Paștele in Italia - Tradiții și obiceiuri

Dacă îți petreci Paștele în Italia, ai ocazia să te simți renăscut.
Bogăția de culori care te înconjoară, violetul închis, rozul luminos, albastrul deschis și galbenul strălucitor se aștern peste tot în jurul tău, mai ales in sudul țării.

De la florile puternic parfumate și până la soarele pătrunzător, întreaga natură din peninsulă, în această perioadă, pare a fi un mod prin care Domnul iti reaminteste despre Învierea Sa.

Traditii si obiceiuri de Paste in ItaliaSărbătoarea Paștelui, în Italia îți poate dărui o perspectivă cu totul nouă despre viață, chiar și atunci când ești pe stradă sau te așezi pe o bancă dintr-o "piazza", rezumându-te să privești în jurul tău: oamenii se miscă mai ușor, parcă plutind, eliberați de hainele groase din iarnă și însuflețiți de sfânta sărbătoare, iar vitrinele magazinelor sunt pline de ouă învelite în folii colorate și strălucitoare. Italienii par a fi mai prietenoși și mai deschiși decât în alte perioade ale anului, iar căldura lor sufletească este în măsură să te facă să-ți dorești să rămâi mai mult timp pe aceste meleaguri.

Sărbătoarea religioasa a Paștelui in Italia


Reînnoirea Paștelui începe să fie simțită odată cu "Domenica della Palme" | "Duminica palmierilor", așa cum este numită în Italia, Duminica Floriilor.Cu acest prilej, majoritatea italienilor se indreapta spre biserica pentru a participa la liturghie. Dupa ce primesc binecuvantarea preotului , ei obisnuiesc sa impleteasca frunze de palmier in forma de cruce sau in alte modele precum flori sau ghirlande , pe care le daruiesc prietenilor si membrilor familiei ca insemne de noroc.Cei mai credinciosi dintre italieni merg la biserica in fiecare zi dintre Dumica palmierilor si duminica de Pasti. In "Venerdi Santo" sau "vinerea sfanta" , multe orase gazduiesc parade prin care se reaminteste drumul patimilor lui Cristos catre locul sau de crucificare. In ajunul Pastelui , la miezul noptii, aproape intreaga suflare se aduna pentru a lua parte la una din cele mai lungi liturghii ale anului, asteptand invierea Domnului.
Bisericile, cel putin cele din sudul Italiei , sunt de obicei pline in dimineata de Pasti.Altarele sunt inundate de flori albe , "camicie" sau cale, garoafe si romanita.Dupa indelungata liturghie din noaptea anteriora , se celebreaza acum una mai scurta si mai incantatoare parca. "Messa corta, tavola lunga" , ori "Slujba scurta , masa lunga" , este motoul italian pentru Paste. In acest fel , se intelege ca dupa o saptama de post aspru si rugaciuni , urmeaza rasplata unui ospat imbelsugat impreuna cu prietenii.

Duminica de Pasti in Italia


Sarbatoarea "Pasqua" (Pastele) este cu atat mai frumoasa pe taramul italian cu cat poti sa o petreci dupa chipul si asemanarea ta. O zicala specifica italienilor este "Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi" , sau "Craciunul impreuna cu familia , Pastele alaturi de cine iti doresti" .Gratie acestei principiu, multi dintre italieni pleaca in vacanta cu ocazia sfintei saptamani , indreptandu-se catre munti ori plajele abia deschise .Locuri din zona sudica , precum Capri, Ischia si Sicilia , prilejuiesc un varf de sezon cu prilejul Pastilor.
Oriunde ajung italienii , primul lucru la care se gandesc este mancarea. Retele traditionale din miel , dar si iepure , alterneza cu ouale fierte , "antipasto" (incluzand carnati uscati si branza proaspata) si , desigur , pastele.Deserturile populare de Pasti cuprind "pastiera" , o placinta din grau , " migliaccio" , o prajitura cu spaghetti , si "colomba" , o prajitura in forma de porumbel cu glazura si migdale.

Ouale de pasti in Italia


Masa din duminica Pastelui nu se incheie cu una cu doua .Adeseori, copii recita poezii si spun povesti invatate la scoala. Desi in Italia nu exista obiceiul iepurasului de Pasti , cei mici primesc cate un cadou pentru recitalul oferit. Darul traditional este un mare ou din ciocolata invelit in poleiala continand o surpriza. Indragostitii isi daruiesc si ei reciproc astfel de cadouri , mai ales ca artizanii italieni s-au perfectionat in crearea de oua personalizate ingloband un dar ales de fiecare client.
Dupa pranz , multi copii isi aleg de pe masa oua tari, fierte , de obicei colorate in maro si rosu cu ajutorul cojilor de ceapa. Ca si la noi, urmeaza o competitie de ciocnit oua , care starneste multe controverse, mai ales daca se descopera ca cineva foloseste un ou din lemn.

Pasquetta - A doua zi de Paste


Pasquetta ("micul Paste") , cunoscuta si sub numele de "Lunea pastelui" este o zi de sarbatoare si in Italia. Denumita si "Lunedì dell’Angelo" (lunea ingerului) ), in aceasta zi se comemoreaza , asa cum spunea Papa Ioan Paul al II-lea , "intalnirea mesagerului ceresc cu femeile grabite sa ajunga la mormantul lui Cristos " , ocazie cu care acestora li s-a zis " Nu va temeti, ca stiu ca pe Iisus cel rastignit Il cautati. Nu este aici; caci S-a sculat precum a zis."
Cei care nu au reusit sa plece de acasa pana de Pasquetta , fac o mica excursie sau isi programeaza o scurta iesire din oras . Cei aflati deja departe de caminul lor obisnuiesc sa iasa la un picnic , oferindu-si relaxare si liniste dupa involburarea duminicii de Pasti.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Ouale de Pasti - simbol , legenda si semnificatie

Simboluri de Paste

Urarea "Paste fericit" in (aproape) toate limbile pamantului
Paștele in Italia - Tradiții și obiceiuri Paștele in Italia - Tradiții și obiceiuri Reviewed by Diana Popescu on aprilie 03, 2015 Rating: 5

11 comentarii:

  1. Mi-am petrecut Crăciunul în Spania și am văzut că au niște tradiții foarte diferite față de ale noastre. Poate anul următor voi merge acolo să văd care sunt tradițiile de Paște.

    RăspundețiȘtergere
  2. este foarte atractiv si in acelasi timp foarte atractiv.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant! am cautat un articol despre asta, pentru ca eu sunt deja aici, in sud-ul Italiei, si voiam sa vad daca au ei ceva spcific de Pasti, pentru a ma conforma si eu! imi place ca e diferit, de fapt asta si cautam!
    Multumesc pentru cele scrise mai sus, imi sunt folositoare!

    RăspundețiȘtergere
  4. bonjour tare imi place sunt foarte diferite traditiile de ale noastre

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi pare rau ca trebue sa va contrazic dar nu e nici pe departe asa,in plus ca aici nu se simt sarbatorile.nu va faceti iluzii,ca in Romania nu se sarbatoreste in alte tari,sunt doar propagande!

    RăspundețiȘtergere
  6. Traditia se aplica frumos si in contextul lumii moderne.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.