De ce te musca tantarii ? | Cum ne aparam de tantari ?

Daca te gandesti cumva ca esti o fiinta neinsemnata in lumea asta mare si grabita , incearca sa rezisti o noapte in aceeasi camera cu un singur si minuscul tantar.Sunt sigura ca dupa acest calvar iti vei schimba parerea despre cei ce par a fi prea mici pentru a fi luati in seama.

Recunosc cu mana pe inima ca sunt o inamica fanatica a tantarilor . De altfel , bazaitorii vampirasi m-au convins vrand-nevrand sa nu mai pasesc in delta de cativa ani. Fac parte oare dintre acei oameni cu "sangele dulce" despre care se spune ca sunt atrasi tantarii ? De fapt , ce anume ii stimuleaza pe tantari sa isi aleaga cu precadere anumite victime ?

Cel mai important motiv pentru care un tantar este atras de tine are de a face cu vazul si mirosul.Studiile de laborator au aratat ca circa 20 % dintre oameni reprezinta tintele preferate ale piscacioselor insecte .
Tantarii se bazeaza foarte mult pe perceptia vizuala , in special dupa amiaza , primul lor mod de detectie a fiintelor umane fiind vazul.Oamenii imbracati in haine de culoare intunecata ( negru , albastru inchis, rosu) sunt vizati cu precadere ,cu atat mai mult cu cat sunt in miscare.
Odata ce si-a ales promitatoarele victime , "tantaroiaca" ( pentru ca intotdeuna este vorba despre o "ea" , numai femelele dedandu-se obiceiului scarbavnic al piscatului) incearca sa distinga mirosul tintei.Ceea ce o face sa anticipeze cel mai mult deliciile muscaturii este cantitatea de dioxid de carbon pe care o imprastii in jur la fiecare expiratie. Personale cu un metabolsim crescut , precum cele corpolente sau gravidele , elimina un aflux mai mare de dioxid de carbon.Pe langa aceasta substanta , tantarii iau in considerare si alte mirosuri secundare emanand din pielea sau respiratia ta , ce te pot indica ca pe un loc potrivit de aterizare.
Acidul lactic (secretat in organism in vremea efectuarii unor exercitii fizice intense) , acetona (o substanta chimica eliberata prin respiratie) si estradiolul (rezultata din estrogen) sunt toate prezente , in cantitati variabile , de la o persoana la alta si reprezinta ispite greu de trecut cu vederea (mirosul) de catre tantari.De asemeni, temperatura corpului reprezinta un criteriu prioritar de alegere a victimei.Adeseori , tantarii se strang gramada in jurul unei femei insarcinate din cauza temperaturii mai mari a trupului ei.
Cu toate acestea , potrivit unor cercetatori , este greu de stabilit ce anume ii atrage in mod clar pe tantari dintre cele 350 de compusi singulari ce produc mirosuri in pielea umana. Dupa unii oameni de stiinta,este posibil ca persoanele care sunt cel mai putin piscate de tantari sa produca in pielea lor substante chimice respingatoare pentru tantari , avand capacitatea de a acoperi mirosul celor considerate a fi delicioase de catre micutele insecte.
Tantarii nu te inteapa pentru a se hrani , ei asigurandu-si alimentatia din nectarul plantelor.Femeile iti sug sangele pentru a ingloba o proteina necesara pentru dezvoltarea oualor lor , astfel incat sa aiba posibilitatea de a trimite in lume si mai multe ganganii agasante care sa iti rapesca linistea.
Oricum , daca iesi la o plimbare racoritoare intr-una din aceste seri de vara si esti tentat sa te opresti la o terasa , trebuie sa te avertizez ca tantarii sunt cuprinsi de o irezistibila dragoste la prima vedere fata de oamenii care au baut cel putin 0,350 litri de bere.Explicatia ar fi ca , dupa o halba rece , respiratia iti devine putin mai grea , iar pielea nitel mai calda.

Iata alte cateva fapte interesante si amuzante despre tantari si intepaturile lor :

- Consumul bananelor si administrarea vitaminei B 12 nu impiedica tantarii sa se apropie de tine, asa cum ne povatuiesc pseudovracii.
- Unele specii de tantari prefera gleznele si picioarele , calauzindu-se dupa mirosul specific al bacteriei ce afecteaza adeseori labele picioarelor.
- Alte specii de bazaitoare intepatoare acorda o mai mare atentie capului, gatului si bratelor , probabil din cauza caldurii si mirosurilor emanate de pielea ta ,dar si a apropierii de dioxidul de carbon eliberat de gura ta.
- Marimea unei intepaturi sau piscaturi de tantar de pe piele nu depinde de cat sange a fost extras ci de felul in care sistemul tau imunitar raspunde fata de saliva introdusa de tantar in pielea ta.
- Cu cat mai des sunt muscati de o anume specie de tantar , cu atat mai putin sunt afectati oamenii , in timp , de catre acest tip de tantar.Asta e vestea buna ! Vestea proasta este ca in lume exista peste 3000 de specii de tantari.



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:



Ceaiul dr.Ming te ajuta sa slabesti ?

Feng Shui si sanatatea | Casa si partile corpului in Feng Shui

Culorile sanatatii alimentelor
De ce te musca tantarii ? | Cum ne aparam de tantari ? De ce te musca tantarii ? | Cum ne aparam de tantari ? Reviewed by Diana Popescu on iunie 04, 2011 Rating: 5

3 comentarii:

  1. Si pentru mine sunt inamicii numarul unu pe timpul verii. Sunt niste vietati cu un comportament ciudat. Mie mi se pare foarte gretosi.

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca o sa fac o fobie din tanari....

    RăspundețiȘtergere

  3. Foarte interesant si util articolul, eu folosesc pentru fetita mea produsele Chicco ani-tantari, si sunt foarte multumita. Le-am gasit la cel mai mic pret pe www.bebeardealul.ro.
    Va recomand: https://bebe.farmaciaardealul.ro/chicco-gel-anti-tantari?___SID=U

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.