Cuvintele bloggerilor le dezvaluie personalitatea

Felul in care ne alegem cuvintele in vorbire sau in scris ofera indicii pretioase despre personalitatea noastra. Spre exemplu , oamenii extrovertiti au tendinta de a folosi frecvent cuvinte precum "gura" , iar cei posedand o personalitate "deschisa" obisnuiesc adeseori sa utilizeze cuvinte ca "poezie" sau "univers".

Intr-unul din cele mai ample studii pe aceasta tema , Tal Yarkoni, , psiholog si specialist in neurostiinta la Universitatea Colorado din Boulder , a cercetat ce anume releva despre noi insine cuvintele pe care le scriem. Totodata , cercetarea acestuia a contrazis credinta comuna conform careia oamenii isi pot exprima personalitati diferite atunci cand sunt online fata de momentele cand sunt offline.

Cateva studii anterioare au reusit sa identifice o legatura semnificativa intre felul de folosire a limbii si personalitate , dar au utilizat doar parti de scriere sau vorbire de mica intindere , orientate mai curand catre un larg spectru al personalitatii. Yarkoni a venit cu o noutate absoluta si a depasit obstacolele anterioare , dedicandu-se cercetarii modului de folosire a limbajului de catre un mare numar de bloggeri. El a precizat : " Oamenii au fost interesati de personalitate si limbaj de foarte multa vreme , dar este foarte dificil sa gasesti pe cineva care sa se aseze la o masa si sa iti scrie 100.000 de cuvinte. Chestia draguta relativa la bloggeri este ca ei scriu o multime , adeseori de-a lungul unor mari perioade de timp".

Omul de stiinta a luat in vizor aproape 700 de bloggeri , care i-au pus la dispozitie peste 115.000 de cuvinte inglobate in texte , oferindu-si in acest fel "oportunitatea de a identifica nu numai efecte de ansamblu , lucru specific studiilor mai mici , ci si relationari mult mai subtile ... De exemplu , exista cuvinte specifice pe care oamenii cu diferite personalitati au tendinta de a le folosi in mai mare masura ? " Astfel , Yarkoni a reusit sa determine ca persoanele foarte neurotice nu numai ca sunt inclinate sa utilizeze multe cuvinte negative in general , ci a stabilit cu precizie adjective negative folosite de ei precum "teribil" , "mai rau / prost / slab " .


Cele cinci trasaturi principale ale personalitatii sunt deschiderea , constiinciozitatea (sau calitatea de a actiona in acord cu propria constiinta) , extrovertirea , agreabilitatea si neuroticismul (tendinta pregnanta de a trece prin stari emotionale negative).Primele cinci cele mai frecvente cuvinte specifice trasaturilor de personalitate de mai sus sunt :
- Persoanele neurotice : " teribil / ingrozitor (de) " , "dificil / dur" , "lenes / indolent" , "mai rau / prost / slab " si "deprimant".
- Extrovertitii : "bar" , altul / alta / altii / altele " , "bauturi" , "restaurant" , "dans".
- Oamenii cu o personalitate deschisa : "lume", "oameni" , "a /al / ai / ale" , "poet" , "arta".
- Persoanele cu personalitati agreabile : " minunat" , impreuna" , "vizita" , "dimineata" , "primavara".
- Oameni ghidati de constiinta : "terminat / finalizat / completat" , "aventura / experienta " , "prost / idiot / netot" , "plictisitor / plictisitoare" , "aventuri / experiente ".


Analiza lui Yarkoni a scos la iveala , de asemeni, corelatii neasteptate ce par a contrazice la prima vedere studiile anterioare. Astfel , Yarkoni a descoperit ca oamenii agreabile folosesc de multe ori cuvinte cu conotatie sexuala , lucru opus opiniei curente , care stabileste ca persoanele agreabile evita sa faca lucruri ce ar putea sa ii ofenseze pe ceilalti , cum ar fi utilizarea unui limbaj colorat cu termeni sexuali. De fapt, asa cum s-a dovedit ulterior, "cuvintele sexuale" sunt integrate in unele expresii verbale ce au darul de a reflecta fie afectiunea , fie sexul , iar oamenii agreabili au obisnuinta de a alege expresiile din prima categorie.


In acelasi timp, studiul lui Yarkoni dovedeste ca oamenii, contrar opiniei comune , nu se prezinta pe ei insisi intr-un mod idealizat atunci cand sunt online , ci isi mentin identitatile reale , ramanand la fel cum se vad ei sau sunt vazuti de catre ceilalti in societate. Omul de stiinta a explicat acest lucru astfel : " Daca esti sociabil si iti place sa ii cauti pe oameni atunci cand esti offline , probabil ca vei face acelasi lucru si online ... Daca te plangi intr-una atunci cand esti offline in preajma prietenilor, probabil ca te vei plange despre lucruri asemanatoare in cazurile cand esti online.Personalitatile noastre nu se schimba in mod dramatic doar pentru ca am deschis calculatoarele pe internet".


Sursa : artsciences.colorado.edu


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Limba in citate, aforisme, maxime

Limbajul nonverbal in lume - Diferente, gafe si confuzii

Indragostitii isi imita reciproc limbajul
Cuvintele bloggerilor le dezvaluie personalitatea Cuvintele  bloggerilor le dezvaluie personalitatea Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 12, 2011 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.