eul) ajuta individul in adaptarea la realitatea exterioara facand compromisuri cu Id(sinele) , superego-ul , si mediul inconjurator.Opereaza dupa "principiul realitatii" , directionand individul spre satisfacerea impulsurilor sexuale si agresive intr-o modalitate acceptata social.

3.Superego-ul actioneaza asupra noastra ca un ghid moral ; el contine constiinta , care ne face sa ne simtim vinovati atunci cand gandim sau actionam incorect ; contine , totodata , ego-ul ideal , care ne determina sa ne simtim bine atunci cand intentionam sa facem sau facem ceva bun.

4.Mecanismul de aparare distorsioneaza realitatea pentru a proteja ego-ul fata de anxietatea determinata de impulsuri.Exista mai multe tipuri de mecanisme de aparare :

A.Represia .Mecanismul general de aparare , comun celorlalte tipuri , actioneaza prin alungarea gandurilor sau simtamintelor amenintatoare catre mintea inconstienta.

B.Refuzul , neacceptarea , impotrivirea de a admite anumite aspecte ale realitatii.

C.Regresia , in care individul dezvolta un comportament imatur , care l-a ajutat sa isi elibereze anxietatea in trecut.

D.Rationalizarea , care ofera motive acceptabile social pentru un comportament inadecvat.

E.Intelectualizarea.Reduce anxietatea prin reactionarea intr-un mod detasat , neemotional la situatii emotionale.

F.Proiectia.Atribuie simtamintele noastre inacceptabile altor feluri de simtaminte.

G.Deplasarea.Exprima simtaminte fata de o persoana sau un obiect alaturat persoanei persoanei-tinta pentru ca , in felul acesta , sunt considerate a fi mai putin amenintatoare.

H.Formarea reactiilor.Actionarea intr-o maniera opusa adevaratelor noastre simtaminte.

I.Compensarea.Reactioneaza fata de o deficienta personala prin dezvoltarea unui alt talent.

J.Sublimarea.Exprimarea impulsurilor sexuale sau agresive pe cai indirecte , acceptabile social.

II.Psihologia analitica -Carl Jung

Fata de abordarea psihosexuala , psihologia analitica nu mai accentueaza motivatia sexuala.

1.Subconstient personal - Individul poseda o minte subconstienta.

2.Subconstient colectiv.Subcondtientul care este impartasit de toate fiintele umane si care contine imagini arhetipale transmise de la stramosii preistorici.

3.Arhetipuri.Imagini mostenite de la stramosii preistorici , care sunt exprimate prin simboluri universale in arta , vis si religie.

4.Extrovertit.O persoana care tinde sa se focalizeze pe lumea exterioara si oamenii din jurul sau.

5.Introvertit.O persoana care se focalizeaza pe propriile experiente mentale , ganduri si simtaminte.

ABORDAREA DISPOZITIONALA

I.Teoria tipului a lui Eysenck.

1.Personalitate stabila / instabila.

2.Personalitate extrovertita / introvertita.

II.Teoria factoriala.

Un factor este o caracteristica a personalitatii adanc inradacinata , persistenta, indiferent de situatie , care poate fi detasata din comportamentul unei persoane.

1.Allport a definit o ierarhie a celor 3 tipuri de factori de baza :

A.Cardinal (asemanator tipurilor).Factorii cardinali sunt factori dominanti care caracterizeaza aproape in totalitate comportamentul unei persoane.Ei domina intru totul felul in care se vede o persoana.Persoanele cu factori cardinali sunt extrem de rare.

B.Central.Factorii centrali sunt factori dominanti pe care ii poseda orice persoana (spre deosebire de cei cardinali).Acestia influenteaza o persoana , dar nu ii domina intru totul comportamentul.

C.Secundar .Factorii secundari sunt exprimati numai in anumite situatii.De exemplu , cineva poate da dovada de bunatate in majoritatea timpului , dar in anumite situatii devine egoist.

2.Analiza factorilor a lui Cattel , prin care sunt expusi 16 factori ( stabilitate emotionala , capacitate de a se face placut , etc.).

III.Trasaturi dispozitionale ale personalitatii.

1.Tipuri de personalitate .Indicatorului tipului de personalitate Myers-Briggs.

2.Tipuri de personalitate.
-MMPI (Minnesota Multiphasic Personality Inventory )-Inventar multifazic al personalitatii Minnesota , inventar al personalitatii constand din declaratii care sunt afirmate sau negate de catre un individ.

ABORDAREA COMPORTAMENTALA

Aceasta metoda respinge importanta factorilor biologici , punand accentul pe fortele inconjuratoare.Abordarea comportamentala considera comportamentul ca o functiune a factorilor si invatarii mediului inconjurator.

1.Teoria operantului conditionat.Conform acesteia , personalitatea nu este altceva decat modul de comportament distinct al unei persoane atunci cand se afla intr-o anumita situatie.De exemplu , cineva isi poate considera profesorul drept o persoana timida , fara ascunzisuri.Acel cineva , insa , gandeste in acest fel pentru ca isi vede profesorul intr-o situatie distincta (la orele de clasa) , dar nu poate sti ce fel de "personalitate' are in alte imprejurari.

2.Teoria cognitiva sociala.Teorie dezvoltata de Albert Bandura , asemanatoare perspectivei comportamentale in care , insa , se acorda o mare importanta comportamentului determinat.Invatarea si cunoasterea din/prin mediul inconjurator sunt considerate drept factori determinanti in comportament.

3.Masurarea comportamentala.Pentru a evalua personalitatea unui subiect , diversi psihologi utilizeaza urmatoarele metode ;

-Observarea comportamentala

-Prelevarea experientei

-Interviu situational

-Lista comportamentala

-Evaluarea cognitiv-comportamentala

ABORDAREA COGNITIVA

I.Teoria constructivitatii personale a lui George Kelly.Indivizii sunt asemenea unor oameni de stiinta care isi testeaza in continuu ipotezele despre realitatea sociala.

1.Alternativismul constructiv.Abilitatea de a a aplica diferite "constructii" personale unor situatii diferite.

2.Evaluarea cognitiva.Date fiind trei persoane , cum sunt asemanatoare doua din ele cu cea de-a treia ? Cate "constructii" face un individ pentru a deosebi doua persoane ?

ABORDAREA UMANISTA

I.Teoria auto-actualizarii (eului) .Ierarhia nevoilor Maslow.

II.Teoria sinelui.Incongruenta dintre sine si experienta personala.La oamenii sanatosi exista o congruenta intre sine si sinele ideal.

III.Evaluarea umanistica.

1.Inventarul orientarii personale.Masoara gradul in care valorile si atitudinile unei persoane corespund cu cele stabilite de Maslow pentru oamenii auto-actualizati.

2.Sortarea Q . Masoara gradul de congruenta dintre sinele unei persoane si sinele ideal.

Copyright © diane.ro
Personalitatea si temperamentul uman.Cine sunt eu cu adevarat ? Personalitatea si temperamentul uman.Cine sunt eu cu adevarat ? Reviewed by Diana Popescu on iulie 03, 2009 Rating: 5

6 comentarii:

  1. Mi am spus parerea! Ai facut copy/paste dupa niste cursuri de psihologie medicala de acum f multi ani, dp meu de vedere (vreo 15-18 ani). Daca gresesc, astept sa ti citesc concluziile STIINTIFICE, actualizate la nivelul anilor 2010!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Erorile tale , anonim comentator, incep chiar prin felul tau de a te exprima.Chiar daca accept comentariile anonime, de obicei nu le dau un raspuns. Dar felul tau de a scrie , chiar de a abrevia, tradeaza niste sechele culturale grave. Pe de alta parte, copy/paste presupune ca ai furat cxeva de pe net.Ia orice fraza sau propozitie din articolul meu , da cautarre pe Google , si sa vedem ce vei gasi.Cu siguranta, doar oameni care m-au copiat (sunt destui din astia)! Afirmatiile tale fara dovezi (psihologie medicala de acum 15-18 ani) sunt "blowing in the wind".In plus , in acest articol am trecut in revista teorii mai vechi si mai noi despre psihologie (fara sa-mi arog vreo originalitate).Nu pretind ca sunt un nou Freud sau Lacan (daca numele astea iti spun ceva) , asa ca nu am pretentia de a fi originala .Daca ai interese in acest domeniu delicat, abia astept nu numai sa nu imi mai trimiti comentarii ca anonim , ci sa te exprimi (asumandu-ti originalitatea si identitatea) , ca fiinta originasla , cu propriile tale teorii.Nu iti port ranchiuna , sunt pur si simplu curioasa !

    RăspundețiȘtergere
  3. interesant,dar adauga fraze mai lungi...fii mai explicita.

    RăspundețiȘtergere
  4. Parerea mea este ca aceasta scriere seamna foarte mult cu un referat la facultate pentru un curs.Sunt adunate diverse teorii ale personalitatii si nimic mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  5. DA asa pare,dar sunt f.interesante aceste teorii,sunt oameni care n au habar de acestea si le putem citi si ne documentam,cu placere!lili.

    RăspundețiȘtergere
  6. ESTE UN MATERIAL FARA PREA MULTA SUSTINERE TEORETICA ,IMI PARE RAU DAR COLEGA CARE TE-A CRITICAT A SPUS ADEVARUL

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.