Stranutul in superstii , legende si credinte

Hapciu ! Scuzati - ma , tocmai am stranutat ! Un fapt banal , provocat , de obicei, de o alergie , de cateva particule straine strecurate in nas ori o prevestire a unei raceli abia contractate.Stranuturile nu sunt , totusi, asa de comune cum ne-am putea imagina , ele fiind asociate cu o multime de superstitii , credinte si legende din intreaga lume .

In timpuri stravechi , se credea ca inima unui om inceteaza sa bata in momentul in care stranuta.De aici , probabil si urarea adresata uneori "stranutatorului " : "Sa traiesti !".

Pe de alta parte , daca reuseai sa supravietuiesti unui stranut , inseamna ca cineva te-a binecuvantat sau a vegheat asupra ta.Potrivit superstitiei , in timpul unui stranut sufletul parasea trupul si dadea nastere unui gol in care se putea furisa diavolul.Tocmai de aceea , in unele traditii populare europene , exista obiceiul de se spune cuiva care stranuta "Domnul sa te apere / binecuvanteze" ( in engleza , “God bless you”) , in asa fel incat sa fie izgoniti demonii sau spiritele rele.Aceeasi urare pare a fi legata si de superstitia stranutului ca o cauza a incetarii respiratiei unei persoane.

Daca tot ai scapat de pericolul de moarte al unui stranut , de ce sa nu sarbatoresti faptul ca esti in viata ? De unde si formularea romaneasca "Chef" sau "Faci chef" .

In timpul marilor epidemii de ciuma , stranutatul reprezenta un semn al infectarii si , drept urmare , a unei morti aproape sigure.Prin binecuvantarea cuiva care stranutase , acea persoana putea fi aparata de pericolul iminent al ciumei.

Credeati ca punerea mainii la gura in timpul unui stranut este doar un gest elementar de decenta , prin care ii protejezi pe cei din jur de eventualele tale efluvii pulverizate ? Ei bine , va inselati.Potrivit unei credinte , in acest fel poti evita ca sufletul sa iti evadeze prin gura deschisa !

De vreme ce stranutul era un simptom al bolii , urarea romaneasca "Sanatate !" a venit de la sine .Germanii folosesc aceeasi adresare , zicand “Gesundheit” dupa un stranut.

In Asia de Est , stranutul este un semn ca se discuta sau se barfeste despre tine , de catre cineva aflat intr-un colt indepartat al lumii.De asemeni, numarul de stranuturi succesive are semnificatii particulare : un singur stranut inseamna ca se vorbeste de bine despre tine ; doua stranuturi reprezinta un semn al unor discutii critice sau rauvoitoare la adresa ta.

Pentru francezi , stranutul este un semn bun , astfel incat este urmat de urarea "Sa ti se adevereasca visele" .Un acces de mai multe stranuturi prevesteste pentru olandezi o urmatoare zi insorita.


In partea de nord a Indiei , stranutatul inainte de a iesi din casa sau la inceputul unei noi sarcini sau calatorii este un semn de ghinion.In vestul Indiei, stranutul inseamna ca cineva se gandeste la tine. Femeile maritate ,atunci cand stranuta , sunt sigure ca soacrei ii trece prin minte ceva despre ele .

Un cantecel popular englezesc , rezuma cateva credinte despre stranut in felul urmator :

Sneeze on a Mondey , sneeze for danger ;
Sneeze on a Tuesday , kiss a stranger ;
Sneeze on a Wednesday , sneeze for a letter ;
Sneeze on a Thursday , something better ;
Sneeze on a Friday , sneeze for a sorrow ;
Sneeze on a Saturday , see yout sweetheart tomorrow .
Sneeze on a Sunday , and the devil will
have domination over you all week.

Fara a mai cauta rime , precum in poezia engleza , traducerea ar suna cam asa :

Luni un stranut , un stranut de pericol ;
Marti un stranut , vei saruta un strain ;
Miercuri un sarut , un semn de scrisoare ;
Joi un stranut , ceva va merge bine ;
Vineri un stranut , un stranut de suparare ;
Sambata un stranut , iti vei vedea iubitul / iubita maine.
Duminica un stranut si diavolul
te va stapani toata saptamana.

In Rusia , daca cineva este pe punctul de a stranuta dar nu reuseste sa o faca , inseamna ca cineva apropiat tanjeste dupa dragostea lui..

In culturile islamice , cand cineva stranuta , el spune "Laudat fie Alah ", iar cel de langa el ii raspunde " "Alah sa aiba mila de tine" sau "Alah sa te calauzeasca si sa te inzdraveneasca".


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Oglinda in credinte , legende , superstitii si magie

Superstitii si credinte turcesti

Semnificatia semnelor din nastere - Superstitii si legende

Dictionar de vrajitorie / magie (Wicca) de la A la Z
Stranutul in superstii , legende si credinte Stranutul in superstii , legende si credinte Reviewed by Diana Popescu on mai 19, 2010 Rating: 5

3 comentarii:

  1. eu am stranutat asa de mult pina cind am paralizat iar acum nu pot minca cu dreapta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Diana,
    te citesc frecvent, revin de fiecare data curioasa sa vad ce ai mai descoperit. Am o intrebare legata de stranut.Ai auzit despre acel "orar" al timpului cand se intampla stranutul?In liceu am primit o foaie de hartie pe care scria asa: semnificatia stranutului in functie de ora la care se intampla. Am pierdut foaia dar pot sa spun ca era ceva de speriat acuratetea cu care prevestea ce anume va aduce stranutul care s-a intamplat la ora x sau y. Mi-ar placea sa-l pot citi aici pe blogul tau in cazul in care il vei gasi si vei dori sa-l impartasesti cu noi. Mersi si bafta,
    Diana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, am auzit despre aceste liste si cred ca stiu cum/unde sa le gasesc. Voi scrie despre acest lucru probabil chiar astazi. Multa bafta si tie.

      Ștergere

Un produs Blogger.