Sfinții Mihail și Gavrilă - Poveste și legendă

Dacă povestea oficială a sfinților Mihail și Gavrilă din Biblie și alte mari cărți ale religiilor lumii este deja consacrată (vezi Îngerul Mihail - Simbol și semnificație și Îngerul Gabriel - Simbol și semnificație), legenda populară românească despre cei doi arhangheli mărturisește aplecarea oamenilor simpli de a-și aduce făpturile divine mai aproape de pământ, de viața și obiceiurile lor de fiecare zi.


În plus, cred că această legendă face dovadă unui cult al muncii adânc înrădăcinat în popor, neavând de a face cu socialismul ori comunismul, și care pare a dispare în vremurile noastre de mare criză și nedumerire.Superstiții de Sfinții Mihail și Gavriil – Tradiții și obiceiuri

Se zice că în timpurile de demult, românul știa când îi venea sorocul să moară, așa că nu se mai încurca deloc cu munca.
Unde nu-i muncă, însă, nu-i nici de mâncare, iar Sfinții Mihail și Gavrilă și-au zis că trebuie făcut ceva în această privința.
S-au sfătuit ei cât s-au sfătuit și, în cele din urmă, s-au dus la o văduvă pe care au învățat-o un descântec ce avea darul de a-i face pe oameni să muncească până în ultimele clipe dinaintea morții.
Chiar în acea zi, un român din satul ei dădea să moară, iar vădana și-a făcut drum până la el și i-a alungat pe toți din casă pentru a rămâne numai ea în preajma celui sortit neființei.

La mulți ani, Mihai și Mihaela! La mulți ani, Gabriel și Gabriela!

Femeia l-a stropit cu apă și l-a descântat astfel :
"Pasare cudalbă zburară,
Trei picături de sânge picară,
Și leac să se scoale românul în picioare
Și să ceară de mâncare."

Dupa fapta asta, vădana i-a lăsat să între pe oameni înapoi în casă, iar aceștia l-au găsit pe românul nostru chinuit la început de gândul morții, vioi și hămesit de foame.
Ei bine, se spune că de atunci a rămas obiceiul de a se descânta precum și cel ca omul să muncească până moare.
La muncă fraților, nu mai leneviți, că locuri de muncă îs ioc !

Sursa : "Graiul nostru"  de O. Densușianu și I.A. Cândrea

Copyright © diane.ro
Sfinții Mihail și Gavrilă - Poveste și legendă Sfinții Mihail și Gavrilă - Poveste și legendă Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 06, 2011 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Si pe mine ma cheama Mihai.Am stiut povestioara,dar am reinoitu.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. ESTI O SCUMPA !IMI PLACE FOARTE MULT CEEA CE SCRII!DESI TE AM DESCOPERIT DOAR AZI !

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.