Despre timiditate | Cum iti tratezi timiditatea ?

Timiditatea este o boala sau o trasatura a personalitatii de care nu poti scapa ? Am fost timida (si poate mai sunt) , dar ma tratez ! Toata viata , am fost o persoana directionata catre mine insumi.In timp ce altor oameni le place sa isi strige sau zbiere problemele , opiniile si parerile , eu am obiceiul de a mi le aduce in interioritatea mea.Prefer sa imi raspund eu insumi intrebarilor care ma macina si sa ajung la propria-mi concluzie inainte de a lansa niste idei.

Tipul de personalitate care ma caracterizeaza imi ingaduie beneficii dar lasa loc si unor dezavantaje.Partea pozitiva este ca introvertirea ii favorizeaza pe oamenii de creatie, ce isi transpun gandurile in poezie , proza , pictura sau muzica , ori isi indreapta eforturile si pasiunea catre o profesiune analitica.Pe de alta parte , tendinta de a-ti pastra gandurile in tine insuti este responasabila pentru timiditate , rusine sau incapacitatea de a-i trata pe picior de egalitate pe cei din jur.

Ce este timiditatea ?

Timiditatea isi are radacinile in teama , o frica irationala de a-ti spune cu voce tare parerile , de a fi umilit ori ignorat . De ce unii oameni sunt atat de tematori atunci cand trebuie sa isi dezvaluie gandurile ? Cred ca este vorba despre lipsa de siguranta si o sensibilitate exacerbata.Atunci cand asociezi comunicarea ta cu ceilalti cu o senzatie de jena sau chiar durere , esti in stare sa faci orice pentru a te feri sa te implici in viata sociala.
Din pacate , timiditatea reprezinta o bariera adeseori insurmontabila in calea succesului.Pentru oamenii care au aceasta problema , este foarte important sa inteleaga cauzele acestui adevarat flagel si sa stie cum isi pot invinge acest handicap.

Nu este vina ta , este vina celorlalti

Pentru persoanele care obisnuiesc sa nu iasa in evidenta , teama de a-si afirma personalitatea provine din niste intamplari negative , traite in special in frageda copilarie.Atunci cand adultii reactioneaza violent sau umilitor pentru a reprima exprimarea impulsurilor naturale ale unor copii , este natural ca cei mici sa puna acest lucru la "inima" si sa devina sovaielnici in relatia lor cu lumea.Chiar daca astfel de lucruri li se intampla numai o data sau de doua ori, exista predispozitia de a exagera acest impact si a da cale libera monstruoasei tendinte a limitarii eului tau interior.In cazul meu , pe masura ce am crescut , mi-a fost foarte greu sa imi dau seama cat de egocentrici sunt ceilalti oameni.De obicei, felul cum cineva reactioneaza fata de ceea ce spui nu are de a face direct cu tine insuti , fiind mai curand o reflectare a dispozitiei sau a evenimentelor prin care a trecut in ultimul timp.

Solutia de a invinge timiditatea consta in a recunoaste ca semnalele transmise de ceilalti nu au de a face cu propria-ti persoana.Daca o persoana reactioneaza negativ intr-un dialog, asta nu inseamna neaparat ca are o problema cu tine.Nu cumva aceasta tocmai a trecut printr-o experienta care i-a afectat perspectiva despre lumea inconjuratoare ? Sau poate ca ai formulat un lucru intr-un mod nu tocmai adecvat ? Poate ca persoana cu care ai de a face trece printr-un moment dificil si aceasta este cauza pentru care iti adreseaza niste vorbe nu chiar satisfactoare ... Daca vezi lucrurile din acest punct de vedere , ar trebui sa nu mai te invinuiesti pentru inabilitatea ta (imaginara) de a comunica sau sa iti invingi parerea ta bolnavicioasa conform careia oamenii nu te plac.

In acelasi timp , este extrem de important sa treci peste experientele tale amare .Atunci cand insisti (subconstient) in sufletul tau asupra unor chestiuni negative , acestea tind sa se extinda asemeni unui cancer.De ce sa iti faci rau cu propria ta mana (sau gandire) ? Cu cat reflectezi mai mult si mai lucid la o problema jenanta , cu atat mai mult ai posibilitatea de a trece peste ea si a o innabusi.Incearca sa gandesti constructiv.Cu cat mai mult iti indrepti mintea catre directii pozitive, cu atat mai mult ai sansa de a te exprima neingradit in relatia cu ceilalti.

De fapt, oamenii nu sunt foarte diferiti de tine

Un alt pas decisiv in tratarea timiditatii consta in constientizarea faptului ca oamenii din preajma ta nu sunt prea mult diferiti fata de tine.Jena sau nesiguranta dau tarcoale aproape fiecarui semen de-al tau.De obicei, celelalte persoane nu sunt atat de inteligente precum ti se pare. Daca esti coplesit de o problema , este foarte probabil ca , sinea lor , ceilalti sa fie strabatuti de aceeasi dilema. Cred ca Winston Churchill a spus (daca am gresit , va rog , corectati-ma) ca atunci cand te simti intimidat de o persoana, trebuie sa iti imaginezi cum aceasta sta pe un scaunul unui WC.

Nu permite ca una sau doua intamplari nefericite prin care ai trecut sa iti impuna o parere negativa despre toti oamenii.Aproape oricine ascunde in sine o parte intunecata , legata de nesiguranta ori frica de a nu fi pus in situatii jenante.Majoritatea celor din jurul tau sunt de natura a raspunde favorabil la tentativele tale de a initia o comunicare.In cele mai multe cazuri, oamenii vor fi placut impresionati atunci cand ai curajul de a sparge gheata.

Fii constient de propria ta valoare

O a doua cauza majora a timiditatii este lipsa de siguranta.Daca iti trece prin minte ideea ca ai de spus ceva important intr-o conversatie , de ce nu ai trece peste jena , astfel incat sa iti expui punctul de vedere si sa iesi in evidenta ?
Pentru a trece peste barierele autoimpuse , trebuie sa devii constient de valoarea si originalitatea gandurilor tale , precum si de influenta pe care opiniile tale o pot avea asupra celorlalti.Este , poate, o ironie faptul ca oamenii care ar putea avea cel mai mult de spus intr-o discutie se retin sa vorbeasca.Pentru a-ti demonstra potentialul, este necesar sa iti deschizi fiinta catre lume.In acelasi timp, cum ai putea sa iti verifici altfel valoarea gandurilor tale decat aducandu-le pe scena judecatii celorlalti ?
Cea mai buna modalitate de a te obisnui sa iti impartasesti gandurile este practica.Sileste-te sa iti exprimi personalitatea .Peste putin timp, nu va mai trebui sa te fortezi ci iti va face placere sa iti expui fiinta.Aseaza-te in locul cel mai vizibil dintr-o incapere si incearca sa realizezi ca atunci cand dai glas opiniilor tale nu le faci altceva decat o favoare celor din jur .Odata ce te vei deschide indeajuns catre planul social, vei putea observa din plin reactiile pozitive cu care vei fi intampinat.In acest fel iti vei putea cladi credinta in tine insuti si perspectiva pozitiva despre felul cum esti vazut de catre altii.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Complexul de inferioritate - Cauze , simptome si vindecare

Ce este depresia ? | Simptomele depresiei

De ce te simti bine dupa ce plangi ? | Lacrimile si sanatatea
Despre timiditate | Cum iti tratezi timiditatea ? Despre timiditate | Cum iti tratezi timiditatea ? Reviewed by Diana Popescu on septembrie 10, 2011 Rating: 5

7 comentarii:

  1. Interesanta postarea...si eu sunt timid, cauza fiind izolarea de cei din jur...am fost impins catre izolare de boala care sufar (distrofie musculara duchenne)..nu am vorbit cu nimeni inafara de familie multi ani, asta pana am cunoscut pe un forum mai multe persoane, la inceput nu aveam curaj sa imi spun parerea.. mai apoi mi-am lasat id-ul de mess la profil, si incet, incet am inceput sa port discutii..dar inca "sufar" de timiditate, acum imi dau toata silinta sa o depasesc...

    RăspundețiȘtergere
  2. Super articolul imi dai deja curaj! Autoanaliza ta este foarte frumos expusa, si cred ca de-asemenea are puterea sa-i faca pe multe persoane timide sa progreseze, sa se autoanalizeze si sa progereseze. Si eu sunt o persoana introvertita/timida, pana acum nu m-a afectat traind intr-un mediu artisitic, la facultate aveam curaj, dar imi batea inima la 100000M", pe secunda cand trebuia sa merg sa prezint un program la decan, sau sa vb in public.....nu-mi placea nicioadata sa aduc vorba despre familia mea , pentru ca am avut un tata foarte strict si violent, care ne-a iubit, dar ne-a si terorizat in copilarie. Suntem 6 frati si am avut multe greutati, multe probleme. Cu toate acestea toti suntem sanatosi si am finalizat Universitate. Acum lucrez intr-un birou in lb engleza, mi-a fost greu sa ma imprietenesc cu colegii deoarece colectivul e foarte restrans si trebuie sa-mi exprim sentimentele si ideile in Engleza. Dupa 2 ani sunt mai familiara cu colegii, totusi sunt vazuta de toti putin diferita, putin mai retrasa, atenta si foarte respectoasa. Pun pret pe parerile si pe munca in echipa ceea ce ei apreciaza. Totusi , uneori se feresc de mine - crezand poate sa sunt plictisitoare, nu stiu. Oricum unii isi gasesc placerea in glume si aluzii sexuale, ceea ce ma indeparteaza de ei. Sunt foarte libertini. Pe langa sfaturile date in acest articol excelent, eu consider ca este foarte bine sa punem pe D-zeu in primul loc si o sa vedem ca nu vom fi niciodata parasiti cand lumea din jur ne va parasi. Oamenii ne privesc exteriorul, D-zeu ne cunoaste inima.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur daca te-am putut ajuta cat de putin. Da, putem sa-l punem pe Dumnezeu mai presus de orice in viata, dar ar trebui sa nu incercam a ne cufunda refularile ori neimplinire din viata sociala in impartasirea cu El. Relatia speciala cu divinitatea nu inseamna o fericita scuza a interactiunii cu ceilalti. Chiar daca uneori nu suntem dispusi sa recunoastem asta, legatura cu Dumnezeu este mediata de felul cum ne integram in lumea din imediata noastra apropiere.

      Ștergere
  3. Sunt foarte timid, am 21 de ani si nu am avut niciodata prietena din acest motiv, va implor dati-mi un sfat prin care sa imi depasesc timiditatea.
    Pur si simplu nu pot purta o conversatie cu o femeie, de fiecare data cand imi mai iese o fata in cale las capul in jos si merg mai departe.
    Va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat deoarece simt ca imi pierd viata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trmite-mi mai multe detalii pe www.diane.ro@
      gmail.com si vom gasi niste solutii!

      Ștergere
  4. sunt un copil foarte timid am 12 ani ma cheama marina locuiesc in botosani copilaria mea nu este una frumoasa ca altola locuiesc in parcul tineretului mam mutat cand aveam 4 ani acolo vroiam sa cunosc copii odata cand eram afara si mam intalnit cu o fata pe nume renata si cu alti doi copii mau facut sa plang si am plecat mam cunoscut cu o fata pe nume sandra care avea o bunica foarte betiva mereu ma para sandra si bunica ei ma facea sa plang toti copi cu care ma cunosteam erau influentati de alti cu problema marina e timida am cunoscut doua fete pe nume larisa si alina cu ele am ramas prietene dupa cati va ani cand am ajuns in clasa a5a am fost mutata din vechia mea clasa si dusa la una de dimineata am intrat in clasa toti copiii stateau pe langa mine si vroiau sa vorbeasca cu mine eu nu vorbeam deloc cu ei si nu mau mai bagat in seama dar mam imprietenit cu andreea o fata care spune ca nu sunt timida caci eu dupa ce cunosc pe cineva incep sa vorbesc foarte mult cu acea persoana de cand eram la gradinita ma jucam cu baieti ma intelegeam foarte bine cu ei dar in clasa mea noua din a5a nu era asa cel mai popular baiat din clasa pe nume adelin si cel mai neserios insista mereu sa ii accept cererea de prietenie eu nu vorbeam cu nimeni din clasa nici cu el apoi o fata mereu se comporta urat cu mine sau frumos mama spunea ca e invidioasa in semestrul al 2 am intrat in niste conflicte foarte mari cu adelin si toata clasa pe care nu le pot spune din cauza acelor conflicte care ramaneau in mintea mea nu puteam invata si loam note la teze mici tatal meu e rau de cand eram mica mereu ma facea prosta si imi tragea in cap cand eram in cartier fetele radeau de mine la fel si baieti acum sunt foarte hotarat sa scap de timiditate pentru leas putedovedi clasei mele ca sunt un copil destept care are talent la desen si cand voi fi mare voi realiza ceva ce putin isi doresc de cand eram mica imi placeau desenele animate si jocurile si imi doream sa realizez acuma toate colegele mele ma barfesc ca nu sunt pre talentata la desen sau ca n pot sa ajung la licel de arta eu nu le bag in seama am nevoie de mult ajutor din partea ta si un sfat pentru asi scapa de aceasta stare de timiditate

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.