Iubitul meu este preot | Lupta preotilor cu celibatul

39 de femei care au avut relatii cu preotii i-au trimis o scrisoare Papei Benedict al XVI-lea

Sunt obisnuite sa traiasca invaluite in secrete , sa-si ascunda sentimentele si sa-si astepte iubitii in unghere izolate.Un grup de astfel de femei, implicate in povesti de dragoste cu preotii , s-au hotarat sa se opuna in mod deschis celibatului.

Dupa scandalurile recente despre abuzurile sexuale , o noua provocare ameninta biserica catolica . 30 de femei italiene i-au trimis papei Bennedict al XVI-lea o scrisoare deschisa in care denunta celibatul fortat drept "un val care a fost sfasiat".In epistola , femeile descriu viata ascunsa pe care au dus-o ca partenere ale unor preoti si ii cer papei sa ia in consideratie ca , poate , iubitii lor isi vor putea implini pe deplin misia lor religioasa numai prin implinirea vietii printr-o casatorie.

"Pentru a fi cu adevarat propavaduitori ai dragostei , ei au nevoie sa o intrupeze si sa o traiasca intru totul , in felul in care le-o cere natura lor ", se spune in scrisoare."Este aceasta natura bolnava ? Sau pacatoasa ? "

Ca de obicei in astfel de cazuri , un purtator de cuvant al Vaticanului a refuzat sa comenteze scrisoarea sau istorisirile femeilor.Iata , insa, ce au avut de spus acestea ...

Antonella Carisio, de 41de ani , a fost dintotdeuna angajata in viata bisericeasca , astfel incat nu s-a gandit la nimic rau in a petrece mai mult timp alaturi de Edecir Calegari, preotul brazilian impreuna cu care coordona centrul parohial pentru tineri.Insa, intr-o seara din iunie 2006 , in timp ce il conducea pe preot catre casa parohiala , acesta a sarutat-o.
"In acea noapte i-am scris o scrisoare , spunandu-i ca sunt sigura ca a fost o greseala , asa ca ar trebui sa dam uitarii ce s-a intamplat ," marturiseste Antonella."Atunci cand ne-am intalnit din nou, in seara urmatoare , pentru a clarifica lucrurile , el m-a sarutat iarasi si in acest fel a inceput relatia noastra."
Povestea de iubire a durat vreme de doi ani si jumatate , timp in care Calegari a dormit adesea in casa Antonellei .Mai mult decat atat , femeia a declarat ca preotul a insistat sa fie prezentat fiului ei drept partener al mamei sale , si nu doar in calitate de preot local."Toata familia mea stia , pana chiar si bunica mea .Toti erau foarte amabili cu el " , marturiste ea.
In cele din urma , idila a fost descoperita.Un alt preot a gasit scrisorile Antonellei in casa parohiala , si si-a turnat confratele autoritatilor bisericesti.Calegari a fost transferat la Roma , dar cei doi indragostiti si-au jurat ca vor ramane impreuna."Atunci cand a plecat , mi-a daruit un inel de logodna".
Cu toate acestea , apropierea de Vatican si constanta supraveghere a superiorilor sai i-au redat rapid lui Calegari identitatea preoteasca .El si-a incalcat juramantul facut Antonellei , si s-a reintors in Brazilia drept misionar.
In prezent , Calegari ca regreta profund ceea ce s-a intamplat , "pentru ca am ranit-o.A fost o greseala".Preotul marturiseste ca se simte fericit in Brazilia si ca are credinta ca incheierea acestei relatii a fost o alegere corecta : " Nu m-am gandit niciodata sa parasesc preotia .Antonella si cu mine am fost foarte apropiati , ea mi-a fost prietena si confidenta , dar nu am fost niciodata indragostit de ea."

Astfel de lucruri se intampla adesea , declara Stefania Salomone , managera a unui birou din Roma , de 42 de ani ." Cei mai multi dintre ei nu sunt pregatiti sa renunte la viata lor de preoti pentru o femeie. "Ei isi doresc sa le aiba pe amandoua."

.Preotul unei femei pe nume Salomone , nu a mers niciodata dincolo de o simpla imbratisare si , atunci cand a recunoscut in final ca exista ceva real intre cei doi , a spus ca totul s-a terminat.
Dupa aceasta si o alta experienta asemanatoare , ea a creat un site pentru femei aflate in relatii de cuplu cu preoti , fiind in contact in prezent cu peste 50 de femei."Nu are loc niciodata un final fericit" spune ea ."Preotii nu pot sa renunte la misiunea lor de "calauze ale adevarului crestin" sau "intermediari ai Domnului " in favoarea rutinei zilnice a casatoriei".

Celibatul este obligatoriu pentru preotii catolici , dar criticii subliniaza deseori ca aceasta regula nu este specificata de Isus in evanghelie.Salomone subliniaza ca cei mai multi dintre apostoli erau casatoriti si detineau locuri de frunte in primele comunitati crestine , asa cum se descrie in Actele apostolilor si in scrisorile Sfantului Pavel.

Desi era o regula comuna in primele secole din era crestina , celibatul din cadrul bisericii catolice a fost afirmat cu tarie abia in secolul XI , si dupa Consiliul de la Trent , ca o consecinta a reformei.Desigur , preotii au continuat sa aiba relatii clandestine dar , abia dupa al doilea consiliu al Vaticanului din 1962 , multi dintre ei si-au declarat deschis viata intima si au parasit preotia.Potrivit magazinului semioficial al Vaticanului La Civilta Cattolica , dupa acest consiliu au abandonat biserica pentru a se casatori aproape 60.000 de preoti.

Se pare , totusi, ca multi barbati se simt stapaniti de ambele chemari - preotia si casatoria - si se lupta cu rigidele reguli catolice.Una din femeile semnatare ale scrisorii deschise confirma ca "una din cele mai mai frecvente declaratii facute de preoti "tovaraselor" lor rezuma totul in cateva cuvinte : 'am nevoie de tine pentru a fi cine sunt cu adevarat ' , adica un preot".

Noile insarcinari date lui Calegari confirma , conform scrisorii, o reactie tipica a bisericii , de rasplatire a preotilor care renunta la relatiile lor de dragoste .

O femeie din Toscana , avocata in varsta de 40 de ani , declara ca preotul cu care era intr-o relatie de iubire "era , foarte critic la adresa constrangerilor bisericii si a celibatului fortat " , dar atitudinea lui s-a schimbat atunci cand un nou episcop i-a oferit o oportunitate in cariera bisericeasca.Acest lucru nu l-a facut insa sa puna capat intalnirilor cu partenera sa :" Eu compensam lipsurile lui afective .Nu mai avea nici un fel de indoieli sau vreo drama interioara. Atata timp cat era sigur ca eram acolo pentru el , totul era OK din punctul lui de vedere."

Antonella marturiseste ca nici ea nu i-a cerut iubitului ei sa renunte la vocatia religioasa. Calegari intrase in seminar la 12 ani si "nu se putea impaca cu ideea de a parasi preotia".Aceasta ar fi insemnat sa renunte la intreaga sa viata."El nu putea sa dea deoparte statutul si privilegiul de a fi preot , nu voia sa admita ca este doar un simplu barbat".
Parasirea preotiei ar fi insemnat "confruntarea cu viata reala " pentru intaia oara , necesitatea de a-si gasi o slujba sau de a plati o chirie.
La mijloc nu era insa numai aspectul material.Antonnela isi aduce aminte ca iubitul ei primea scrisori elogioase de la prietenii de acasa si era admirat de toata familia lui."I se spune adesea ca isi dedicase viata unui tel superior , care era mai presus de orice".Abandonarea celibatului ar fi reprezentat "coborarea de piedestalul pe care se catarase".
Odata cu "egosimul si lasitatea" lui Calegari , Antonella ii blameaza si pe superiorii lui pentru "ipocrizie".Singura lor preocupare era sa il protejeze fata de ea :"Ar fi trebuit sa-i luam ca modele ale dragostei si infratirii , dar ei faceau exact contrariul.Erau socati de faptul ca un preot s-ar putea indragosti, si , in acest fel , a-i trada pe ei".
Calegari este de o opinie contrara , declarand ca celibatul sau este puternic."Schimbarea regulilor bisericii nu ar fi o solutie" , adauga el ."Am studiat in Roma alaturi de preoti din bisericile catolice rasaritene , care au permisiunea de a se casatori , si ei au probleme mult mai grave.Am facut o greseala , s-a intamplat pur si simplu , dar nu am fost insufletit de sentimente puternice".

Celibatul obligatoriu , potrivit semnatarelor scrisorii , este "o lege umana" , care constrasteaza violent cu experienta de zi cu zi a preotilor , chiar daca biserica o prezinta drept "vointa a Domnului".Consecintele unor astfel de relatii de iubire se sfarsesc in jena si rusine. "De ce ", il intreaba femeile pe papa , " toata aceasta distrugere in numele dragostei ?".


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


„Cantarea cantarilor” sau mesajul dragostei adevarate
Iubitul meu este preot | Lupta preotilor cu celibatul Iubitul meu este preot  |   Lupta preotilor cu celibatul Reviewed by Diana Popescu on mai 28, 2010 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.