Legendele florii de iasomie


Indragita pe toate meridianele, iasomia evoca amintirile amurgurilor de vara si a brizelor delicate care le insotesc, inaltarea spirituala , relaxarea trupeasca si dizolvarea barierelor emotionale , fiind cunoscuta ca o floare care incurajeaza intimitatea.

Numele de iasomie provine din cuvantul persan "Yasmin", avand semnificatia de "dar al Domnului".

Intr-o legenda populara antica se spunea ca regina Cleopatra inmuia in parfum de iasomie panzele corabiei sale , pentru a-l prinde in mreje pe Marcus Antonius.

Iasomia este originara din zona muntilor Himalaya , din Persia si Kashmir , fiind adesea considerata o floare sacra in traditia popoarelor din aceste regiuni.Hindusii impletesc in ghirlande florile de iasomie pentru a le darui onoratilor lor oaspeti.
Iasomia este floarea sfanta a zeului hindus al dragostei , Kama.Un simbol parfumat al iubirii, aceasta floare este prezenta in ceremoniile de nunta indiene , spunandu-se ca ea prevesteste noului cuplu o afectiune profunda si eterna.

In mitologia indiana , "Kund" , "iasomia stea" , din specia "Jasminum multiflorum/pubescens" , este vestita datorita albului ei pur.In Hindu , expresia occidentala "alba ca zapada' isi gaseste echivalentul in "alba precum kunda".De multe ori, dintii de un alb stralucitor sunt comparati cu bobocii aceleiasi flori .Acest tip de iasomie se considera a fi sacru in special pentru Vishnu.

Totodata , in India , iasomia este cunoscuta sub numele de "raza lunii din padure" , datorita nuantei pale a petalelor ei.Alte denumiri consacrate ale acestei flori inmiresmate sunt : Jessamine, Yasmin , si "regele florilor".

Iasomia este floarea nationala a urmatoarelor tari :

-Filipine .Cunoscuta sub denumirea de "Sampaguita", este folosita pentru confectionarea unor ghirlande care impodobesc imaginile religioase sacre.

-Indonezia.Varietatea de iasomie "Jasminus sambac" reprezinta "puspa bangsa" (Floarea nationala) , purtand numele de "Melati".In unele regiuni , in special pe insula Java , este cea mai importanta floare din ceremoniile nuptiale.

-Pakistan.Specia "Jasminum officinale" , denumita "Chambeli" or "Yasmine" , este floarea nationala.

In Siria , iasomia este floarea simbol a Damascului , localitate poreclita "Orasul iasomiilor".

In Thailanda , floarea de iasomie este un simbol al mamei.

In limba sanscrita , numele iasomiei este "Mallika" , iar in limba hindi , "Chameli".

In China floarea de iasomie simbolizeaza dulceata sau delicatetea feminina.

In traditia musulmana , dar si in cea hindu , iasomia este respectata sub denumirea de "parfum al dragostei".

Simbolismul floral asociat cu iasomia consta in atasament, senzualitate, modestie, gratie si eleganta.In limbajul florilor , iasomia de o anumita culoare transmite un mesaj specific:

-Iasomie rosie - Zburdalnicie si entuziasm , fericire.
-Iasomie alba - Bunatate si veselie.
-Iasomie galbena - Timiditate si modestie.

In aromoterapie , floarea de iasomie este cunoscuta sub numele de "Regele uleiurilor esentiale".Ea este descrisa ca avand o "calitate aproape animala" , fiind precumpanitor masculina prin natura si parfum , in comparatie cu trandafirul (poreclit "Regina uleiurilor esentiale").In parfumerie exista o veche zicala : "nici un parfum fara iasomie".

Considerata de multa vreme a avea calitati afrodisiace, floarea de iasomie a fost asociata cu intimitatea , romantismul, iubirea, dragostea fizica transcendenta , apropierea afectiva si sexuala.Proprietatile antidepresive si aroma acestei flori o recomanda , de fapt, mai ales ca un instrument eficient impotriva problemelor sexuale psihice decat ale celor fiziologice , asociate cu sistemul reproductiv.


Alte articole din ciclul LEGENDELE FLORILOR :

Legenda magnoliei

Legendele anemonei

Legenda narcisei
Legendele florii de iasomie Legendele florii de iasomie Reviewed by Diana Popescu on mai 19, 2009 Rating: 5

4 comentarii:

Un produs Blogger.