Internetul ne afecteaza memoria

De cate ori ai uitat numele unei actor / unei actrite care te-a impresionat in filmul de aseara , sau ai uitat niste lucruri esentiale despre dieta ori moda , ori , pur si simplu , nu ai mai stiut cum se cheama blogul Dianei.De tot atatea ori , ai apelat la omniscientul Google ori internet.Desigur , si in acest caz trebuie sa stii cum sa cauti lucruile pe care ti le doresti ...

Dezvoltarea motoarelor de cautare de pe internet , precum Google si Yahoo , a schimbat felul in care oamenii isi amintesc informatiile.Suntem inclinati sa uitam lucrurile pe care stim ca le putem gasi pe internet si ne straduim sa retinem in memorie ceea ce credem ca nu putem gasi in lumea webului.Totodata , tindem sa ne amintim , mai curand , unde anume putem gasi o informatie pe internet decat informatia in sine.

Acestea sunt concluziile unui studiu de pionierat despre impactul motoarelor de cautare de pe internet asupra creierului uman intreprins de un grup de oameni de stiinta de la Universitatea din Columbia , SUA .Conducatoarea colectivului , Betsy Sparrow , a declarat :"Odata cu aparitia motoarelor de cautare , am inceput sa ne reorganizam modul in care ne reamintim informatiile ... Creierele noastre se bazeaza pe memoria de pe internet la fel cum s-ar baza pe memoria unui prieten , unui membru al familiei sau a unui coleg de munca."

Cercetatorii americani au pus la punct patru diferite experimente asociate cu memoria.Intr-unul din ele , participantii la test au tastat pe un calculator 40 de informatii de fapt divers , de genul "oul unui strut este mai mare decat creierul lui".Jumatate dintre subiecti au fost lasati sa creada ca informatiile vor fi "salvate" pe calculator , in vreme ce cealalta jumatate au crezut ca acestea vor fi sterse.

Oamenii testati au avut tendinta de-si aminti mai bine o informatie atunci cand credeau ca nu vor fi capabili sa o gasesca mai tarziu (pe net).

Un al doilea experiment a incercat sa stabileasca daca accesul la calculator ne afecteaza felul in care ne amintim.De exemplu , daca participantii erau intrebati care tari au o singura culoare pe steag , cercetatorii au incercat sa afle daca ne gandim mai intai la steaguri sau daca avem un prim impuls de a cauta online aceasta informatie.
In acest caz , subiectilor li s-a cerut sa isi aminteasca atat informatiile de fapt divers cat si in care din 5 foldere de pe calculator au fost stocate acestea.Cercetatorii au fost surprinsi sa constate ca oamenii isi aminteau mai bine folderele decat informatiile ca atare.

Acest studiu a explorat , de fapt, un aspect numit memorie tranzitiva , adica modul in care ne sprijinim pe amici , familie si colegi ca surse de stocare a informatiilor.Doctorul Sparrow a declarat ca efectele internetului asupra memoriei sunt departe de a fi explorate metodic si a precizat ca studiul ei a demonstrat ca intenetul a devenit sursa noastra externa cea mai importanta in inmagazinarea informatiilor.

Sursa : news.columbia


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


De ce ne simtim liberi pe internet ? | Efectul de dezinhibare online

Google , da-mi 6 numere norocoase ! | Rugaciune la zeul Google

Femeia IT , femeia de langa tine
Internetul ne afecteaza memoria Internetul ne afecteaza memoria Reviewed by Diana Popescu on iulie 16, 2011 Rating: 5

3 comentarii:

  1. De fapt, mai toata tehnologia ne afecteaza memoria... Sa ne gandim doar ca inainte sa avem telefoane mobile chiar stiam numerele de telefon ale cunoscutilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar este relevant acest studiu. Si mii mi s-a intamplat sa nu stiu anumite informatii recente, dar stiam cum sa ajung la ele.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca stai sa o iei asa....tot ce faci iti afecteaza memoria, oricum un articol foarte ajutator..

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.