De cate feluri este dragostea ?

Eschimosii folosesc probabil peste 50 de cuvinte prin care definesc zapada. Un singur cuvant nu ar avea cum sa le ajunga pentru a putea descrie diversele forme si manifestari ale acestui element mai mult decat vital pentru ei.Desi suntem in posesia a diferiti termeni de descriere a dragostei , ei nu pot acoperi multitudinea de aspecte ale acestui sentiment iubit si urat deopotriva.

Dragostea oarba

Aceasta apare atunci cand ne indragostim , in stadiul de inceput al unei iubiri , cand toata lumea , si mai ales fiinta ravnita , este inconjurata de o aura roza si idealizata. In aceasta etapa , iubitul / iubita nu are nici un defect , nici o pata , si ajunge sa fie divinizat(a) asemeni unei fiinte perfecte … “Si vom trai fericiti pana la adanci batraneti “… In acest fel , nu facem decat sa negam sau idealizam , trecand cu vederea nenumarate lucruri evidente care ne inconjoara.Dragostea oarba nu are cum sa dureze multa vreme, desi unii oameni se incapataneaza sa ramana ancorati in ea pentru o mai mare perioada de timp, fara a-si da seama ca acest sentiment este , intr-un fel sau altul, sortit pieirii, intrucat este fundamentat pe iluzie si amagire.

Dragostea “obisnuita”

Este o dragoste conditionata , bazata pe cerere si oferta : “te voi iubi (in continuare) numai daca vei face asta , vei actiona in felul acesta , sau te vei purta in asa fel incat sa nu imi inseli asteptarile”.Multi dintre noi primesc aceasta dragoste conditionata inca din copilarie.Unii dintre noi ajung , din aceasta cauza , sa isi ascunda simtamintele, ura sau iubirea , sexualitatea , lacrimile si punctele vulnerabile , pentru ca acestea nu sunt acceptate de catre parinti sau societate.Asa putem ajunge la performanta de a nega niste aspecte esentiale ale sinelui nostru doar pentru a primi mai multe sarutari sau imbratisari.In acest fel , ajungem sa nu ne acceptam asa cum suntem inca din perioada copilariei .Dragostea conditionata este raspandita insa, in zilele noastre , in majoritatea relatiilor dintre barbati si femei.Nu mai putem continua sa iubim pe cineva daca se comporta intr-n anume mod, nu mai putem fi iubiti daca cuiva ii displace un anumit aspect al personalitatii noastre si ne conditioneaza dragostea de renuntarea la un fel de a fi propriu noua.”Daca nu faci asa cum iti spun , ma voi desparti de tine.Nu pot sa te iubesc daca ma minti , ma inseli , ma urasti , nu imi tratezi familia cum se cuvine , nu esti de acord cu mine in orice privinta , etc. Dar , daca esti un catelus cuminte si sari prin toate cercurile de pe arena mea de circ , te voi iubi (conditionat, desigur ).”Dragostea conditionata provoaca adesea aparitia in copilarie a unor traume care au nevoie de mult timp si atentie pentru a fi vindecate la maturitate.

Dragostea implinita / matura

Inseamna sa tii la celalalt si sa il accepti asa cum este. Acest tip de dragoste presupune luarea unei decizii. Trebuie sa iei hotararea de a-ti accepta total partenerul , fara nici un fel de rezerva si cu ochii deschisi. Greselile sau defectele celuilalt sunt vazute , constientizate si acceptate.Daca te implici intr-o astfel de iubire , exista un citat din romanul “Love Story” , de Erich Seagal, care ar putea sa iti devina o adevarata o deviza in viata :”Dragostea inseamna sa nu spui niciodata imi pare rau”.Multi dintre noi ajung sa traiasca o astfel de iubire numai fata de copii sau chiar animalele de companie. O implicare activa si realista este esentiala in ducerea mai departe a unei relatii , iar absenta ei este adesea resimtita ca lipsa de afectiune.Adeseori , in tipul de cultura in care crestem si ne dezvoltam , trecem prin experienta fizica si / sau emotionala a absentei tatalui , care poate ca ne-a iubit ( ne iubeste) , dar din partea caruia nu am simtit cu adevarat dragostea pe care ne-am dorit-o.

In lipsa dragostei

Exista unii dintre noi care , pur si simplu, nu-si pot aduce in suflet sentimentul de iubire pentru ceilalti.De cele mai multe ori, lucrul asta se datoreaza unor traume din copilarie. Astfel de oameni , mai mult barbati decat femei , au parte de o reala suferinta (adeseori ascunsa) si isi manifesta trauma prin evitarea unor relatii stranse sau prin incapacitatea de a pronunta cuvintele “Te iubesc”.Vindecarea acestei afectiuni nu poate avea loc decat prin dragoste, prin orientarea catre iubire , un lucru extrem de dificil , care presupune mult timp sau chiar terapie psihologica.
Exista si mai multi oameni care nu se simt iubiti , incapabili sa vibreze la dragostea care se indreapta catre ei .Refugiati in singuratate si sarcasm, astfel de persoane trebuie , ca un prim pas, sa ia hotararea de a dori sa fie capabili sa primeasca dragostea.

“Te iubesc”

Multi dintre noi au mari probleme in a pronunta cu voce tare aceste doua cuvinte.Cei deveniti “duri” in copilarie sau in contactul nefericit cu viata sunt de multe ori incapabili sa spuna “Te iubesc”.Unii oameni aseaza o bariera intre ei insisi si aceste cuvinte , o bariera de genul : “Nu pot spune “Te iubesc” pana cand nu ma conving ca am intalnit sufletul meu pereche”.In acest fel , ei evita in a constientiza ca au o problema. Dificultatea de a rosti cuvintele “Te iubesc” , sau de face ca aceasta declaratie sa poarte o tonalitate de autenticitate , este de asemeni raspandita , ea fiind uneori un prilej de dezorientare afectiva a copiilor.De exemplu, un copil isi poate da seama ca tatalui sau alcoolic nu prea ii pasa de el , dar efuziunea clocotitoare a unei mame, caracterizata de mii de cuvinte presupus dragastoase , poate crea o stare confuzie intr-o minte frageda.
Capacitatea de a spune “Te iubesc” pe un ton care sa iti exprime realmente sentimentele este esentiala.De fapt, putinta de a rosti in mod potrivit aceste cuvinte intr-un context nesexual fata de femei , barbati sau copii reprezinta un indicator pozitiv al sanatatii emotionale .

De cate feluri este dragostea ? Poate ca ati intalnit si alte moduri in care acest sentiment se manifesta sau este refuzat … Astept comentariile voastre ...



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Secretele seductiei femeii.Limbajul nonverbal

Semnele dragostei | Cum stii ca cineva este indragostit ?

Limbajul si seductia ochilor.Cum sa seduci prin privire
De cate feluri este dragostea ? De cate feluri este dragostea ? Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 04, 2010 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Si mie imi pica greu sa zic Te iubesc. Rationamentul este clar. Asta nu inseamna totusi ca nu tin la anumite persoane. Manifestari se incadreaza i9n ceea ce ai scris aici. Intrebarea este: iubim ori nu?

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.