Dictionarul tatuajelor (simboluri si semnificatii) , Litera L (1)

- TATUAJE CU LACATE

Vezi Tatuajele cheii , lacatului si broastei


- TATUAJE CU LACRIMI

Tatuajele cu lacrimi , incarcate de un simbolism aparte , reprezinta o alegere dificila pentru ca , de obicei, sunt amplasate pe fata / obraz.In occident , lacrima este asociata in mod curent cu un tatuaj de inchisoare sau cu apartenenta la o banda . Lacrima tatuata asemeni uneia adevarate la coltul unui ochi , pe un pomete sau obraz , comunica faptul ca o persoana a petrecut o perioada de timp in inchisoare , acest interval de timp fiind marcat de durere , suferinta sau framantare.Totodata (in occident , SUA) , in inchisori, lacrimile pot indica numarul de persoane ucise de cineva.

De asemenea , tatuajele lacrimilor sunt folosite ca un insemn de aducere aminte a cuiva iubit , care nu mai este pe aceasta lume .


Mai multe poze puteti gasi dand click pe Tatuaje cu lacrimi



- TATUAJE CU LACUSTE SI GREIERI


Distrugerile provocate de roiurile de lacuste au adus o proasta reputatie acestor insecte.
Walt Disney a antropomorfizat greierele sub forma personajului Jiminy Cricket , hazliul si inteleptul sfatuitor al lui Pinochio , servind ca o a doua constiinta a baietasului din lemn.
In heraldica , nobilitatea si intelepciunea sunt doua atribute semnificative ale lacustei , emblematice pentru razboinicii si luptatorii acoperiti de glorie.

Regina Mab dintr-un mit celtic , considerata a fi moasa zanelor si fiintelor magice , avea o trasura confectionata din aripi de lacuste si un bici facut din carcasa unui greiere.
In culturile indienilor nativi americani , lacusta si greierele erau un simboluri ale creatiei, jucand un rol important in genealogia mitica a unor triburi numite “Poporul lacustei” sau “Poporul lacustei albe”.
Pentru indienii Hopi si Pueblo , lacusta era ocrotitorul supranatural al cantaretilor din fluier.

Egiptenii antici purtau amulete continand simbolul lacustei , avand credinta ca aceste medalioane ii vor apara de invazia nimicitoare a lacustelor.In mormintele egiptene , reprezentarea unei lacuste semnifica sufletul uman.
In Vechiul Testament , lacusta era un simbol al mortii si distrugerii , ea fiind una din plagile aruncate de Moise asupra egiptenilor.
O lacusta de marimea unui cal este una dintre creaturile infricosatoare ale Apocalipsei.Totodata , in Biblie , lacusta reprezinta un simbol frecvent al judecatii si pedepsei pentru un comportament imoral.
In arta crestina tarzie , lacusta tinuta in mana de catre copilul Christos semnifica acceptarea si respectul.

In mitologia chinezeasca , cei condamnati sa ispaseasca in “cel de-al saselea taram al iadului” erau devorati de lacuste , desi , intr-un alt context , aceste insecte reprezentau simboluri populare ale fertilitatii si norocului.In arta populara chinezeasca , imaginea unei lacuste iesite din micuta ei colivie reprezenta taranul care isi parasea satul in cautarea unor pasuni imbelsugate .

Dravidienii ( prearienii din India) credeau ca pot influenta fortele naturii prin intermediul unor ritualuri sacre.Astfel , pentru a-si proteja satul fata de atacul lacustelor , ei decorau si onorau una din aceste insecte si , apoi, o eliberau crezand ca , in acest fel, intregul roi se va indeparta de ei.


In societatile stravechi si moderne, lacusta reprezinta un adevarat deliciu alimentar .Ea era , de altfel, mancarea de baza a lui Ion Botezatorul si era laudata sub aspect culinar de catre Aristotel si alti filozofi greci.

Spiritul calauzitor al lacustei sfatuieste ca oamenii sa se arunce fara frica in bratele credintei . Totemul greierului era inzestrat cu puterea sunetului si a muzicii , fiind considerat un medium prin care care se putea comunica cu animalele si spiritele inrudite.

Pe de alta parte, fabula furnicii si greierului , ne reaminteste despre importanta planificarii , ca un mod de aparare impotriva restristilor vietii.

Modele grafice pe aceasta tema : Tatuaje cu greieri si lacuste



- TATUAJE CU LALELE


Originare din Turcia si Persia , lalelele au avut un rol semnificativ in traditiile din aceste regiuni.De fapt , numele occidental de lalea (Tulip) provine din cuvantul persan pentru “turban” , intrucat turcii obisnuiau sa isi decoreze acest accesoriu vestimentar cu cate o lalea.

Modalitatea in care a ajuns laleaua in Europa continua sa fie un prilej de controverse.Varianta cea mai acceptata provine de la Oghier Ghislain de Busbecq, ambasadorul lui Ferdinand I la curtea imperiului otoman , in anul 1554.Acesta povestea , intr-o scrisoare , ca a vazut “ o abundenta de flori in toate gradinile turcesti : narcise , zambile , si lalele , lucru uimitor pentru ca era aproape mijlocul iernii , un sezon neprietenos pentru flori”.Laleaua castigase o mare popularitate , fiind considerata simbol al abundentei si vietii de huzur din imperiul otoman.In acea perioada , imperiul turcesc ajunsese la o culme a bogatiei si era supranumit “Laleaua” ( in limba turca , “Lale Devri”).

Odata ajunsa in Europa , laleaua a devenit foarte pretuita , in special in Olanda , tara in care aceasta floare a prilejuit aparitia unei adevarate si costositoare manii in secolul XVII.Lalelele sunt cultivate acum pe cuprinsul intregii lumi , insa , in anumite tari , continua sa fie numite drept “lalele olandeze”.

In general , simbolismul lalelei este legat de dragostea perfecta.Asemeni altor flori , culori diferite ale lalelelor pot purta semnificatii diferite.Lalelele rosii sunt asociate cu iubirea , iar cele albe cu regalitatea.Lalelele galbene simbolizau dragostea fara speranta , semnificand insa , in prezent , gandurile fericite si razele soarelui.Lalelele albe sugereaza valoarea unei persoane indragite sau un mesaj de cerere a iertarii.

Modele variate de acest tip : Tatuaje cu lalele


- TATUAJE LATINO , MEXICANE , HISPANICE


Tatuajele latino se refera in SUA la cetatenii mexicani sau la americanii descendenti din mexicani care traiesc la granita estica a Statelor Unite si de-a lungul golfului Mexicului (Arizona, New Mexico si Texas) si la tatuajele specifice acestora.

Prezenta “latino” in SUA s-a manifestat in toate aspectele culturii americane , in special , in domeniul muzicii si mancarii. Sarbatorile mexicane s-au raspandit dincolo de granite , fiesta , de exemplu, aducand cu ea si o populara si traditionala ocazie pentru executarea unor tatuaje.

Una din cele mai mari sarbatori mexicane , cunoscuta sub numele de “Cinco de Mayo” ( 5 mai - 1862) , reprezinta o celebrare a libertatii si eliberarii.
Odata cu acest eveniment , exista obiceiul inscriptionarii pe piele a unor tatuaje care reprezinta forma geografica a statelor de provenienta (Oaxaca, Michoacan, Sonora) , combinata cu numele de familie sau cu emblema familiei.Unii emigranti prefera tatuarea steagului american alaturi de vulturul de pe stindardul mexican.Probabil ca acest fel de tatuaje reprezinta o incercare de a imblanzi atitudinea extremista a unor americani antimexicani sau a unor emigranti antiamericani.

Unii dintre emigrantii care considera SUA ca un teritoriu ostil prefera , de exemplu, tatuajele reprezentand “La Migra” , adica Serviciul de emigrare si naturalizare al SUA.Altii, care au obtinut permisiunea legala de a munci in State , pot opta pentru un model de tatuaj mai putin incrancenat , precum un portret al sotiei sau unui copil , ca un reper de reamintare al celor ramasi acasa.Emigrantii cu vederi mai extremiste , militanti pentru “drepturile la munca” , se orienteaza spre un tatuaj celebrandu-l pe Cesar Chavez, un erou mexicano-american care a luptat pentru drepturile emigrantilor lucratori in agricultura in SUA.

Tatuajele politice nu sunt , totusi atat de raspandite printre mexicani precum cele religioase.Cei mai multi “latino” , credinciosi ai bisericii romano-catolice , au casele ornate cu imagini religioase constand din inimi sacre , cruci , crucifixe , sfinti , Isus Cristos , etc. Ca urmare , ei sunt inclinati sa isi fac tatuaje asemanatoare acestor embleme ale credintei .

Cel mai raspandit model de tatuaj din panteonul bisericii romano-catolice este cel al Binecuvantatei Fecioare Maria , cunoscuta in Mexic sub numele de “La Virgen de Guadalupe” sau “Fecioara din Guadalupe” .Fecioara Maria este reprezentata sub forma unei fete cu tenul masliniu , cu mainile impreunate in rugaciune , privind in jos cu sobrietate ; in spatele ei se afla o luna in crestere sustinuta de un inger , iar din trupul fecioarei emana raze de lumina stralucitoare.

Aceasta particulara Fecioara Maria are o poveste a ei , specifica Mexicului. Potrivit legendei , cu multe secole in urma , Fecioara s-a aratat unui barbat in scopul de a-l face sa construiasca o biserica. Unele din instructiunile ei includeau culegerea unor trandafiri , lucru ce parea imposibil (fiind o perioada de iarna) , insa florile au fost gasite pe un deal inghetat din apropiere.Barbatul a adunat trandafirii in poncho-ul sau si i-a adus preotului, infatisandu-i ca o minune , insa marele miracol avea sa se dovedeasca a fi altul : in palaria barbatului florile lasasera imprimat portretul Fecioarei Maria.Aceasta imagine –inca existenta – a devenit una din sursele de baza ale tatuajelor religioase sud-americane.Din aceeasi cauza , trandafirii au devenit un motiv popular al tatuajelor mexicane , fiind un simbol puternic al credintei.

Fecioara Maria cu pielea maslinie este considerata de unii drept un simbol al unificarii Mexicului.In anul 1810 , aceasta imagine , aplicata pe un steag de catre un preot , a fost un simbol al independentei Mexicului.

Printre barbatii “latino” , tatuajele crucii sunt extrem de populare , ele fiind create la o scara foarte mare , acoperind adesea intregul piept sau tot spatele.Femeile au tendinta de a amplasa tatuajul crucii pe piept .

Multe alte motive ale tatuajelor latino provin din istoria straveche a tarii de provenienta. Astfel , apar uneori simboluri ale culturilor aztece sau mayase sau cranii simbolizand populara “zi a mortilor”.

Emblema vulturului este omniprezenta in Mexic , ea aparand pe toate steagurile , la intrarea in cladirile guvernamentale , dar si intr-o multitudine de modele de tatuaje.Vulturul mexican , tinand in cioc un sarpe , semnifica traditiile stramosilor azteci , fiind , totodata , un insemn al mandriei nationale.
Alte modele populare de tatuaje , inspirate de asemeni de traditiile mayase si aztece , sunt : soarele , serpii, jaguarii si o variata galerie de fiinte si spirite subpamantene.

In viata cotidiana a aztecilor – cu circa 600 de ani in urma – satisfacerea pretentiilor zeilor era considerata ca o prioritate.Cea mai importanta divinitate , Huitzilopochtili, zeul soarelui , era privit ca un creator al vietii si un gardian al cerurilor.El era infatisat ca avand o piele albastra si purtand pe cap o coroana din pene de colibri.In zilele noastre , tatuajul zeului aztec al soarelui poate simboliza credinta intr-o viata de apoi .

Pumnalul aztec , folosit pe vremuri pentru scoaterea inimii inca palpitand din trupurile oamenilor oferiti ca ofranda zeului soare , este un alt motiv tribal prezent in tatuajele latino contemporane.
Un alt motiv popular este cel al lui Quetzalcoatl, sarpele cu pene , o divinitate a creativitatii , fertilitatii si vremii , si un simbol al intelepciunii stravechi.
Zeul razboinicilor , Tezcatlipoca, a inspirat modele de tatuaje care au devenit faimoase datorita efectului decorativ si fortei de sugestie.

Motivul scheletului ca tatuaj este probabil in Mexic mai raspandit decat in orice alta zona a lumii.Desigur , aceasta preferinta provine din sarbatoarea traditionala a “Zilei mortilor” , celebrata la 1 noiembrie.
In America centrala si de sud , scheletul uman reprezinta un simbol sugestiv al esentei amorfe a oamenilor , sau a sufletului acestora.Cu ocazia “zilei mortilor” , familiile se aduna pentru aducerea aminte a rudelor si prietenilor care au parasit planul material al lumii , pentru a se indrepta catre un loc izbavit de suferinta.

Tatuajele specifice pentru “Dia de los Muertos” (ziua mortilor) constau , in genere , din numele unei persoane disparute , din schelete infatisate in culori stralucitoare , dansand sau cantand la chitara.In acest fel , este reprezentata credinta ca sufletele celor morti continua sa traiasca si sa se bucure.
Motivele “zilei mortilor” din tatuaje sunt caracterizate de un adevarat cod al culorilor : roz=bucurie ; rosu=sange , viata si sacrificiu ; violet sau indigo=durere si doliu ; alb=camin si puritate a spiritului ; portocaliu = zorii unei noi zile.


Partea “intunecata” a tatuajelor latino este legata de gangsterii “Chicano” sau “Cholo” .Proveniti din suburbiile din Los Angeles , acestia obisnuiesc sa se costumeze in “chinos” ( pantaloni largi kaki) , tricouri fara maneci sau camasi din flanel incheiate numai la partea superioara , si sunt , de obicei, rasi in cap , purtand , uneori , o bandana deasupra fruntii.

Tatuajele Cholo urmeza de obicei aceleasi conventii , fiind constituite dintr-un mesaj sau un nume de familie , amplasat pe ceafa sau pe fata.Uneori sunt tatuate simboluri precum steaua cu 5 colturi sau coroana cu 5 colturi , care denota apartenenta la o anumita banda.Pe brate sunt preferate tatuaje semnificand o activitate sau o afiliere criminala , un exemplu in acest sens fiind tatuajul numarului 13 (13 reprezinta cea de-a treisprezecea litera din alfabet , adica “M” , initiala de la “Mexican Mafia”).

Diverse variante de astfel de tatuaje : Tatuajele latino


- TATUAJE CU LEBEDE


Simbol al serenitatii si gratiei, lebada alba ca zapada este si o reprezentare a iubirii si razboiului.Cu o alura regala si puternica , cea mai mare dintre pasarile de apa a fost favorita zeilor si sfintilor , regilor , cavalerilor si fecioarelor.
Lebada si-a gasit un loc si pe bolta cereasca sub forma constelatiei Cygnus sau Lebada , ori sub forma legendarei cruci a Nordului.
Un puternic simbol atat al principiului masculinu cat si a celui feminin, lebada este una din pasarile cele mai antropomorfizate din folclorul si legendele lumii.

Intr-una din legendele antice grecesti, lebada purta prin cer carul lui Apollo , iar intr-un mit celtic o pereche de lebede trageau carul Soarelui.Ca pasare sacra a lui Apollo, imaginea lebedei a aparut pe monedele grecesti in jurul anului 400 ien.
Bijuterii in forma de lebede din Epoca de bronz au fost descoperite in camere funerare dinainte de anul 1500 ien.
In Europa de Nord , lebada era un simbol solar , gatul ei lung fiind asociat cu razele soarelui.


In heraldica , lebada este un simbol al muzicii , in ciuda faptului ca este , de fapt, o pasare tacuta.Ea reprezinta poezia si armonia , iar cavalerii care se dedicau artei muzicii o incorporau printre simbolurile purtate pe scuturi.
In Anglia , lebada este o emblema a raului Tamisa si este o pasare protejata de casa regala.
Dupa victoria asupra lui Marc Antoniu , lebada a devenit emblema de razboi a lui Cezar.

Indienii nativi americani considerau lebada drept un simbol al gratiei, inocentei , increderii si supunerii.De asemenea , ea era un simbol al cerului , fiind inzestrata cu puterea de a chema cele patru vanturi la cererea Marelui Spirit.
In mitologia crestina , gratia si frumusetea inocenta a lebedei este comparata cu cea a Fecioarei Maria si cu vestea adusa ei de catre Sfantul Spirit.

O interpretare mai rautacioasa a lebedei sugereaza ca sub frumusetea penajului ei alb se ascund niste picioare urate si negricioase , pasarea devenind din aceasta perspectiva un simbol al ipocriziei.

Lebada a fost o pasare sub infatisarea careia au preferat sa se deghizeze diverse zeitati atunci cand interveneau in viata oamenilor.Zeul indian Visnu s-a transformat intr-o lebada dupa ce un credincios al acestuia l-a implorat sa ii salveze vitele fata de atacurile unui animal de prada.Sub aceasta infatisare , Visnu a a coborat vijelios din ceruri si a alungat atacatorul , care s-a dovedit a fi o broasca testoasa uriasa.


Conform unui mit antic, Zeus , dornic de a intra in gratiile frumoasei Leda , fiica regelui spartan , s-a prefacut intr-o lebada si , simuland ca a fost atacat de un vultur , a cazut din cer direct in poalele Ledei , care s-a straduit sa aline pasarea speriata.In cele din urma , ispititoarea spartana a fost sedusa de regele zeilor si a dat nastere ,celei ce urma a fi numita Elena din Troia.

Mai multe modele grafice : Tatuaje cu lebede


- TATUAJE CU LEI


Leul reprezinta un simbol stravechi , incorporat in religiile si mitologiile a numeroase culturi si civilizatii , din Orientul Mijlociu si India , pana in Africa si regiunea mediteraneana (odinioara leii erau animale comune in partea de sud a Europei).Influenta puternicului simbolism al leului si-a pus amprenta atat in mitologia si arta chineza, cat si in cea japoneza .

Leul a fost adesea folosit ca un simbol al regalitatii datorita semnificatiei sale populare de “rege al animalelor”.In crestinismul timpuriu , Isus , vazut ca “rege al regilor”, era adesea reprezentat de un leu .De altfel , leul este prezent in multe pagini ale Bibliei , convietuirea lui alaturi de miel fiind un semn al sosirii apocalipsei.
Leul sau “Leo” este unul din cele 12 semne zodiacale , a carui planeta conducatoare este Soarele.



In traditiile africane , leul este un simbol potent al multor mituri ale creatiei lumii , fiind vazut atat ca un creator cat si ca un distrugator.In unele cazuri, acest animal joaca un rol important in riturile de trecere de la adolescenta la maturitate sau la statutul de razboinic.Uciderea unui leu cu mainile goale reprezenta proba cea mai de seama trecuta de un adevarat vanator.
Cu toate acestea , in multe povestiri populare africane , leul este infatisat adeseori ca un animal arogant , infatuat, invins uneori de catre creaturi mult mai mici dar mai istete decat el.

Leul simbolizeaza puterea divina si solara , autoritatea regala , victoria, mandria , nobletea , forta sau puterea ( in mitologia greceasca , Hercule era renumit pentru o putere egala cu cea a 10 lei ) , curajul , dreptatea si protectia.

Un tatuaj infatisand un leu poate ingloba una ori mai multe din aceste calitati sau poate conferi protectia simbolizata de acest nobil animal.

Diferite poze cu astfel de tatuaje : Tatuajele leului


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Dictionarul tatuajelor (simboluri si semnificatii) de la A la Z
Dictionarul tatuajelor (simboluri si semnificatii) , Litera L (1) Dictionarul tatuajelor (simboluri si semnificatii) , Litera L (1) Reviewed by Diana Popescu on aprilie 14, 2010 Rating: 5

2 comentarii:

  1. multumesc foarte mult! cei mai buni !

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna. Tatuajele cu lumanari (aprinse) au o semnificatie? Ce poti sa ne spui despre ele?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.