Legenda paianjenilor de Crăciun

Dacă ai fost fascinat, vreodată, de frumoasele ghirlande de Crăciun şi te-ai întrebat în ce fel au ajuns să împodobească brazii minunatei sărbători de iarnă, ar trebui să ştii că, potrivit unei vechi legende germane, ele au apărut în urmă unui miracol înfăptuit în noaptea din ajunul Crăciunului.

Se spune că, în urmă cu mult timp, o gospodină era ocupată până peste cap cu curăţenia şi pregătirea locuinţei pentru cea mai frumoasă noapte a anului, noaptea în care copilul Iisus sosea să îşi aşeze binecuvântarea asupra casei sale. Nici un fir de praf nu era trecut cu vederea!
Evitând să aibă de a face cu râvna neostoită a femeii, păianjenii şi-au părăsit colţul confortabil din tavan şi s-au refugiat în cel mai îndepărat cotlon al podului.
Odată cu lăsarea serii, ei s-au furişat înapoi, în sufrageria locuinţei şi, spre marea lor mirare, au descoperit un brad ornat mirific cu podoabele Crăciunului. Orbiţi de luminile strălucitoare din încăpere, păianjenii au vrut să vadă îndeaproape acea minunăţie, aşa că, s-au căţărat pe fiecare ramură şi crenguţă, admirând cu încântare toate micile obiecte vesel colorate, răspândite printre acele verzi şi înmiresmate. Din nefericire, ei şi-au lăsat însă urmele trecerii peste tot bradul, care a rămas acoperit cu o pânză diafană şi albicioasă.

Atunci când copilul Iisus a intrat în casă, pentru a o binecuvânta, a fost întristat de felul în care arată pomul de Crăciun. El îi iubea pe micuţii păianjeni, întrucât erau şi ei creaturi ale Domnului, dar nu putea să nu se gândească la dezamăgirea ce ar fi cuprins-o pe gospodina care muncise din greu şi împodobise bradul pentru a aduce bucurie copilașilor ei.
Aflat în fața acestei dileme, Iisus a descoperit o soluţie minunată. El a atins pânzele de păianjen, iar acestea s-au prefăcut pe dată în ghirlande strălucitoare, sclipind în dulci tonuri aurii şi argintii. La sosirea dimineţii, femeia, soţul şi copiii ei au rămas muţi de uimire în faţa priveliştii bradului învăluit de ghirlande sclipind magic, sub razele vesele ale soarelui.

Din acea zi, aceste ornamente încântătoare acoperă pomii de Crăciun din întreagă lume. Cei care ştiu această legendă le aduc mulţumiri micuţelor insecte aşezând la vedere sau la loc de cinste un păianjen auriu pe una din crengile bogate ale bradului.

Notă - Într-o altă versiune a poveştii, cel care a făptuit minunea transformării pânzelor de păianjeni în ghirlande este Weihnachtsmann, numit şi Tatăl Craciunlui sau Moş Crăciun.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Legenda bradului de Craciun

O legenda despre vasc

Simbolurile si semnificatiile Craciunului
Legenda paianjenilor de Crăciun Legenda paianjenilor de Crăciun Reviewed by Diana Popescu on decembrie 22, 2010 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.