Dictionarul tatuajelor (simboluri si semnificatii) de la A la Z

Termenul tatuaj (tattoo) provine , ipotetic , din doua surse : cuvantul polinezian "ta" , semnificand "a lovi ceva" si cuvantul tahitian "tautau" , insemnand " a marca / a face un semn pe ceva".

Create , in mod traditional , prin introducerea unor culori sub suprafata pielii , tatuajele isi pot avea originea intr-un simplu joc al intamplarii : o mica rana frecata cu o mana murdara de cenusa sau scrum se putea transforma in timp , odata cu vindecarea , intr-un semn (insemn) permanent.

Tatuajele au avut intotdeuna o semnificatie traditionala sau rituala.Femeile din Borneo le infatisau pe antebrat ca simboluri ale unei maiestrii sau talent aparte.Atunci cand o tanara fata purta un tatuaj semnificand priceperea ei in tesut , ea era considerata drept o partida avantajoasa pentru orice barbat.Tot in Borneo , tatuajele avand functia de a alunga bolile erau configurate imprejurul degetelor sau incheieturii mainii .

De-a lungul istoriei si pana in zilele noastre , tatuajele au avut adesea rolul de a semnala apartenenta la un clan sau un grup.Pe de alta parte , un tatuaj putea fi inzestrat cu potentialul de a aduce protectia sau caracteristicile imaginii configurate sau simbolizate.Spre exemplu , tatuajul unui tigru era considerat a inzestra purtatorul acestuia cu ferocitatea specifica a tigrului.O astfel de credinta , presupunand transferul unei trasaturi sau calitati de la o imagine tatuata la personalitatea ori caracterul cuiva , persista si in contemporaneitate.

Cu o vechime de peste 5000 de ani , tatuajele sunt la fel de diverse precum oamenii care le-au purtat sau le poarta.Cele dintai tatuaje dateaza din Egiptul antic , din perioada constructiei marilor piramide.Odata cu expansiunea egipteana catre noi teritorii , arta tatuajului a patruns si in alte traditii sau culturi.Vechile civilizatii ale Cretei, Greciei, Persiei si Arabiei au preluat mestesugul tatuarii si i-au dat noi forme.
Tatuajele au fost prezente in China , inca din anii 2000 ien.In Grecia antica , tatuajele erau insemne de recunoastere reciproca a spionilor .Romanii foloseau tehnica tatuajelor pentru a-i marca pe criminali si sclavi.In Asia de vest, fetele ajunse la varsta casatoriei sau femeile maritate isi aratau statutul prin tatuaje specifice .

Initiati in tehnica tatuajelor de catre poporul Ainu din Asia apuseana , japonezii au ridicat aceasta metoda figurativa la rangul de arta , utilizata in riturile ceremoniale si religioase.In Borneo, tatuajele , executate de catre femei , indicau stadiul vietii unei persoane sau apartenenta acesteia la un anumit trib.Noua Zeelanda este vestita datorita unui stil de tatuare faciala (Moko) folosit si astazi.Arta tatuajelor , cu particularitati grafice specifice Ainu , a ajuns pana in Alaska . Cercetarile arheologice au scos la iveala ca ritualul tatuajului era prezent in civilizatiile incase, aztece si mayase.

Reintroducerea tatuajelor in occident este atribuita lui William Dampher , navigator si explorator al marilor Sudului.In anul 1691 , el a adus la Londra un polinezian tatuat , numit "Printul Giolo" sau "Printul pictat".Inainte ca polinezianul sa faca furori in societatea britanica , tatuajele disparusera din Europa de circa 600 de ani.Au urmat inca 100 de ani, inainte ca arta tatuajului sa isi reinceapa consacrarea in occident.

In paginile de mai jos , am incercat o trecere in revista a principalelor tipuri si simboluri ale tatuajelor, precum si a semnificatiilor si mesajului purtat de acestea.Desigur, prezentul dictionar al tatuajelor ramane deschis unor noi completari si sugestii.

Copyright © diane.ro

Dictionarul tatuajelor (simboluri si semnificatii) din blogul Dianei:

Litera A

Litera B

Litera C (I)


Litera C (II)

Litera D

Litera E

Litera F

Litera G

Litera H

Litera I

Litera J

Litera K
Dictionarul tatuajelor (simboluri si semnificatii) de la A la Z Dictionarul tatuajelor (simboluri si semnificatii) de la A la Z Reviewed by Diana Popescu on septembrie 19, 2009 Rating: 5

5 comentarii:

Un produs Blogger.