Postul in citate, aforisme, maxime

In aceste citate si aforisme veti descoperi, poate, daca postul este pentru voi o vreme din viata cand sunteti chemati sa va aplecati mai mult asupra vietii voastre interioare si sa va intrebati cat de mult faceti pentru ceilalti sau modul rigid de a respecta niste reguli exterioare..
"Intr-adevar, postul, acest doctor al sufletelor noastre are puterea, la unii, sa reprime infierbantarile si zburdarile trupului, la unii sa domoleasca mania, la altii sa alunge somnul, la unii sa stimuleze dorinta pentru fapta buna, în alta parte sa curateasca mintea si sa-l elibereze pe om de gandurile viclene, in alta parte sa domesticeasca limba cea neimblanzita si cu frica lui Dumnezeu , sa o impiedice si sa nu o lase deloc sa spuna cuvinte fara folos si rele. Altora le acopera în chip nevazut ochii si nu-i lasa sa se roteasca incoace si incolo, ci face pe fiecare sa ia aminte la sine insusi si-l invata sa-si aminteasca pacatele si lipsurile sale."
Sfantul Simeon Noul Teolog

"Respectarea postului este o adevarata emblema a razboiului crestin.In acest fel , ne dovedim noua insine ca nu suntem dusmanii crucii lui Hristos.Prin post, evitam pedeapsa justitiei divine.Prin el , castigam putere impotriva printului intunericului , caci postul ne apara printr-un ajutor ceresc.Omenirea ar trebui sa stie ca evitarea tinerii postului poate fi un detriment fata de maretia Domnului , o ocara fata de religia catolica si un pericol pentru sufletele crestine."
Papa Benedict al XIV-lea

"Postul este medicament. Si daca medicamentul este de mii de ori folositor, adeseori se face inutil si chiar pagubitor datorita lipsei de experienta a celui care il foloseste. Pentru ca trebuie sa stim si timpul în care il folosim si cantitatea medicamentului si natura trupului acelora care il vor primi si anotimpul anului si dieta corespunzatoare si multe altele, dintre care, daca omitem numai unul, acesta strica pe toate celelalte mai sus insemnate."
Sfantul Ioan Gura de Aur

"Renunta la tine pentru a-l urma pe Hristos ; disciplineaza-ti trupul ; nu te rasfata pe tine insuti , ci iubeste postirea."
Sfantul Benedict

"Postul pazeste pruncii, face curat pe tanar, umple de vrednicie pe batran; parul alb impodobit cu postul, este mai vrednic de respect. Postul este pentru femei podoaba cea mai potrivita ; este frau pentru oamenii in floarea varstei, talismanul casniciei, pazitorul fecioriei. Acestea sunt binefacerile pe care le aduce postul in fiecare casa."
Sfantul Vasile cel Mare

"Postul ne inspira catre ganduri marete si ne face sa imbratisam inalte idealuri ale credintei , dar ar trebui sa ne aminteasca si de lucrurile aparent marunte : un pahar de apa pentru cel insetat , o vizita facuta celui bolnav , o haina daruita celui dezbracat , o masa pentru cel infometat , un cuvant bun pentru cei aflati la necaz."
Anonim

"Sunt foarte multe lucrari care se fac de catre oameni si din natura lor sunt bune, dar motivate de anumite cauze pierd calitatea acestora. Postul, privegherea, rugaciunea, milostenia, primirea de oaspeti sunt din natura lor fapte bune, dar cand se fac din prefacatorie nu mai pot fi considerate fapte bune."
Sfantul Maxim Mărturisitorul

"In cele din urma , alegerea devine mai usoara , intunericul se risipeste , si drumul pe calea lui Iisus nu mai este greu pentru o vreme.Dar intunericul se reintoarce intotdeuna , uneori pe neasteptate.De aceea am nevoie de post , intrucat acesta poarta realitatea intunericului , a indoielii, fricii si durerii.Si ma duce , dincolo de locurile reale si experientele reale , catre ceea ce este intru totul si cu adevarat real : realitatea invierii, a luminii si a vietii."
Kimberlee Conway Ireton

"Postul adevarat este abtinerea de la orice lucru rau."
Sfantul Teodor Studitul

"Multi oameni, cand vine vremea ca sa intre în post, par ca stomacul lor va fi sub impresurare indelungata. De aceea au grija sa-l incarce cat se poate cu mancare si cu bautura. Aceiasi oameni cand ies din post, par ca au petrecut o perioada foarte indelungata de foame si de inchisoare grozava de la care abia s-au salvat. De aceea se indreapta fara nici o masura spre mese si mancare, par ca vor sa piarda, din mancarea fara sat , tot ce au castigat prin post."
Sfantul Ioan Gura de Aur

"Stomacul ghiftuit lauda intodeuna postul."
Proverb italian

"Postul invata pe toti nu numai cumpatarea de la mancaruri ci si ocolirea si indepartarea de iubirea de argint, de nesat şi de orice rautate."
Sfantul Vasile cel Mare

"Casatoreste-te in vreme de post si vei invata ce inseamna cainta."
Proverb englezesc

"Postul ocroteste orice virtute. Este începutul luptei spirituale, cununa celor cumpatati , frumusetea fecioriei si sfinteniei, stralucirea cuminteniei, inceputul vietii crestine, mama rugaciunii, izvorul cuminteniei. El învata liniste si este inaintemergatorul tuturor celorlalte fapte."
Sfântul Isaac Sirul

"Desi pare atat de lung, postul este scurt cand te asezi la mesele altora."
Proverb italian

"Postul acela este adevarat care este prezent in toate, pe toate le curateste si pe toate le vindeca."
Sfântul Grigorie Palama

"Esti bogat? Nu insulta postul, socotindu-l nevrednic sa stea cu tine la masa."
Sfantul Vasile cel Mare

„Acest soi de draci”, le-a zis El, „nu poate iesi decat prin rugaciune si post.”
Marcu 9:29

"Pentru cei ce postesc de buna voie, postul le este folositor tot timpul pentru ca demonii nu indraznesc sa atace pe cel ce posteste, iar îngerii, pazitorii vietii noastre, stau cu placere langa cei ce-si curatesc sufletul cu post."
Sfântul Vasile cel Mare

"Neghiobul este un om care deschide o macelarie in timpul postului."
James Montgomery Bailey

"Dragostea trebuie sa fie practicata la fel ca si postul : in mod secret si neabatut."
Paris Leary



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Pastele in citate , aforisme, maxime

Viata in citate , maxime, aforisme

Postul Craciunului in superstitii si traditii romanesti
Postul in citate, aforisme, maxime Postul in citate, aforisme, maxime Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 16, 2011 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.