De ce femeile percep mai bine culorile?

Un cuplu pare captivat de varietatea coloristica a tapetului dintr-un magazin. De fapt, femeia monologheaza cu entuziasm despre diferenta subtila dintre nuantele de bej si ocru, in timp ce barbatul isi framanta mainile si tropoteste nervos din picioare, in speranta ca va scapa cat mai repede din acest infern in care maroul poate avea peste 20 de denumiri.

Prejudecata ne invata ca barbatii sunt insensibili fata de culori, reusind mereu cu succes sa amestece sosetele negre cu cele albastre, dar evitand, in orice caz, rozul ca nu cumva sa fie banuiti de preferinte sexuale suspecte.

Pe de alta parte, se spune ca femeile ar fi obsedate de culori, avand o adevarata psihoza legata de asortarea diferitelor piese de imbracaminte sau de cea a obiectelor din casa.

Ce are stiinta de spus?


Gena prin care se distinge culoarea rosie este purtata numai de cromozomul X, fapt ce creaza un clar dezavantaj barbatilor in perceperea spectrului culorilor. Distingerea culorilor consta in abilitatea noastra de a percepe rosul, verdele si albastrul, fiecare alta culoare fiind bazata pe combinatia acestor trei culori.

Asta inseamna ca barbatii, care au doar un cromozom X, disting mai putin rosul, pe cand femeile, posedand doi cromozomi X, au cu 40% sanse mai mari sa vada un mai larg spectru de culori.

De unde vine aceasta supraputere feminina de a percepe culorile?


Se pare ca totul porneste de la hrana. In vreme ce barbatii se indeletniceau cu nobila arta a vanatorii, femeile din epoca primitiva adunau plantele si fructele. Capacitatea de a distinge intre nuanta de rosu a unui fruct proaspat/sanatos si cea de rosu a unui fruct degradat/otravitor constituia un adevarat test de supravietuire, care s-a transmis in genele feminine de la o generatie la alta prin procesul evolutionist.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


De ce le place femeilor sa sporovaiasca ?

De ce nu rezista femeile la bautura ?

De ce plang femeile ? - O legenda
De ce femeile percep mai bine culorile? De ce femeile percep mai bine culorile? Reviewed by Diana Popescu on mai 13, 2010 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.