Ce este inteligenta emotionala ?

In mod sigur, cunosti oameni de la serviciu sau de la scoala , ori din viata personala , care stiu sa ii asculte cu adevarat pe cei din jur.Indiferent in ce situatie ajung , ei par sa stie intotdeuna sa spuna cuvantul potrivit la momentul potrivit.Astfel de persoane sunt grijulii si respectuoase cu cei din jur si chiar daca , atunci cand le cerem parerea , nu reusesc sa descopere o solutie pentru problema noastra , ele ne ajuta sa ajungem la un simtamant de usurare , de speranta sau optimism.

Totodata , probabil ca ai printre cunostiinte oameni care sunt adevarati maestri in stapanirea si manuirea sentimentelor lor.Ei ajung rareori sa se enerveze in situatiile dificile , reusind sa evalueze cu calm o problema si sa caute imperturbabili o solutie pentru aceasta.Persoane de acest fel reusesc , de obicei, sa ia cele mai bune solutii , cu atat mai mult cu cat sunt increzatoare in intuitia lor.Indiferent cat de puternice se simt , ele incearca , in orice situatie , sa procedeze in asa fel incat sa se simta cinstite fata de ele insele si ceilalti.De asemenea , criticile nu le afecteaza aproape deloc , fiind mai curand cai de a-si imbunatati performantele.

Astfel de oameni sunt caracterizati de un inalt nivel de inteligenta emotionala (EI).Ei isi cunosc fiinta indeaproape , in aspectele ei rationale si chiar irationale , si sunt , totodata , capabili sa intrezareasca nevoile emotionale ori sentimentale ale celor din preajma.
Ai vrea sa fii o astfel de persoana ?
Diu ce in ce mai multi semeni ai nostri au ajuns sa accepte ca inteligenta emotionala este un factor decisiv in sfera profesionala, si tot mai multe companii ori organizatii apeleaza la acest factor de evaluare atunci cand angajeaza sau isi promoveaza personalul.
Asadar , ce este inteligenta emotionala si cum putem ameliora aceasta caracteristica a noastra ?

Ce este inteligenta emotionala ?

Inevitabil si din fericire , avem personalitati si nevoi diferite si diverse feluri de a ne arata emotiile.Explorarea acestor feluri de a fi si a ne manifesta poate lua timp si este de natura a ne cere subtilitate si perseverenta , mai ales daca speram sa ne configuram un succes stabil in viata.Ei bine, din aceasta perspectiva , inteligenta emotionala devine cu adevarat importanta.
Inteligenta emotionala inseamna abilitatea de a ne recunoaste emotiile si sentimentele , de a le intelege mesajul si modul in care ele se rasfrang asupra oamenilor din jurul nostru.Pe de alta parte , inteligenta emotionala presupune si interdependenta cu oamenii din mediul tau inconjurator .Atunci cand intelegi cum si de ce simti ceva anume, ai calea deschisa spre crearea sau transformarea eficienta a unor relatii sociale.
Oamenii cu o mare inteligenta emotionala sunt de obicei plin de succes in aproape tot ce fac.De ce ? Pentru ca sunt acele persoane pe care aproape oricine si le doreste in echipa lui sau de partea lui ! Atunci cand oamenii inzestrati cu un ridicat EI trimit un email , li se raspunde aproape imediat.In cazul cand au nevoie de ajutor, nu trece mult timp pana sa il primeasca.Lucrul asta se intampla intrucat ei stiu cum sa ii faca pe ceilalti sa se simta bine si reusesc sa isi croiasca drum prin viata cu o mai mare usurinta decat cei care cad prada spontan furiei sau supararii.

Caracteristicile inteligentei emotionale

Daniel Goleman, un psiholog american , a dezvoltat o schema formata din 5 elemente ce defineste inteligenta emotionala :

1 - Constiinta de sine . Oamenii strabatuti de o mare inteligenta emotionala sunt de obicei extrem de constienti de viata lor interioara.Ei isi inteleg emotiile si, din aceast cauza , nu isi permit sa se lase condusi de simtaminte.Sunt foarte increzatori in fiinta lor si , datorita increderii in intuitia lor , nu se lasa controlati de sentimente si emotii.
In acelasi timp. astfel de oameni au cu adevarat vointa de a se examina in mod obiectiv.Ei isi constientizeaza punctele tari si cele slabe , si insista asupra lor in asa fel incat sa dea tot ce au mai bun in ei.Multi psihologi sunt de parere ca factorul constiinta de sine este cel mai decisiv in formarea unei viguroase inteligente emotionale.

2 - Autocontrolul. Acesta reprezinta abilitatea de a-ti stapani emotiile si impulsurile.Cei care reusesc sa ajunga la un autentic autocontrol al sinelui nu isi permit sa devine foarte iritati , ranchiunosi sau gelosi , si nu se dedau unor actiuni de moment , necugetate ori lipsite de judecata.Ei gandesc inainte de a actiona.Caracteristicile autocontrolul sunt constientizarea , adaptabilitatea la schimbari , onestitatea si capacitatea de a spune "nu" atunci cand trebuie.

3- Motivarea . Persoanele cu inalt nivel de inteligenta emotionala sunt de cele mai multe ori foarte motivate.Ele sunt mereu gata sa renunte la rezultatele imediate in favoarea succeselor pe termen lung. Dau dovada de o mare eficienta , adora provocarile si isi fac simtita prezenta in tot ceea ce fac.

4 - Empatia . Aceasta trasatura este poate cel de-al doilea element important al inteligentei emotionale. Empatia este capacitatea de a-ti identifica si intelege vrerile, dorintele si opiniile asupra celor din preajma. Oamenii dotati cu empatie exceleaza in recunoasterea simtamintelor celorlalti , chiar daca acestea nu sunt evidente.Drept rezultat , persoanele empatice se remarca printr-un mare talent de a-si valorifica relatiile sociale , a-i asculta si a se asocia cu altii.Ei evita comportamentele stereotipe si judecatile pripite si isi duc viata intr-un mod cinstit si lipsit de ascunzisuri.

5 - Abilitatile sociale . Oamenii inzestrati cu abilitati sociale evidente par a fi foarte accesibili si placuti de cei din jur.Ei se evidentiaza mai ales in activitatile de echipa.Mai curand decat sa se focalizeze pe propriul succes , prefera sa ii sprijine pe ceilalti sa evolueze si sa iasa in evidenta.Ei sunt gata oricand sa puna capat disputelor , sunt excelenti comunicatori si maestri in construirea si intretinearea relatiilor cu alte persoane.

Asa cum poate ti-ai dat deja seama , inteligenta emotionala este cheia succesului in viata , mai ales in cariera.Capacitatea de a te descurca cu oamenii si relatiile interumane este o trasatura esentiala a oricarui lider , iar inteligenta emotionala este in masura sa te ajute in a-ti releva spiritul de lider din sinele tau.

Cum iti imbunatatesti / maresti inteligenta emotionala ?

Inteligenta emotionala nu este neaparat o caracteristica nativa , ea putand fi insusita si dezvoltata.Iata cateva recomandari :

- Observa felul in care reactioneaza si se comporta oamenii.Nu cumva ai obiceiul de a-i judeca inainte de a sti totul despre ei ? Nu cumva ai pornirea de a-ti forma parerile intr-un mod stereotip ? Analizeaza-ti cu sinceritate felul in care gandesti si interactionezi cu ceilalti oameni.Incearca sa te pui in locul lor si fii intr-o mai mare masura deschis catre opiniile si nevoile lor.
- Priveste in jurul tau.Iti doresti sa fii luat in seama , tu si numai tu , pentru realizarile tale ? Modestia poate fi o calitate autentica , ea neechivaland cu timiditatea ori lipsa de incredere in tine insuti.Atunci cand esti modest la nivel constient , iti dai seama despre radacinile si efectele actiunilor tale si ai sansa de a te increde in tot ce faci.Acorda-le si celorlalti sansa de a straluci.Asta nu inseamna ca arunci o pata de umbra peste tine insuti.
- Autoevaluarea .Care sunt slabiciunile tale ? Esti dispus sa accepti ca nu esti perfect si ca exista niste aspecte ale personalitatii tale pe care le poti transforma in bine? Ai curajul de a te privi in oglinda onestitatii si vei reusi sa iti schimbi viata.
- Observa cum reactionezi in situatiile de criza. Devii prost dispus de fiecare data cand apare o intarziere , o amanare ori ceva nu se intampla asa cum te-ai fi asteptat ? Ii invinovatesti pe altii sau iti reversi furia asupra lor chiar daca nimeni nu ti-a gresit cu gresit cu nimic ? Capacitatea de a ramane calm si a-ti pastra controlul in situatiile dificile este foarte pretuita, atat in lumea afacerilor cat si orice alta sfera profesionala.Nu te lasa prada emotiilor atunci cand lucrurile nu merg cum trebuie.
- Asuma-ti responsabilitatea propriilor actiuni.Daca ranesti sentimentele cuiva , cere-ti scuze fara ezitare , nu ignora consecintele actiunilor tale si nu evita sa intalnesti persona fata de care ai gresit.Oamenii sunt intr-o mai mare masura dornici de a ierta si a uita atunci cand cineva isi recunoaste intr-un fel potrivit greselile.
- Examineaza felul in care actiunile tale ii pot afecta pe ceilalti .Daca o decizie a ta are un impact asupra altora , incearca sa te pui cu adevarat in locul lor.Cum se vor simti ei daca faci acel lucru ? Ai vrea sa treci prin ceea ce ar putea trai ei ?


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Ce este depresia ? | Simptomele depresiei

De ce te simti bine dupa ce plangi ? | Lacrimile si sanatatea

Puterea atitudinii si gandirii pozitive

Complexul de inferioritate - Cauze , simptome si vindecare
Ce este inteligenta emotionala ? Ce este inteligenta emotionala ? Reviewed by Diana Popescu on mai 06, 2011 Rating: 5

5 comentarii:

  1. multumesc pentru articol, mi se pare foarte interesant ce ai scris.

    RăspundețiȘtergere
  2. La obiect si foarte util. Mi-a placut mult.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt multe astefl de persoane si nu este greu sa ajungi.La un moment dat observi ca ajungi in aceste faze si trebuie doar sa le perfectionezi.

    RăspundețiȘtergere
  4. O persoana cu inteligenta emotionala se diferentiaza prin stapanirea de sine, de care da dovada in situatii jenante. Este calm, analizeaza, raspunde la subiect, este corect, prompt, etc.

    RăspundețiȘtergere
  5. DA, AM EU MULTE PARERI ,MA FRAMANTA MULT ,N-AM SA STAU SA LE DESPIC AICI , DACA POTI ,VREI CONTACTEAZA ACEST ID: cineva_aproape_la_fel

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.