Degetele incrucisate - Superstitie , simbol si semnificatie

Daca iti incrucisezi degetele in vreme ce iti pui o dorinta sau ii spui unui prieten "Incruciseza-ti degetele !" te implici , fara sa iti dai seama , intr-un ritual stravechi ce presupunea intial incrucisarea degetelor aratatoare a doua persoane .

Potrivit unor teorii , acest gest provine dintr-o credinta pagana in care crucea reprezenta un simbol al unei perfecte unitati , punctul de intersectie al crucii marcand locul de gazduire al unor spirite benefice , la fel ca si in "Crucea Soarelui".O dorinta exprimata magic pe o cruce se presupunea a ramane legata temeinic de intersectia crucii pana cand dorinta isi gasea implinirea.Aceasta superstitie era populara in multe culturi europene timpurii.Originar , in ritualul incrucisarii degetelor pentru atragerea norocului , degetul aratator al unei persoane sustinatoare a dorintei era amplasat peste degetul aratator al persoanei ce isi punea dorinta , cele doua degete formand o cruce.Odata cu timpul , acest obicei magic s-a transformat , putand fi pus in practica de o singura persoana ce isi incrucisa degetul aratator cu cel mijlociu sub forma unui X , asemeni crucii Sfantului Andrei.

Intr-o alta interpretare , incrucisarea degetelor semnifica insasi crucea crestina , acest gest fiind folosit de o persoana in cautarea norocului, curajului sau protectiei.Din aceasta perspectiva , se spune ca in perioada in care crestinismul nu era ingaduit in Imperiul Roman , degetele incrucisate reprezentau un semn secret cu ajutorul caruia crestinii se puteau recunoaste unul pe celalalt.Cu timpul, se crede ca acest "semn al crucii" a devenit un simbol al norocului , dar si-a pierdut semnificatia crestina initiala.

Nu trebuie uitat nici obiceiul de a se tine degetele incrucisate la spate , intr-un buzunar , sau ascunse intr-un alt fel, atunci cand se spune o minciuna sau se face o promisiune ce nu va fi onorata.Ei bine, in acest caz incrucisarea degetelor are menirea de a-l tine deoparte pe diavol , intrucat acesta se poate simti atras catre cel care pacatuieste spunand o minciuna ori facand un fals juramant.

Semnificatia de protectie a degetelor incrucisate apare si in alte superstitii populare.Astfel , pentru a alunga ghinionul ce te pandeste atunci cand treci pe sub o scara , se spune ca trebuie sa iti incrucisezi degetele si sa le tii asa pana iti iese in cale un caine.La fel , in cazurile cand esti nevoit sa depasesti pe cineva in vreme ce urci sau cobori o scara , este "indicat" sa iti tii degetele incrucisate pentru a te feri de potentialele nenorociri ce te pandesc.



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


De ce se poarta verigheta pe al patrulea deget ? | O legenda chinezeasca

Semnificatia degetelor mainii si inelele potrivite acestora

Oglinda in legende , credinte , superstitii si magie
Degetele incrucisate - Superstitie , simbol si semnificatie Degetele incrucisate - Superstitie , simbol si semnificatie Reviewed by Diana Popescu on iulie 04, 2011 Rating: 5

5 comentarii:

  1. Nu cred si n-am sa cred in asa ceva! Nu cred in Dumnezeu sau in chesti de genul. Nu sunt unica.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate.. Mai sunt si alti ''prosti''. Daca exista sau nu, vom afla probabil. Daca crezi,nu ai nimic de pierdut. Dar ce te faci daca nu crezi si chiar exista?

      Ștergere
    2. Nu crezi in d zeu?dar cum ai aparut pe planeta?e mare pacat sa spui asta!fiecare cu credinta lui,dar sa fii convinsa ca nu exista o divinitate suprema si absoluta,mi se pare .......ma rog,intr o zi o sa vz.DANIELA ca o sa crezi in d zeu,o sa ti se lumineze mintea,o sa ti se intample ceva in viata si o sa crezi!vei vedea asta!lili

      Ștergere
  2. foarte interesant articolul...:)

    RăspundețiȘtergere
  3. CAnd eram copil si eu folosim acest fenomen, dar citind articolul am realizat ca nu il faceam corect. Acum nu-l mai folosesc si nici nu cred in el.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.