Simbolurile și semnificațiile Crăciunului

semnificatii simboluri Craciun
1. Acadelele în formă de bastonaș
Acadelele de Crăciun reproduc forma toiagului unui pastor sau, se spune, a bastoanelor care erau agitate în timpul unei slujbe religioase pentru a-i aduce la tăcere pe copiii prea vorbăreți.
Culorile roșu și alb îmbinate în spirală specifice acadelelor tradiționale de Crăciun simbolizează fraternitatea oamenilor întru credința creștină.

Într-o legendă cu o veridicitate incertă se spune că un cofetar dîn statul Indiana, SUA, a dorit să exprime semnificația Crăciunului prin intermediul unei acadele. El a încorporat câteva simboluri ale dragostei și sacrificiului lui Christos sub forma acadelei – bastonaș. Mai întâi, el a folosit un baton de mentă, culoarea albă a acestuia exprimând natura pură și lipsită de păcate a lui Isus. Apoi a adăugat alte trei mici batoane albe pentru a simboliza durerea îndurată de Christos în timpul crucificării, dar și Sfânta Trinitate. După aceea a introdus încă un baton de culoare roșie, semnificând sângele vărsat de Isus pentru omenire. Atunci când are curba în partea de sus, acadeaua de Crăciun arată asemenea toiagului unei păstor întrucât Isus este păstorul oamenilor. Când este întoarsă cu 180 de grade, ea reproduce litera J, initiala numelui Isus/Jesus, în limba engleză.


2. Bradul/Pomul de Crăciun
Obiceiul de a folosi ca pom de Crăciun un copac sau o plantă perenă simbolizează dragostea eternă a lui Dumnezeu.Luminițele pomului reprezintă stelele din paradis, iar steaua dîn vârf este identificată cu steaua de la Betleem, urmată de cei trei înțelepți în căutarea copilului Isus.
Pomul de Crăciun semnifică, de asemenea, viața și lumina infinită. Acele pomului, se spune, că sunt îndreptate în suscătre ceruri.
Pomul de Crăciun este interpretat și ca un simbol al arborelui lui Iosua.
Iosua, tatăl regelui David, a avut 8 fii și 2 fiice. Potrivit Bibliei ( Isaia 11 :1-2), Christos s-a născut dîn descendența pornită de la Iosua.
Se crede că pomul de Crăciun își are originea în Germania secolului al XVI-lea. Popoarele germanice împărtășeau obiceiul de a împodobi brazii, atât afarăcât și în locuințe.
Martin Luther, reformatorul protestant, este considerat ca fiind cel dintâi care a împodobit un brad cu lumânări. Potrivit legendei, în timp ce se întorcea acasă într-o noapte întunecată de iarnă, apropiată de Crăciun, Martîn Luther a fost impresionat de frumusețea stelelor strălucind printre crengile unui mic brad aflat lângă locuința sa. Dorind să reproducă această imagine la brăduțul aflat în casă, el a așezat în crenguțe lumânări asemănătoare stelelor.


3. Cadourile de Crăciun
Darurile de Crăciun sunt o manifestare de iubire simbolizând actul de dragoste de care a dat dovadă Dumnezeu, atunci când l-a trimis pe Isus printre oameni. Cadourile ne reamintesc că Isus Cristos a fost un dar veritabil dăruit omenirii de către Dumnezeu.
Obiceiul darurilor de Crăciun se spune că provine din istoria celor trei magi, care au adus cadouri pentru copilul Isus.


4. Cărțile poștale de Crăciun
Cărțile poștale de Crăciun sunt originare din Anglia, fiindinițialcreate de către copiii care încercau să practice abilitatea de a scrie caligrafic. Cu ocazia Crăciunului, ei au descoperit acest mod de a-și felicita părinții.
Prima carte poștală de Crăciun autentică este atribuită lui Sir Henry Cole, în anul 1843. Fiind director al muzeului londonez “Victoria și Albert”, acesta a comandat unui artist plastic pe nume John Calcott, crearea unei ilustrații care urma să servească drept carte poștală. Această primă felicitare consta din trei desene, cel din centru înfățișând o familie bucurându-se de festivitățile Crăciunului. Mesajul care însoțea ilustrația spunea “Crăciun fericit și un an fericit pentru tine!“/ A Merry Christmas and a Happy New Year to You!
Henry Cole avea nevoie de această carte poștală întrucât era prea ocupat pentru a putea trimite prietenilor săi mesaje individualizate.


5. Ciorapii de Crăciun
Obiceiul ciorapilor de Crăciun provine dintr-o legendă despre un nobil care și-a risipit necugetat averea, lăsându-și fetele fără zestre. Sfântul Nicolae a auzit despre această situație și a venit pe ascuns în locuința fetelor. El le-a aruncat trei pungi cu monede de aur prin hornul casei lor, care au căzut în ciorapeii feteloratârnați pentru a se usca lângă șemineu.


6. Clopoțeii de Crăciun
Clopoțeii de Crăciun anunță nașterea lui Isus, inclusiv în colinde, trimițând către oameni chemarea de a-L slăvi pe Christos.
Folosiți în păstorit pentru a călăuzi oile pierdute către turmă, ei semnifică marea valoare a oamenilor în ochii Lui Dumnezeu.
De asemenea, răsunetul clopotelor bisericilor reprezenta,inițial, un anunț al sosirii Lui Iisus.

7. Coronițele /cununile de Crăciun
Cununile sau coroanele de Crăciun semnifică dragostea nemărginită a lui Dumnezeu față de oameni.
Formă circulară a acestora este asemenea iubirii care nu are capăt și nu încetează vreodată.

Într-una din tradițiile de Crăciun occidentale  sunt amplasate patru lumânări pe o astfel de coroană  fiecare lumânare fiind aprinsă în fiecare duminică, dinaintea Crăciunului, că o anticipare a sosirii lui Christos.


8. Cozonacul de Crăciun
Cozonacul reprezintă o apoteoză a sacrificiului străvechi adus grâului, dar și expresia Lui Iisus, “Pâinea Vieții”.


- Culoarea roșie simbolizează sacrificiul lui Iisus sau sângele vărsat de Acesta pentru păcatele noastre ( Ioan 3:16-17).
- Culoarea verde semnifică tinerețea, speranța, natura, dar și viața eternă întru Christos, (2 Corinteni 5:21).
- Culoarea aurie este o expresie a Regalității Lui Iisus, ( Isaia 9:6-7).


10. Floarea Poinsettia
Floarea Poinsettia era folosită în secolul XVII pentru sărbătorirea Crăciunului de către călugării franciscani mexicani.Această plantă a fost numită după ambasadorul SUA în Mexic, Joel R. Poinsett, care a adus pentru întâia oară această floare în America anului 1828.

O legendă mexicană asupra originii Poinsettia povestește despre un băiat amărât din cauza faptului că nu avea nici un dar pentru copilul Iisus dîn Scena Nativității. El a adunat crenguțe verzi și le-a așezat sub forma unei flori asemănătoare cu o stea. De fapt, Poinsettia nu este cu adevărat o floare, ea având frunzele superioare de o culoare roșie strălucitoare.


11. Îngerii
Sunt simboluri ale spiritelor bune care proclamă nașterea nașterea lui Isus, ( Luca 2:10).


Lumânările sunt un simbol al luminii Mântuitorului, cuprinzând întregul Pământ și o expresie a recunostiintei noastre față de Steaua de la Betleem.


13. Luminițele din bradul de Crăciun
Acestea sunt simbolurile lui Christos ca “Lumină a lumii “ sau reprezentări ale stelelor.


14. Moș Crăciun
Moș Crăciun este practic o dezvoltare sau o reconfigurare a tradiției minunate a Sfântului Nicolae, răspândită printre oameni, începând cu secolul al IV-lea. Sfântul Nicolae, descris ca fiind un om generos, devotat în special copiilor și celor săraci, s-a transformat într-o legendă care s-a împrăștiat în toate colțurile Europei.
Dacă, în mod tradițional, Sfântul Nicolae avea o lungă barbă albă și era îmbrăcat în straiele unui episcop, modernul Moș Crăciun, apărut în timpul secolului al XIX-lea, este înfățișat ca un om vesel  cu barbă albă și îmbrăcăminte de culoare roșie.


15. Panglicile
Panglicile caracteristice pentru pachetele și cutiile conținând darurile de Crăciunsemnifică unirea oamenilor sub semnul unei bunăvoințe eterne.


16. Porcul de Crăciun
În religia dacilor, porcul, simbolizând zeitatea întunericului care micșora puterea soarelui în ziua cea mai scurtă din an. Solstițiul de iarnă, era sacrificat în scopul creșterii forței soarelui. Ca semn al eficacității acestui ritual, ziua începea să se mărească .
Pe de altă parte, ritualul tăierii porcului înglobează sensul străvechi de sacrificiu în semn de mulțumire pentru recolta trecută și cea viitoare. În acest sens, porcul era văzut drept un animal sacru în culturile antice, fiind sacrificat în cinstea divinităților vegetației și recoltei: Osiris la egipteni, zeițele Persefona și Demeter la greci, Ceres la romani.

17. Prăjiturelele de Crăciun
Prăjiturile de Crăciun, specifice tradițiilor occidentale  provin din perioada precreștină, când erau dăruite de către cetățeni senatorilor.

18. Renii
Animalele alese de Moș Crăciun pentru a-i trage sania.


19. Steaua / steluțele
Reprezintă stelele paradisului și steaua care i-a călăuzit pe magi către copilul Isus ( vezi obiceiul românesc al Stelei),
Totodată, stelele reprezintă speranța omenirii dedicate credinței în Christos.


20. Țurțurii
Potrivit legendei, copilul Isus a fost adăpostitla un moment dat, sub ramurile unui pin. Atunci când copacul și-a dat seama cine este lângă el, a început spiritual, să i se scurgă de pe crengi lacrimi de bucurie, care, sub efectul gerului, s-au transformat în țurțuri.

21. Ilicele
Țepii ilicelor reprezintă coroana de spini purtată de Iisus. Fructele ilicelor simbolizează picăturile de sânge scurse din capul încoronat cu spini al lui Iisus.
Ilicele erau folosite în Europa de Nord pentru a alunga spiritele rele. Totodată, erau aduse în casă pentru a asigura o înseninare spirituală și o reîmprospătare a aerului.
Creștinii timpurii dîn Franța și Anglia agățau crengi de ilice pe uși, indicând o casă în care era respectat Iisus.

22. Vâscul
Vâscul era utilizat de preoții druizi în ceremoniile dinaintea sărbătoririi nașterii lui Iisus.
De asemenea, celții vedeau vâscul ca un simbol al păcii și credeau că are puteri vindecătoare, fiind folosit că antidot împotriva infertilității și capavăză contra spiritelor rele.
Scandinavii asociau această plantă cu zeița dragostei. Ei credeau că acei care se sărută sub o ramură de vâsc vor avea parte de noroc și fericire în noul an.
Deși nu are rădăcini, această plantă rămâne verde tot timpul iernii.

23. Zăpada
Oamenii dîn timpurile străvechi vedeau cerul că pe un acoperiș susținut de pereții cerești ce aveau ferestre și uși prîn care coborau pe pământ îngerii, zeii, zăpada și ploile.
În cartea lui Iov, Dumnezeu are puterea de trimite zăpada pe Pământ, pentru a proteja apa, solul și a ascunde soldații dîn câmpurile de luptă.
În mod tradițional, zăpada este un simbol al purității.

Copyright © diane.ro


Simbolurile și semnificațiile Crăciunului Simbolurile și semnificațiile Crăciunului Reviewed by Diana Popescu on decembrie 03, 2009 Rating: 5

9 comentarii:

  1. Foarte interesant, insa ai grija la greselile de scriere, precum: ,,recunostinta" (se scrie cu un singur ,,i"), ,,Cozonacul , reprezinta o apoteoza a sacrificiului " (nu se pune virgula intre subiect si predicat daca nu exista o apozitie) etc.

    RăspundețiȘtergere
  2. mi-ai salvat nota la religie :))un articol bun MZ

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte interesant avand in vedere ca ne explika ceea ce vroiam !mistoo

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-a folosit la proiect la muzică. :3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare bine ca ti-am fost de folos, dar imi poti spune ince fel ti-a fost de folos acest articol la muzica?

      Ștergere
    2. ce semnifica jucariile de brad? Adica globurile.

      Ștergere
    3. Am in pregatire un articol pe aceasta tema. gand la gand...

      Ștergere

Un produs Blogger.