Simbolurile gotice si semnificatia lor

Simbolurile gotice sunt inconjurate de o aura intunecata si de o misterioasa atractie , asemanandu-se , poate, cu felul ispititor in care crestinii dogmatici isi inchipuie ca diavolul isi face aparitia printre muritori.

Desigur , cand spun "gotic" nu ma refer stravechile triburi gotice si nici la stilul artistic sau arhitectural avandu-si originile in Europa occidentala din secolul XII , ci la o moda ori subcultura adoptata de unii tineri din zilele noastre.Desi adeptii acestui curent nu ar recunoste-o nici in ruptul capului, stilul gotic (goth) are la baza o tendinta romantica , de revolta fata de conventiile superficiale si profunde ale societatii , care nu isi propune nici o ideologie sau transformare a lumii , ci se reflecta mai curand intr-un individualism invaluit de o nuanta horror , o atmosfera marcata de moarte intunecime atat in sens propriu cat si figurat.Desi il invoca uneori pe Satana , fanii acestui trend underground nu sunt nicidecum satanisti , ei cautand mai curand o cale de a se individualiza si a-si expune pesimismul , negativismul si oroarea fata de valorile "statute" si neconstientizate de catre oamenii din jurul lor.Miscarea gotica nu este una omogena si are loc la mai multe niveluri .Unii o adopta pentru a-si afirma o atitudine ori o motivatie, in vreme ce altii nu au nici macar o idee despre semnificatia simbolurilor pe care le poarta , ele reprezentand pentru ei doar niste accesorii "cool" sau "misto".Cei mai multi dintre noi au auzit cate ceva despre gotic din muzica de tip gothic rock , deathrock , darkwave sau ethereal , ori dintr-un stil de moda in care culoarea neagra este o constanta in imbracaminte , par , machiaj si unghii.

Simbolurile gotice , cu o semnificatie intunecata , malefica sau chiar satanica au fost adoptate din diverse culturi precum cea germanica , pagana , crestina si celtica.Unele dintre ele au fost usor modificate , dar aproape toate tind sa faca referire la moarte sau malefic.Cu toate ca unele simboluri din aceste culturi aveau un inteles sfant sau pozitiv , semnificatia lor a fost deviata spre moarte si latura rea a fiintei.Cele mai comune simboluri gotice sunt :

- Pentagrama . Este o stea cu 5 colturi specifica multor culturi din lume .In paganism , cele 5 varfuri ale stelei semnifica aerul , focul , apa , pamantul si spiritul.Pentragrama este , de obicei, inscrisa intr-un cerc reprezentand intregul sau completitudinea.Unii adepti goth folosesc pentragrama inversata ca simbol al lui Satana sau al mortii.

- 666 .Numarul 666 este cunoascut in crestinism drept numarul Satanei.Fanii goticului il arboreaza pe haine sau diverse accesorii precum bijuteriile.

- Tapul lui Baphomet.Tapul lui Baphomet ori Mendes este un timpuriu simbol egiptean al zeului fertilitatii.Acest simbol poate fi folosit izolat sau impreuna cu pentagrama , accentuandu-i astfel aparenta satanica.

- Ankh.Un simbol egiptean , descoperit adesea in mormintele antice si fiind interpretat adeseori ca semnificand "cheia vietii".Se presupune ca egiptenii au aveau credinta ca aceasta cheie avea darul de a indrepta sufletele mortilor spre o noua viata.

- Crucile.Crucile intalnite in curentul gotic provin din cultura germanica.Unii adepti goth fac apel al crucea inversata ca un simbol al mortii sau al Satanei.

- Moartea cu coasa .Este vorba despre o populara reprezentare a mortii ca un om imbracat cu o mantie lunga , cu fata acoperita de o gluga , purtand in mana o coasa cu care coseste sufletele si le aduce in nefiinta.

Alte simboluri specifice subculturii gotice sunt ochiul lui Horus , Illuminati , cranii , sicrie , simbolul biohazardului si diverse animale cu o conotatie malefica precum serpi si paianjeni.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Simbolurile celtice | Semnificatii ale artei celtice

Simboluri pagane oculte

Feng Shui – Obiecte si simboluri norocoase
Simbolurile gotice si semnificatia lor Simbolurile gotice si semnificatia lor Reviewed by Diana Popescu on octombrie 07, 2011 Rating: 5

7 comentarii:

  1. si ? nu am prins ideea articolului...

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte educational acest articol dupa mn.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu prea vad nici eu ideea articolului. defapt e cam facatura. goticii nu folosesc simbolurile alea neaparat lol . ca sunt unii de vor sa le poarte bine. una e gotic si alta satanist :)) .

    RăspundețiȘtergere
  4. oameni buni de ce nu intelegeti ca goticii nu sunt satanisti?? de fapt nici nu au legatura unii cu altii... ii judecati dupa aparente..defapt nici asa.... simbolurile pe care le folosesc sunt in general pozitive(ex pentagrama cu un colt in sus si 2 in jos)... sau poate ii criticati pt vestimentatia lor, dar de ce nu recunoasteti ca negru e cea mai eleganta 'culoare'... si mai mult de-atat e singura care protejeaza(neutralizeaza) impotriva energiilor\influentelor din jur....... de ce nu recunoasteti ca in timpul lor liber prefera compania unei carti in locul serialului de la ora X..... daca tot vreti sa faceti un articol informati-va si voi mai intai, intrati in contact cu ei si cu siguranta veti avea mult mai multe de invatat decat daca va indobitociti uitandu.va la televisor sau discutand cu 'oamenii normali', care se complac cu mediocritatea, despre prietenii comuni absenti la fata locului....

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga mea,sunt goth si nu fac absolut nimic din ce ai scris tu.Ai atribut niste simboluri stravechi cu un meaning puternic pentru egiptenii antici cu goticii.Nu este ok.Ne-ai descris de parca nu am fi si noi oameni,de parca nu traim sub acelasi soare,nu mancam aceeasi mancare.Te-as ruga sa te informezi de pe un site bun cu informatii ok.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.