Povestea despre Adam si Eva in varianta vedica

Stii , desigur , ca potrivit Bibliei , cea dintai femeie din lume , Eva , a fost initiatoarea pacatului originar. Fara dorinta ei navalnica de a-si satisface poftele si indrazneala de a rupe un rod din pomul aflat in mijlocul raiului , nu ar fi ajuns nici saracul Adam sa guste din fructul oprit.

In Upanisade exista un pasaj asemanator , dar purtand un cu totul alt inteles.Potrivit unor interpreti , povestea din Upanisade a stat de fapt la originea legendei din Biblie , ea pierzandu-si semnificatia originara in textul crestin.

Mitul din Upanisade relateaza despre 2 pasari aflate pe aceeasi ramura a unui copac “pipalla” .Una dintre ele se infrupta din fructul copacului, iar cealalta se multumeste sa isi priveasca tovarasa. In credinta hinduista , copacul “pippala” reprezinta corpul , cea dintai pasare semnifica fiinta care se vede pe sine drept “jivatman” sau sinele individual , iar fructul pe care il mananca simbolizeaza placerea simturilor. In unul si acelasi corp ( reprezentat de copac) se afla si cea de-a doua pasare , intruchipand pe “Paramatman” , sprijinul tuturor fiintelor, care nu cunoaste placerea senzitiva. Intrucat nu gusta din fruct , el nu trece prin aceeasi experienta ca si “jivatman”.

Upanisadele descriu intr-o maniera foarte poetica frumusetea celor 2 pasari simbolizand sinele individual sau “jiva” si realitatea suprema sau “atman”. Conform interpretilor textelor vedice , numele de “jiva” s-a transformat in ebraica in “Eva” , iar cel de “atman” in “Adam”. In acelasi fel , arborele “pippala” a devenit “marul” din Biblie , arborele cunoasterii corespunzand copacului "bodhi-vrksa" (“bodha” = cunoastere). Potrivit legendei , Buddha a ajuns la iluminare stand sub un arbore “bodhi”.

Daca in conceptia vedica te inalti la ceruri prin Atman , in credinta crestina esti alungat din ceruri din cauza lui Adam.

Copyright © godessdiana88@yahoo.com . 2010

Articole asemanatoare din blogul "Diana , zeita dorintelor tale secrete" :


Feng Shui - Cele 8 simboluri buddhiste ale norocului

Simbolurile Zen – Semnificatii si traditii

Esenta Buddhismului
Povestea despre Adam si Eva in varianta vedica Povestea despre Adam si Eva in varianta vedica Reviewed by Diana Popescu on august 08, 2010 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Cum atragem atenţia românilor la un text păgân? Spunem că povestea din Biblie a fost preluată de la păgâni dar şi-a pierdut esenţa ( adică la păgâni e adevărul pe când în creştinism sunt doar lucruri superficiale ). Şi din păcate azi oamenii nu îşi dau seama cu cât e mai adânc creştinismul autentic ( care e doar Ortodoxia trăită ) decât orice fel de credinţă păgână.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dupa cum am precizat in articolul meu , povestea vedica este doar una asemanatoare cu cea din Biblie si doau unii comentatori o vad ca fiind la originea celei din Biblie .Nu am spus nicaieri ca mitul din Biblie si-ar fi pierdut esenta. In conceptia dumitale , ar trebui sa pastram numai Biblia in biblioteca si sa ardem toate celelalte carti asa-zis pagane. Intoarce-te , nene , in timp, pe vremea inchizitiei , si lasa-ne sa ne bucuram de viata.

    RăspundețiȘtergere
  3. ce ne-am face daca nu ar exista femeile? :-?

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.