Spune-mi cine esti , ca sa iti spun cine iti sunt prietenii

"Spune-mi cu cine esti prieten , ca sa-ti spun cine esti ." Un vechi proverb care , in prezent, pare a se reformula astfel : "Spune-mi cine esti , ca sa iti spun cine iti sunt prietenii".

Ai tendinta de a fi obez ? Invinovateste-ti prietenii !

Cam asa suna concluzia unor cercetatori americani despre efectul contagios al obezitatii , care se poate raspandi pana la gradul al treilea de relationare.Cu alte cuvinte , daca prietenul prietenului tau castiga in greutate se maresc sansele sa ajungi si tu obez , riscul fiind si mai mare atunci cand chiar prietenul tau are tendinta de a pune pe el prea multe kilograme.

Aceasta a fost concluzia unui studiu realizat acum 3 ani de cercetatorii Nicholas Christakis de la Universitatea din California si profesorul James Fowler , care au publicat recent o carte ce extinde subiectul , carte purtand numele "Puterea surprinzatoare a retelelor noastre sociale si cum ne modeleaza acestea vietile" .In acest studiu , cei doi au demonstrat ca cercul nostru social ne influenteaza major aproape toate aspectele vietii noastre : optiunea de vot , casatoria , divortul , copiii , cresterea in greutate , donarea de bani , depresiile , fericirea , violenta sau singuratatea.

Cei doi considera ca cunoasterea sau constientizarea unor astfel de lucruri ne poate ajuta sa de modelam destinul .Iata numai cateva domenii in care prietenia isi pune nemijlocit pecetea asupra vietii noastre ...

Prietenul cu multi prieteni

Oamenii care sunt "centre" ale retelelor lor sociale nu numai ca au multi prieteni, dar si prietenii lui se pot lauda cu numerosi amici.Cu cat detii o pozitie mai influenta intr-un grup sau o colectivitate cu atat mai mult ii poti influenta pe cei din jur asupra unor idei , tendinte sau obiceiuri.Asadar un "centru" social poate raspandi cu usurinta o "gripa porcina" spirituala sau poate fi o sursa de emanatie a fericirii sau , de ce nu , a banilor.Atentie la prietenii de azi sau de maine !

Pierderea in greutate / slabitul

Cum apare infectia cu obezitate ? Una din cai este imitatia.Scanarile creierului au demonstrat ca atunci cand vezi pe cineva mancand sau alergand , neuronii din mintea ta se poarta ca si cum tu ai manca sau ai alerga, de aici aparand indemnul subconstient de a face acelasi lucru.In cadrul unor experimente , s-a putut constata ca persoanele asezate la o masa langa "mancaciosi" se hraneau mai mult , fata de cei alaturati unor oameni fara mare pofta de mancare.
Un alt rol este jucat de normele sociale.Daca prietenul tau ia in greutate , vei fi mai putin motivat sa te duci la sala de gimnastica intrucat amicul ti-a aratat ca obezitatea nu este chiar sfarsitul lumii.El este acum ceva mai gras dar ramane aceeasi persoana pe care o cunosti si o indragesti.
Din fericire, acest mecanism poate fi inversat , daca cei apropiati se decid sa apeleze la o dieta .In cazul in care observi ca acul indicator al cantarului depaseste o anumita limita , ai putea sa iti convingi prietenii sa se dedice alaturi de tine unor activitati fizice regulate sau ai putea tine mai mult contactul cu amici pasionati de practicarea sportului.

Vrei sa fumezi ? Imprieteneste-te cu un fumator !

Renuntarea la fumat intr-o colectivitate se raspandeste la fel ca si fitele unei noi mode printre pitipoance.Oricum normele europene , de interzicere a fumatului in locurile publice sau pretul din ce in ce mai piparat al tigarilor a inceput sa combata si la noi acest obicei vicios.In acest fel , s-a micsorat si influenta fumatorilor asupra celor din jur.
Daca esti , totusi, fumator, ar fi demn de retinut ca daca te lasi de tigari , prietenii tai ar putea fi inclinati sa faca acelasi lucru.

Eu cu cine votez ?

Daca esti cumva un fan , sa zicem , al PDL-istilor ( greu de crezut in zilele noastre !) , orientarea ta politica poate determina , potrivit studiilor , ca 15 % dintre prietenii tai apropiati sa il voteze pe Boc si compania.
Oamenii au tendinta de a avea aceleasi optiuni politice ca si cei apropiati lor.Daca crezi cu adevarat si ai dovezi clare ca o anumita orientare politica poate aduce reale servicii populatiei , ar fi pacat sa nu iti afirmi convingerile , crescand astfel sansele de a castiga "echipa" pe care o preferi.

Sprijinul celor defavorizati

In caz ca esti insufletit de porniri umanitare sau spirituale si ai ce impartasi , ai putea darui celorlalti ceva din timpul si cunoasterea ta.Potrivit lui Christakis si Fowler , prin intermediul relationarii sociale , cel fericit poate ajunge si mai fericit , cel bogat mult mai bogat , cel sarac si mai sarac.Acest lucru sugereaza ca in loc sa luam in considerare diferentele intre veniturile oamenilor, putem acorda atentie in primul rand inegalitatilor existente intre diferite retele sociale.Un fapt bine stiut : oamenii care au prieteni la fel de saraci sau needucati ca si ei , au mai mult de luptat pentru a reusi in viata decat , sa spunem , copilul unui senator.
O cale prin care s-ar putea nivela cat de cat aceste inegalitati ar fi sprijinul acordat unor persoane din medii relationale sau sociale dezavantajate.

Cauta-ti prieteni fericiti !

Un studiu luat in considerare de Christakis si Fowler arata ca daca ai un prieten apropiat fericit , sansele tale de a te indrepta catre fericire cresc cu 15 %.In caz ca acel amic locuieste la mai putin de un kilometru de tine , barometrul fericirii tale s-ar putea ridica chiar la 25 %.Fiecare persoana din cercul tau social iti daruiaste , se pare , 9 % din fericirea sa , sau 7 % din nefericire.

Ei bine , aceasta aritmetica a sufletului ma consterneaza , asa ca inchei aici acest articol , nu inainte de a va indemna sa reconsiderati valoarea prieteniei.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Prietenia in citate, aforisme , maxime

Inelul prieteniei si inelul Claddagh
Spune-mi cine esti , ca sa iti spun cine iti sunt prietenii Spune-mi cine esti , ca sa iti spun  cine iti sunt prietenii Reviewed by Diana Popescu on mai 30, 2010 Rating: 5

4 comentarii:

  1. Guvernul da dovada de multa maturitate asumandu-si aceste masuri si nu cred ca unele ironii din articol isi au rostul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, sunt de acord că există o influenţare reciprocă în cadrul unui grup, indiferent dacă eşti membru sau conducător. Chastia cu obezitatea constată de americani mă lasă rece pt. că ăştia nu ştiu ce studii să mai facă din cauză că TOŢI sunt obezi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu a fost deloc o ironie ci o constatare obiectiva.Masurile bune / rele ( no commnent) ale lui Boc nu ii aduc deloc dragostea romanilor.Prim ministrulnu are deloc nevoie de o oglinda magica pentru a intreba : "Oglinda , oglinjoara / Mai sunt cel mai popular din tara ?"

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Cristina: Wow! Ce dură eşti! Zău? De ce nu o fi dat dovadă de maturitatea asta de la început? De ce au minţit în campanie şi mint şi acum? Sunt atât de încântat de comentariul tău încât te rog, dar te rog insistent, să-mi dai şi mie o mostră, una singură de măsură economică de revenire. Şi să nu mi-o spui pe aia că după diminuarea salariilor vor veni trimiterile în şomaj... Te iei ca o pedelistă cu creierul spălat de autoare pt. că articolul e un banal articol de blog.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.