Muzica preferata , un indiciu al personalitatii

Muzica transforma sau reverbereaza in sunet simtamintele si senzatiile sufletesti cele mai profunde. Din aceasta perspectiva , ea poate ingloba experienta , gandirea si sensibilitatea noastra. Muzica care ne place ne sugereaza ca am putea fi suflete pereche sau foarte asemanatori cu oamenii care au compus-o. In acest context , nu ne reflecta oare arta muzelor adevaratul nostru eu , asa cum este el definit de psihologie ?

Potrivit unui recent studiu condus de profesorul Adrian North de la Universitatea Heriot-Watt din Scotia , muzica pe care o asculti poate spune foarte multe despre personalitatea ta. Cercetarea in care au fost implicati peste 36.000 de oameni din intreaga lume , a urmarit stabilirea unor conexiuni intre gustul muzical si trasaturile dominante ale personalitatii.

"Unul din cele mai surprinzatoare lucruri iesite la iveala a fost asemanarea dintre fanii muzicii clasice si cei impatimiti de heavy metal" , a declarat profesorul North.Totodata studiul a concluzionat ca timiditatea este o caracteristica comuna a iubitorilor muzicii clasice , in timp ce pasionatii muzicii heavy metal par a fi mai binevoitori sau amabili si tind a se simti mai bine in pielea lor. North a conchis : " In general , oamenii au stereotipul conform caruia fanii heavy metal ar fi deprimati pana in pragul sinuciderii si ar reprezenta un pericol atat pentru ei insusi cat si fata de societate." Indragostitii de jazz sunt , indeobste, persoane foarte creative , in vreme ce ascultatorii de muzica country pot fi adesea definiti drept sarguinciosi si responsabili.

Intr-un interviu acordat postului BBC , North a afirmat ca gusturile muzicale comune dau nastere la asemanari si trasaturi comune printre oameni , indiferent de nationalitate sau de zona geografica. Potrivit profesorului : " fanii heavy metal din Scandinavia , de exemplu , au mult mai multe lucruri in comun cu pasionatii de heavy metal din Brazilia decat cu iubitorii de muzica clasica sau alte genuri muzicale chiar din Scandinavia."

Iata lista completa cuprinzand tipurile muzicale si trasaturile de personalitate asociate acestora conform studiului Universitatii Heriot-Watt ...

- Blues : respect fata de sine insusi , creativitate , sociabilitate , amabilitate si armonie cu propria fiinta.

- Jazz : respect fata de sine insusi , creativitate , sociabilitate , amabilitate si armonie cu propria fiinta.

- Muzica clasica : respect fata de sine insusi , creativitate , introvertire si armonie cu propria fiinta.

- Rap : respect fata de sine insusi , sociabilitate.

- Opera : respect fata de sine insusi , creativitate , amabilitate.

- Muzica country (populara) : sarguinta , capacitate de efort , sociabilitate.

- Reggae : respect fata de sine insusi , creativitate , lipsa de sarguinta , sociabilitate, amabilitate si armonie cu propria fiinta.

- Dance : creativitate, sociabilitate , lipsa de amabilitate.

- Indie : mic respect fata de sine insusi , lipsa de sarguinta si de amabilitate.

- Bollywood : creativitate, sociabilitate.

- Rock / heavy metal : mic respect fata de sine insusi , creativitate , lipsa de sarguinta , amabilitate si armonie cu propria fiinta.

- Chart pop : incredere in sine insusi , lipsa de creativitate , sarguinta , sociabilitate, amabilitate , dizarmonie cu propria fiinta.

- Soul : incredere in sine insusi , creativitate , sociabilitate , amabilitate, armonie cu propria fiinta.

Cred ca nu am gresit atunci cand am asimilat muzica country cu cea populara , dar am un mare dubiu asupra unui gen muzical care nu a fost inclus in studiu ... Desigur, este vorba despre manele ! Am fost tentata sa identific maneaua cu muzica gen Bollywwod, dar am avut cateva retineri ... Poate imi dati o mana de ajutor si imi sugerati ce fel de personalitate au amatorii de manele ...



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Semnatura iti dezvaluie personalitatea

Personalitatea si temperamentul uman
Muzica preferata , un indiciu al personalitatii Muzica preferata , un indiciu al personalitatii Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 24, 2010 Rating: 5

13 comentarii:

  1. studiu foarte superficial/slabut: adica din 36 de mii de oameni nimeni nu asculta macar unul din stilurile incluse in New Age sau Electronic? ciudat insa ca la concertele cu Enya, Yanni, Vangelis, Mike Oldfield (ca sa dau doar cateva exemple) se vand foarte rapid toate biletele. ok stim ca englezii "civilizati" nu aud muzica ascultata de vecini (ex. Clannad) si ca au alte metode de a "interactiona" cu ei ... da' totusi: "Sarah Brightman was born near London, England in 1960"!

    amatorii de manele si personalitate ... pai n-a lamurit asta mai demult Gustave le Bon?

    RăspundețiȘtergere
  2. :) ma incadrez la:
    Rock / heavy metal : mic respect fata de sine insusi , creativitate , lipsa de sarguinta , amabilitate si armonie cu propria fiinta.

    sweet! :))))

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie îmi plac reggae, latino şi rock clasic. Nu regăsesc latino în lista ta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Maneaua? Multa vreme am evitat sa compar manele cu hip-hopul din motive legate de faptul ca muzica hip-hop are radacini mult mai adinci decat maneaua. Ironia e ca maneaua a fost creata de tigani, ca sa fie ascultata de romani. Tiganii adevarati asculta muzica lautareasca, incomparabila cu manelele (muzica lautareasca are versuri consistente de exemplu). In muzica negrilor, as echivala muzica lautareasca cu genul blues/soul. In opinia mea, maneaua e totusi comparabila din anumite puncte de vedere cu hip-hopul: zona de bling-bling, superficialitate biatches, enemies, intelegi tu... Pe de alta parte hip-hop are si latura de "revolta" care la manele lipseste cu desavarsire. Povestile de viata din unele piese hip-hop nu prea au corespondent in manele. Pe de pe de alta parte, am cunoscut oameni cu presupus intelect ridicat (doctori, avocati etc) care sunt fani manele. Maneaua reprezinta pur si simplu incultura muzicala in opinia mea - nu putem fi toti super asi in ceea ce priveste muzica.
    Si apropo de comentariul lui INTJ: da, studiu e incomplet/partial/superficial, dar in acest moment toate stilurile se intrepatrund atit de mult (in muzica, arhitectura, design de toate felurile etc) incat mi se pare aproape imposibil sa mai categorisesti oameni dupa genul muzical.

    RăspundețiȘtergere
  5. eu cred ca cei de la allmusic.com au nimerit-o cel mai bine: genres, styles, moods ... toate la plural. asemanator si oamenii ... daca ignoram timpul.

    RăspundețiȘtergere
  6. Manele = virus purtat de undele sonore..... care ataca creierul si da halucinatii de grandomanie. Se transmite prin telefoane mobile si discoteci de cartier....sau din gura in gura. Pacientii manifesta o crestere a valorii (in ochii lor..efect invers in ochii altora) .. o crestere a greutatii datorata a...urului fals de la gat....... hainele lor devin lucioase si albe cu inscriptii gen "harrison" sau "cortez" .... iar pantofii se lungesc inexplicabil.... (trebuie studiat fenomenul.)

    RăspundețiȘtergere
  7. Am si eu o curiozitate. nu m/ai lamurit. eu ascult foarte mult vocal trance, trance(electronica). vocal trance e muzica mea preferata. eu din ce categorie fac parte ?

    RăspundețiȘtergere
  8. As vrea sa va întreb dacă sunteți oameni cu un intelect mai bine pus la punct decât un manelist de ce va luați de cultura lor buna rea cum o fi nu prea sunt comentarii de la manelisti pentru iubitori de alte genuri in muzica mă refer.nu e clar ca grija voastra pentru barfa si pentru critici va face sa va luați de ei?pur si simplu nu i bagati in seama ca nici ei nu o sa va ceara ajutorul e greu sa intelegeti cred dar io nu sunt manelist si sunt acuzat in profesia care o fac ca nu mă pricep bine măcar la o maneA si nu mă revolt ...nu stiu dacă va pot convinge dar am incercat

    RăspundețiȘtergere
  9. @INTJ Ai dreptate, este cam muci studiul ăsta. Tocmai din cauza lui 'Mike Oldfield' am ajuns pe blogul ăsta!

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt de acord cu cei care au comentat mai sus vis-a-vis de muzica electronica. Cum Grig ajunge pe blog din cauza lui Mike Oldfield, eu am ajuns din cauza lui Jean Michel Jarre si a altora (Vangelis, Koto, Tangerine Dream ). Este o muzica (electronica) pe care am ascultat-o in tinerete la postul national de radio, in documentarele de la TVR (Teleenciclopedia) si pe care am indragit-o definitiv dupa 1989. Nu vreau sa fiu scartar, dar in anul 2013 au aparut (de altfel stiri pompoase la televiziune, radio si pe net) foarte multe rezultate ale unor studii efectuate de cercetatorii britanici care mi se par cei mai ocupati cercetatori din lume. Nu am nimic personal cu ei, o fi adevarat ce spun, dar eu am inceput sa ii tratez cu o tot mai mare detasare.
























    RăspundețiȘtergere
  11. Rock/Heavy si glam metal...Trupa mea preferata:BON JOVI.............

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt o persoana ciudata :)
    - Muzica clasica : respect fata de sine insusi , creativitate , introvertire si armonie cu propria fiinta.

    - Opera : respect fata de sine insusi , creativitate , amabilitate.

    - Dance : creativitate, sociabilitate , lipsa de amabilitate.

    - Rock / heavy metal : mic respect fata de sine insusi , creativitate , lipsa de sarguinta , amabilitate si armonie cu propria fiinta.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.