Frica de vineri 13, superstitie si fobie

Daca iti este teama sa treci pe sub o scara sau superstitiile despre vineri 13 te fac sa te porti cu o extrema precautie intr-o astfel de zi, poti fi diagnosticat ca avand o reala tulburare psihologica!
Frica excesiva fata de ziua de 13 care pica intr-o zi de vineri nu numai ca este recunoscuta de catre psihiatri, dar a primit si un nume de specialitate : "frigatriscaidecafobie" ( un cuvant pe care l-am derivat din termenul englezesc de " friggatriskaidekaphobia").

13 vineri
Vineri 13
Daca inteleapta noastra conducere de partid si de stat, gata de a elimina orice pierderi din bugetul de criza, nu a luat pana acum in calcul frigatriscaidecafobia ca o sursa periculoasa de risipa a banilor publici si de scadere a productivitatii, nu este si cazul Statelor Unite ale Americii.
Potrivit Centrului de management al stresului si Institutului de fobie din Carolina de Nord, aceasta "maladie" ii costa pe americani 800 de milioane de dolari, bani corespunzatori sustragerilor de la munca asociate cu ziua de vineri 13.
Multi oameni sunt prea panicati de o astfel de zi pentru a mai iesi din casa, asa ca nu se mai duc la serviciu si nu mai ies afara pentru a face cumparaturi. Mai mult decat atat, multe persoane nu se mai simt indemnate sa plece in calatorii, fapt ce aduce companiilor de transport aerian pierderi de milioane de dolari.

Conform specialistilor in psihiatrie, o fobie este o frica excesiva fata de o persoana, un loc, sau un lucru, care nu are un fundament real. Teama patologica fata de ziua de vineri 13 este una din aceste fobii, o tulburare estimata a afecta circa 25 de milioane de americani.
Unii cercetatori care au studiat frigatriscaidecafobia au concluzionat ca riscurile de accidente in ziua de vineri 13 nu este mai mare decat in alte zile ale anului. Mai mult decat atat, s-a constatat ca intr-o astfel de zi "fatidica" au loc mai putine accidente si incendii intrucat oamenii sunt mult mai precauti decat de obicei.
Alte studii par sa dea dreptate superstitiei. O cercetare initiata de Jurnalului medical britanic (The British Medical Journal) a descoperit ca spitalizarile datorate accidentelor de circulatie sunt cu 53 % mai mari intr-o zi de vineri 13 fata de una de vineri 6. Se pare, totusi, ca daca oamenii ajung sa creada ca li se va intampla ceva rau pe data de 13 dintr-o vineri ei isi maresc sansele de a avea un accident cu 52 %.




Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Oglinda in legende , credinte , superstitii si magie

Mancarimile de pe corp - Superstitii si credinte

Stranutul in superstii , legende si credinte
Frica de vineri 13, superstitie si fobie Frica de vineri 13, superstitie si fobie Reviewed by Diana Popescu on august 13, 2010 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.