Obiceiuri de Sfantul Valentin / Valentine's Day

 Obiceiurile consacrate ale zilei de Sfantul Valentin (Valentine's Day) cuprind intalnirile dintre indragostiti, felicitarile Valentine, lingurile iubirii, schimburile de cadouri intre indragostiti si ghicirea viitorului in dragoste.

Intalnirea de Sfantul Valentin


Obiceiuri Valentine's day
Obiceiuri de Sfantul Valentin
De Sfantul Valentin exista traditia intalnirii dintre indragostiti, fara a se stabili aceasta in prealabil. Obiceiul provine din credinta populara englezeasca conform careia, in aceasta zi, pasarile isi aleg partenerii. In unele locuri din Sussex, ziua de 14 februarie este numita "ziua casatoriei pasarilor."

Urarea "O zi fericita de Sfantul Valentin" (Happy Valentine's Day)

La inceputuri, ziua de 14 februarie era asociata numai cu dragostea romantica dintre o femeie si un barbat, in perioada recenta capatand, insa, semnificatii mai largi. In prezent, cu aceasta ocazie, oamenii ureaza "O zi fericita de Sfantul Valentin" tuturor celor pe care ii iubesc sau la care tin: mama, tata, rude, prieteni, colegi. Ideea este de a sarbatori dragostea, de a darui si a primi iubire in ziua de Sfantul Valentin.

Felicitarile Valentine


Traditia trimiterii sau daruirii reciproce a felicitarilor de Sfantul Valentin a inceput in anii 1800, cand au fost comercializate primele carti postale Valentine. Acestea erau scumpe, intrucat erau confectionate din dantela si satin, iar mesajul lor era scris de mana. Ulterior au aparut si felicitari Valentine mai ieftine, tiparite, cu un continut nu numai romantic, ci si umoristic. In zilele noastre, se apreciaza ca Sfantul Valentin este, dupa sarbatorile Craciunului, ocazia cu care se trimit cele mai multe felicitari. Majoritatea cartilor postale Valentine contin simboluri ale iubirii: trandafiri rosii, inimioare, cupidoni.

Lingurile iubirii


In Wales, in ziua de 14 februarie, exista obiceiul de a se darui linguri sculptate din lemn, decorate cu chei sau lacate, simboluri ale "descatusarii" inimii.

Schimbul de daruri


De Sfantul Valentin exista obiceiul de a se da cadouri celor iubiti. Cele mai populare daruri sunt florile, ciocolata si ursuletii din plus (Teddy Bear). De asemeni, fetele primesc in dar bijuterii.

Seara Sfantul Valentin


La lasatul intunericului, se obisnuieste ca perechile de indragostiti sa se intalneasca la o cina romantica, sub lumina magica a lumanarilor. Cu acest prilej, barbatii prind mai mult curaj in a cere mana iubitelor lor.
In seara de 14 februarie au loc numeroase baluri sau petreceri dansant , organizate de diferite societati, in restaurante sau cluburi. Multe familii celebreaza Sfantul Valentin in cadrul unei petreceri tinute acasa, alaturi de cei dragi.
Cei care nu au un partener in aceasta zi iau parte la asa-numitele "Valentine's Day Single's Parties." petrecerile de Sf.Valentin ale celor singuri.

Sarbatorirea Sfantului Valentin in scoli


In cateva tari, incluzand SUA si Canada, exista traditia de a se organiza sarbatori ale Sfantului Valentin in scoli, cu aceasta ocazie elevii daruindu-si reciproc ciocolata si felicitari. In Marea Britanie, copiii recita, in cadrul serbarilor scolare, poezii dedicate acestui eveniment, primind apoi in dar bomboane si alte dulciuri.

Pasarile iubirii


Conform unei credinte populare anglo-saxone, pasarile isi aleg perechea in ziua de Sfantul Valentin, sfantul lor protector. Se spune, in acelasi timp , ca prima pasare pe care o va vedea o fata, in ziua Sfantului Valentin, ii va prevesti cu ce fel de barbat se va marita. Iata cateva pasari, si prezicerile pe care le aduc acestea:

- mierla - preot
- macaleandru - marinar
- sticlete sau orice pasare cu penaj galben - un barbat bogat
- vrabie - fermier
- orice pasare cu culori albastre - un barbat vesel
- porumbel - un barbat iubitor
- ciocanitoare - fata nu se va marita

Daca sunt vazuti impreuna un cocos si o gaina, acesta este un indiciu ca fata se va marita in anul urmator.

Ghicirea viitorului de ziua Sfantului Valentin


- Inainte de culcare, o fata pune o floare de coada-soricelului sub perna, iar prima persoana pe care o va vedea a doua zi, cand va pleca de acasa, va fi viitorul ei sot.

- Daca o fata se duce in cimitir in noaptea de ajun a sfantului Valentin si ocoleste biserica de 12 ori, va vedea in vis cu cine se va marita.

-Numele curtezanilor unei fete sunt scrise pe o foite de hartie,care sunt apoi invelite in lut si puse in
apa. Primul cocolos de lut care iese la suprafata apei va contine numele celui cu care ii este sortit fetei sa se marite.

Vezi si: Legenda Sfantului Valentin
Obiceiuri de Sfantul Valentin / Valentine's Day Obiceiuri de Sfantul Valentin / Valentine's Day Reviewed by Diana Popescu on februarie 01, 2009 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Toate obiceiurile enumerate sunt fara viata. Ele pot fi insufletite daca se adauga putina sare(energie divina sau har dumnezeiesc sau sfintenie).

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.